Quantcast
Channel: Intelligent Logistik
Viewing all 1378 articles
Browse latest View live

De öppnar dörren för nyanlända

$
0
0

 

Lernias regionchef Cecilia von der Lancken tillsammans med Hazem Abodan. Foto: Ingram Micro.

Lernias regionchef Cecilia von der Lancken tillsammans med Hazem Abodan. Foto: Ingram Micro.

Att få in nyanlända på arbetsmarknaden tar tid – i genomsnitt nio år visar statistik från SCB. Men genom integrationsprojektet JOIN –  jobb och integration i näringslivet kan det gå mycket fortare. Ingram Micro är ett företag som nappat på idén. 

Under ett möte med Lernia i våras då Ingram Micro åter stod i behov av personal kom tanken om möjligheten med JOIN upp. Ramarna till JOIN sattes för två år sedan då Lernia fick ett större rekryteringsuppdrag i Oskarshamn och innebär att man kombinerar yrkespraktik med språkutbildning för nyanlända.

Upplägget för praktikanterna som kommit till Ingram Micro har varit att de under 8 veckor arbetat 3 dagar i veckan och de resterande 2 dagarna har de läst Yrkessvenska/SFI (svenska för invandrare). Alla praktikanterna har varit i Sverige under ungefär 2 år och kunde vid starten prata lite svenska.

– Vi har sett två dilemman. Vi vill bidra mer genom att ta ett större socialt ansvar. Dessutom så är det låg arbetslöshet i Borås och vi vill rekrytera på ett bredare plan då vi har erfarenhet av att mångfald är bra för oss, kommenterar Christian Håkansson, platschef på lagret i Borås, i ett pressmeddelande.

Precis som vid ordinarie provanställningar får praktikanterna vara på minst två olika avdelningar under sin tid hos Ingram Micro. På så sätt blir det mer än en person som bedömer dem och de får en bredare förståelse för verksamheten.

Av de fem praktikanter från Syrien som kommit till Ingram Micros lager kommer fyra att fortsätta arbeta på Ingram Micro efter praktiken, då som anställda via Lernia. Förhoppningen är också att inom kort få in fyra nya praktikanter som får möjlighet att komma in på arbetsmarknaden

– Projektet gynnar så klart individerna i fråga men också vårt företag. Vi får möjlighet att få in personal i andra åldrar och med annan erfarenhet och bakgrund. Nu hoppas vi kunna inspirera fler företag att haka på och på så sätt också gynna samhället i stort”, avslutar Christian.

 

 


Byggmax satsar på fartygsfrakt

$
0
0
En sjättedel av flödena  går sjövägen nu. 100 000 byggvaror slipper åka lastbil säger Niklas Hamberg  Foto Lena Sonne

En sjättedel av flödena går sjövägen nu. 100 000 byggvaror slipper åka lastbil säger Niklas Hamberg. Foto: Lena Sonne.

Byggmax satsar på miljövänliga sjö- och järnvägstransporter, integrerad onlineförsäljning och smart placering av lager i de bästa logistiklägena.

Lågprisaktören Byggmax AB har en logistikstrategi som ligger i tiden. De var först ut som butikskedja att lägga lagret i en hamn och utnyttja samtransporter med andra företag. Närmare 20 procent av alla infrakter går nu med fartyg till Gävle och Lysekil.

– En sjättedel av flödena går sjövägen nu. 100 000 byggvaror slipper åka lastbil. Ett fartyg kan ju ta så mycket mer. Vi har linjetrafik från Storbritannien och norra Polen med veckotrafik. Just nu är det högsäsong, med tre anlöp per vecka, berättade Niklas Hamberg, logistikchef på Byggmax på TTFs seminarium om svensk närsjöfart.

– Genom sjöfarten har vi kunnat bli en attraktiv köpare och kan köpa från större leverantörer, till exempel i Polen, som sprutar ut byggmaterial i stora kvantiteter.

Utöver miljövänliga sjö- och järnvägstransporter, satsar Byggmax på integrerad onlineförsäljning och placering av lager i de bästa logistiklägena.

– Vi har sett över våra transporter och logistik under de senaste åren och förvärvat online-företaget Skånska Byggvaror som komplement till våra 128 butiker, säger Niklas Hamberg.

– Vi använder e-handel som språngbräda i jakten på större marknadsandel och har idag en tillväxttakt på 15 % per år med stigande tillväxttakt de senaste två åren.

Ett hamnnära lager i Gävle hamn som försörjer norra Sverige och finska marknaden och ett bulklager i Lysekil för västra Sverige och Norge kompletteras med ett plocklager för smågods  i Växjö. Även e-handel sköts från Växjö.

– Vi vill vara prisledande och då måste logistiken trimmas. Vi har gjort betydande kvalitetsförbättringar, minskat miljöpåverkan och sänkt kostnader. Vi hanterar 650 ton byggvaror varav 110 000 ton i egna lagerlösningar, säger Niklas Hamberg.

Företagets transportadministration och avtalsupphandling sköter Aditro Logistics som en integrerad del av Byggmax organisation.

– Vi arbetar mycket med samtransporter som blir billigare och försöker hitta transportörer som har plats för att få bättre fyllnadsgrad och kostnadseffektivitet.  Jysk till exempel, har ungefär samma flöden som oss, förklarar Niklas Hamberg.

Efter köpet av Skånska Byggvaror har onlineförsäljningen ökat rejält.

– Vi har utökat sortiment till 30 000 produkter online men har bara 2500 artiklar i butik – dock med successivt fler artiklar i butik. Butiken kan fungera som showroom för till exempel Skånska Byggvarors växthus, säger Niklas Hamberg.

Av Lena Sonne

 

Nytt lager till Falköping

$
0
0
juni-2014-falk-059

– Nu fokuserar vi på nyetableringar, säger Leif Bigsten. Foto Lena Sonne

Kommunbolaget Fastighets AB Mösseberg bygger just nu ett lager på 12 600 kvm för TBN Åkeris räkning, som ska stå klart för inflyttning i februari 2018. Den första etappen av två på Brogärdet i Falköping.

Just nu satsar Falköpings kommun rejält på logistiken. Tidigare i år togs beslut omatt  uppföra en större lagerbyggnad och en omlastningspunkt mellan lastbil och järnväg med ny spåranslutning. Bygget sker i två etapper, den första på 12 600 kvm och den andra på 9 000 kvm. Lokalerna byggs på Brogärdet vid spåret till terminalområdet, söder om Skaravägen. Markarbetena är påbörjade och bygget ska stå klart vid årsskiftet.

Det är logistikbyggaren Logistic Contractor som bygger den första etappen som består i 12 600 kvm lager och terminalytor samt ett kontor på 200 kvm. Anläggningen får också en omlastningsterminal med järnvägskaj. Bygget ska vara inflyttningsklart i slutet av februari 2018.Beställare är det kommunägda bolaget Fastighets AB Mösseberg, dotterbolag till kommunägda Hyresbostäder Falköping AB. Lagerbyggnaden kommer att hyras av TBN Åkeri AB, som redan driver terminalerna på Brogärdet och Marjarp. Bolaget har redan kunder som kommer att flytta in.

– Vi upplever en positiv spiral. Ju fler företag som knyts till vår dryport, desto bättre service kan vi och våra samarbetspartners erbjuda.

Nyligen skrevs ett avtal mellan Lärcenter i Falköping och Handelshögskolan i Göteborgs universitet om samarbete för ökad logistikkompetens. Partnerlogistik AB, med 11 anställda, flyttade till Falköping från Lidköping för ett par år sedan. Kommunens logistiksatsning sägs vara avgörande för beslutet.

– Vi vill också  öka fokus på mer komplexa tjänster som stuff, trailerhantering, säkerhet och IT-stöd. Nu fokuserar vi på nya lageretableringar.

Text Gösta Hultén & Hilda Hultén

´ 

Eneroth ersätter Johansson som infrastrukturminister

$
0
0
Tomas Eneroth tar över som infrastrukturminister efter Anna Johansson. Foto Socialdemokraterna.

Tomas Eneroth tar över som Infrastrukturminister efter att Anna Johansson fått sluta. Foto Socialdemokraterna.

Tomas Eneroth tar över som Infrastrukturminister efter att Anna Johansson tvingats sluta efter den uppdagade IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Efter IT-skandalen på Transportstyrelsen som briserat i media under sommaren har Anna Johansson lämnat uppdraget som Infrastrukturminister. Efter att Alliansen utlyst ett misstroendevotum blev det enligt ett pressmeddelande från regeringen omöjligt för henne att fortsätta. Anna Johanssons beslut att begära entledigande fattades i samråd med statsminister Stefan Löfven och offentliggjordes den 27 juli.
– Jag delar hans bedömning, och vi är överens om att det här är den rimliga åtgärden, säger Anna Johansson till SVT.

Skandalen handlar om att känslig information läckt från Transportstyrelsen till utlandet i samband med outsourcing av IT Förutom att hela det svenska registret över körkort läcktes har även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige röjts.

Som infrastrukturminister var Anna Johansson politiskt ytterst ansvarig för det som hänt inom Transportstyrelsen, och hon fick ta emot hård kritik när det uppdagades att hon inte fick vetskap om händelserna förrän i januari i år, långt senare än ministerkollegorna Anders Ygeman och Peter Hultqvist.

- En större andel av de långväga godstransporterna ska gå på järnväg och sjöfart, sade Anna Johansson i en intervju med Intelligent Logistik i våras. Foto: Hilda Hultén

– En större andel av de långväga godstransporterna ska gå på järnväg och sjöfart, sade Anna Johansson i en intervju med Intelligent Logistik i våras. Foto: Hilda Hultén.

Under sin tid som infrastrukturminister har Anna Johansson bland annat drivit igenom en rekordstor satsning på järnvägsunderhåll och jobbat för schyssta villkor i transportbranschen.

– Det är naturligtvis jättetråkigt, det finns många frågor som jag hade velat jobba vidare med, kommenterar Anna Johansson vid sin avgång.

Även Anders Ygeman lämnar sin post som inrikesminister, ett jobb som tas över av Morgan Johansson.

Ny infrastrukturminister i Sverige är statsrådet Tomas Eneroth, som tar över ansvaret för de kommande infrastruktursatsningarna. Inte minst är järnvägsunderhållet en stor fråga.

– Det är min uppgift att lyssna på hela landet och fatta beslut om vilka satsningar som behövs. Vi ska se till att hålla ihop det här landet och bygga hållbart så vi tänker på de klimatutmaningar vi står inför, sade Tomas Eneroth vi presskonferensen i samband med regeringsombildningen.

– Vi ska komma ihåg att vi är ett litet exportberoende land, det är otroligt angeläget att infrastrukturen understödjer tillväxt, jobb och utveckling i landet. Jag ser fram emot uppdraget och är faktiskt väldigt glad att jag fått det här förtroendet.

Tomas Eneroth bor i Växjö. Han har suttit i Riksdagen sedan 1994 och har tidigare varit ordförande i Kronobergs partidistrikt under 2000-talet. Det blir alltså en inbiten smålänning som tar över efter en dito göteborgare. Vilka konsekvenser ministerbytet får för transport- och infrastrukturfrågor återstår att se.

Av Hilda Hultén

Sagax förvärvar i Finland

$
0
0

Sagax förvärvar arton lager- och industrifastigheter i Finland för sammanlagt 310 miljoner kronor. Tillträdet sker i oktober och säljaren är finska Jykes Kiinteistöt Oy.

Fastigheterna omfattar 58 000 kvadratmeter uthyrningsbar area och 183 000 kvadratmeter markarea och omfattar huvudsakligen lokaler för industri- och lagerändamål. Årshyran uppgår till motsvarande 50 miljoner kronor. Den återstående hyresavtalstiden är i genomsnitt 3,6 år och uthyrningsgraden för fastigheterna ligger på 97 procent.

 

Byggstart för NCCs tredje etapp i Göteborgs hamn

$
0
0

ncc-arendal-650x366

NCC har sålt ytterligare ett logistikprojekt i Arendal, Göteborgs Hamn, till Eliasson & Lund AB.

Fastigheten är BREEAM-certifierad, ligger i Port of Gothenburg Logistics Park och omfattar totalt cirka 6 800 kvadratmeter uthyrningsbar area. I samband med försäljningen tecknar Eliasson & Lund Mekaniska Verkstads AB även ett hyresavtal som omfattar 75 procent av fastigheten.

– Vi  växer kontinuerligt och ser en stadig ökning framöver. Genom den nya fastigheten får vi möjlighet att  växla upp produktionen, kommenterar Tomas Lindgren, vd Eliasson och Lund.

Bygget har inletts under sommaren och färdigställande och tillträde ska ske under tredje kvartalet 2018.

Försäljningen sker genom en bolagsförsäljning med ett underliggande fastighetsvärde om 88 MSEK och ger en positiv resultatpåverkan i tredje kvartalet 2018 i affärsområdet NCC Property Development.

Newbody flyttar lagret

$
0
0

Newbody växer och flyttar nu logistikverksamheten till ett större lager i Västra Frölunda, ett par kilometer från det gamla.Även huvudkontoret flyttas till de nya lokalerna, som ägs av Castellum.

Newbody, som säljer kläder via föreningar och skolklasser, är inne i en expansiv fas.  I samband med att kontraktet löper ut på det nuvarande lagret på Fältspatsgatan i Västra Frölunda, flyttar företaget verksamheten till Castellums fastighet på Ekonomivägen 11, ett par kilometer bort. Den nya lokalen är närmare 6 000 kvm stor och kommer även att inhysa Newbodys huvudkontor.

– Newbody är djupt rotat i området kring Sisjön och Högsbo och vi är därför mycket nöjda med att vi kan fortsätta att verka i området, kommenterar Newbodys grundare Dahn Renholm i ett pressmeddelande.

Castellum är ett av Sveriges största fastighetsbolag med kommersiella fastigheter med ythyrningsbar yta på totalt 4,4 miljoner kvadratmeter, värderade till sammanlagt 70 miljarder kronor. I affärsområdet Region Väst (Storgöteborg, Borås och Halmstad), tidigare Eklandia, äger och förvaltar Castellum drygt 200 fastigheter om sammanlagt cirka 1,2 miljoner kvm värda 16 miljarder kronor.

– Vi märker av att det är brist på lagerlokaler i Göteborg och det blir extra tydligt när tidigare industriområden planeras omställas till bostäder och nuvarande hyresgäster söker långsiktiga lösningar för sina verksamheter, kommenterar Cecilia Fasth, vd för Region Väst i Castellum.

Krympande svensk fartygsflotta

$
0
0

Enligt Trafikanalys årliga rapport ”Svensk sjöfarts internationella konkurrenssituation” transporteras mellan 80 och 90 procent av transportvolymen av gods till och från Sverige i kedjor som innehåller fartygstransporter. Men den svenskflaggade flottan fortsätter att krympa.

Den svenskflaggade flottan krympte år 2016 till 319 fartyg (i statistiken omfattas både handelsfartyg och specialfartyg med minst 100 brutto) och den flotta som drivs i svensk regi minskade till att omfatta sammanlagt 754 fartyg. Tanker-segmentet och storrederierna har enligt rapporten ökat sin lönsamhet. Trafikanalys menar att den negativa utvecklingen för övrig sjöfart bör vända med anledning av exempelvis tonnageskatt och den höga efterfrågan på sjöfart.

I rapporten framkommer det att både Sjöfartsverket och Transportstyrelsen höjt avgifterna för sjöfarten under 2016. Trafikanalys skriver också att: ”Det har också beslutats att sjöfartsstödet ska sänkas något för att finansiera tonnageskatten. Utvecklingen inom dessa områden har under året således inte varit till den svenska sjöfartens fördel”.

– Vi kommer att fortsätta arbeta för att sjöfartens konkurrenskraft förbättras. En viktig fråga är sjöfartsstödet (nettomodellen) som har reducerats med 1 procent. Det är viktigt för sjöfarten och betydelsefullt för enskilda rederier att systemet är förutsägbart och stabilt. När sjöfartsstödet minskar, minskar också rederiernas förtroende för att det svenska systemet önskar skapa goda konkurrensvillkor för rederierna. Med stabilitet kan företagen vara trygga i vad en satsning på svensk sjöfart innebär och det är därför viktigt att sjöfartsstödet inte reduceras, säger Pia Berglund, vice vd på Svensk Sjöfart.

Rapporten visar att kunskaperna om hur trafikslag betalar för sina samhällsekonomiska kostnader har ökat. Trafikanalys menar att godstransporter med sjöfart är mer missgynnat i förhållande till andra trafikslag än vad tidigare analyser har visat.

– Det är positivt att en mer rättvis bild av sjöfarten sprids och är viktigt för att vi ska få rättvisare villkor. Nu hoppas vi att berörda aktörer agerar för att vi ska få förutsättningar att bedriva den kvalitetssjöfart som svensk sjöfart står för, säger Pia Berglund.

Hela rapporten finns här.


Rasande containervolymer i Göteborg

$
0
0
Volymerna har rasat under sommaren i APMTs containerterminal i Göteborgs hamn.

Volymerna har rasat under sommaren i APMTs containerterminal i Göteborg. Foto Göteborgs hamn

Den fackliga konflikten i Göteborgs Hamn har lett till ett historiskt volymtapp i containerhamnen. Under årets första halvår minskade antalet skeppade containrar med hela 22 procent, den största minskningen någonsin i hamnens historia.

Särskilt stor är nedgången i juni – minus 60 procent. Containerhanteringen är nu nere på 2001 års nivå.

– Vi ser nu en historiskt stor minskning av containervolymerna på grund av den fackliga konflikten som pågått i över ett år nu. Konsekvenserna för svensk handel är stora, eftersom flera linjer till viktiga marknader har dragits in, däribland direktlinjer som är så viktiga för både importen och exporten. Mycket gods har flyttats från sjöfart till väg, investeringar uteblir och arbetstillfällen har försvunnit, säger Göteborgs hamns vd Magnus Kårestedt i ett pressmeddelande.

Redan under fjolåret minskade containervolymerna från ca 900 000 TEU 2015 till knappt 800 000 TEU 2016. Volymstatistiken för årets första sex månader visar att volymerna fortsätter rasa i ännu högre takt nu, med en nedgång med 22 procent jämfört med 2016.  Särskilt stor var minskningen i juni  – minus 60 procent jämfört med juni 2016. Preliminära siffror visar att även juli visar historiskt låga siffror och under året kommr 140 anställda att få sluta på APMT till följd av volymtappet.

– Hamnen blöder, en normal vecka har hamnen tidigare hanterat 10 000 TEU, under sommaren har volymen varit nere på 4 000 TEU per vecka, och nu måste nästan var tredje anställd sluta. Direktanlöpen har till stor del försvunnit och godset hittar andra vägar, säger Joakim Ärlund, vd på Sveriges Hamnar.

Även tågpendlarna till hamnen har tagit skada

– Delvis kommer flödena till andra hamnar i Sverige, men mycket av volymerna hamnar på vägarna och transporteras istället på lastbil från hamnarna i Norra Europa, säger Joakim Ärlund.

I Göteborgs hamn får man gå ända tillbaka till 2001 för att hitta motsvarande volymnivå.

– Det är smärtsamt tydligt hur konflikten skadat hamnen och industrin. Historiskt har vi haft en fantastisk tillväxt här i Nordens största hamn och det har investerats miljardbelopp för att kunna tjäna svensk handel på bästa sätt, kommenterar Magnus Kårestedt.

Konflikten mellan operatören APMT och Hamnarbetarförbundet avd. 4 har pågått sedan maj 2016. APMT har tecknat kollektivavtal med transportarbetarförbundet, men Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget avtal för sina medlemmar.  I juni tillsatte regeringen en utredning för att se över arbetsmiljölagstiftningen, fredsplikten och användandet av konfliktåtgärder, en utredning som ska vara klar i maj 2018.

– Det är bra att regeringen tillsatt en utredning för att lösa detta. Men att det ska dröja ända till nästa sommar för den här konflikten att lösas är alldeles för lång tid,  hela Sveriges industri lider av detta.

Magnus Kårestedt anser att det är orimligt att en grupp hamnarbetare i Göteborg kan blockera ett helt lands handelsflöden på detta sätt.

– Nationella medlare har försökt lösa konflikten vid upprepade tillfällen. APM Terminals har accepterat samtliga bud från medlarna medan Hamnarbetarförbundet sagt nej. Jag välkomnar regeringens utredning, men lagstiftningen tar tid och därför måste det till en lokal lösning här och nu så att hamnen blir tillförlitlig igen.

Sedan de senaste blockaderna i april är stridsåtgärderna pausade från bägge parter i hamnen.

Övriga godsslag ökar
Övriga godsslag i Göteborgs Hamn fortsätter att öka. Antalet skeppade roro-enheter under första halvåret landade på 291 000 – sju procent upp jämfört med 2016. Under årets första sex månader exporterades och importerades 137 000 nya bilar, vilket är 14 procent fler än under motsvarande period förra året. Ökningen förklaras främst av Volvos framgångar. Volymerna i Energihamnen ökade också – upp sju procent jämfört med första halvåret 2016.

Av Hilda Hultén

 

Volymer Göteborgs Hamn januari – juni 2017

Jan-juni 2017 Jan-juni 2016 Jmf %
Container (teu**) 318 000 405 000 -22 %
Roro-enheter 291 000 272 000 7 %
Nya bilar 137 000 121 000 14 %
Passagerare 701 000 700 000 0 %
Olja (m ton) 12,0 11,2 7 %

Nivika förvärvar mer logistikmark i Jönköping

$
0
0

Nivika, som bygger lager åt Brenderup, förvärvar nu ytterligare logistikmark i Stigamo. Målet är att bygga ett fastighetsbestånd värt runt 3 miljarder SEK.

Det lokala fastighetsbolaget Nivika Fastigheter bygger just nu en 13 000 kvm stor fastighet för Brenderup Group på Stigamo utanför Jönköping, som ska stå klar för inflytt hösten 2018.  Fastigheten kommer innehålla produktion, lager, administration för cirka 100 anställda.

– Vi är oerhört glada att vi fått fortsatt förtroende att vara hyresvärd för Brenderup Group i deras nya lokaler. Detta är en långsiktig och bra satsning för Nivika, kommenterar fastighetschef Magnus Olsson.

Nivika investerar 100–110 miljoner kronor i  fastigheten som beräknas stå inflyttningsklar under hösten 2018. Detta blir startskottet för Nivikas fortsatta satsning på Stigamo-området där företaget ser en intressant utvecklingspotential med det logistikcenter som skapas där, och som Nivika vill vara en del av.

– Nivikas målsättning är att inom de närmsta åren vara en av de större privata fastighetsbolagen i Jönköpings Län och ambitionen är att uppnå ett fastighetsbestånd med ett marknadsvärde på ca 3 miljarder kronor och med detta projekt tar vi ett ordentligt kliv närmare det målet, kommenterar Niclas Bergman, vd på Nivika Fastigheter.

I augusti förvärvade bolaget ytterligare 85 000 kvm mark i Stigamo, där bolaget planerar att bygga för ytterligare en eller flera logistikkunder.

Trafikverkets förslag: långsamma höghastighetståg

$
0
0

Igår släppte Trafikverket sin infrastrukturplan för åren 2018–2029. Höghastighetsbanan föreslås få en maxhastighet på 250 km/h istället för 330 km/h som tidigare föreslogs. Och  fördjupad farled i Göteborg prioriteras inte i planen.

Höghastighetstågen var en av de mest uppmärksammade delarna i Trafikverkets nationella plan för transportsystemet för år 2018-2029 som släpptes igår. Grunden i förslaget är att maxhastigheten sänks till 250 kilometer i timmen på banan, mot tidigare föreslagne 330 km/h – för att hålla ned kostnaderna. Det finns dock ett kryptiskt tillägg om att lånefinansiering skulle kunna skynda på bygget, och även ge en ökad hastighet.

– Jag försöker tolka vad planen innebär. Men vi hade hoppats på bättre resultat för höghastighetsbanan, säger Caisa Björndal, affäsutvecklare på Logpoint i Jönköping.

– En höghastighetsbana skulle betyda jättemycket för vår region, inte minst för att frigöra kapacitet för ökad godstrafik på stambanan.

Den finansiella ramen för planen är 622,5 miljarder kronor, vilket är drygt 100 miljarder mer än nuvarande plan. Utöver det tillkommer 90 miljarder från trängselskatt, banavgifter och medfinansieringar.
– Utgångspunkten har varit att bidra till ett modernt, effektivt och hållbart transportsystem, kommenterar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

333,5 miljarder kronor ska användas till utveckling av transportsystemet, varav 36,6 miljarder avser medel till länsplaner. 125 miljarder kronor ska avsättas till drift, underhåll och reinvesteringar av statliga järnvägar. och 164 miljarder kronor ska gå till drift, underhåll och reinvesteringar av statliga vägar
inklusive bärighet och tjälsäkring, samt till statlig medfinansiering till enskilda vägar.

Besvikelse i Göteborgs hamn

Även Göteborgs Hamn uttrycker sin besvikelse över infrastrukturplanen. Den fördjupning av farleden om hamnen hoppats på, en investering på ca fyra miljarder kronor, är  inte med som en prioriterad satsning i planen.

– Jag är besviken eftersom behovet är så stort. Djupare farleder är nödvändigt för att kunna ta emot de oceangående containerfartygen som har direktkopplingar till andra världsdelar. Investeringen har en av de högsta samhällsnyttorna bland alla planerade infrastrukturprojekt nationellt, kommenterar Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn.

Göteborgs Hamn kan idag som enda hamn i Sverige ta emot de största containerfartygen, men de får restriktioner på hur lastade de kan vara. En fördjupning som tillåter fartyg med djupgående på 16,5 meter, jämfört med dagens 13,5, skulle säkra dagens direkttrafik – och göra det intressant för rederierna att utöka antalet linjer från Göteborg.

Lönsam satsning
Investeringen på fyra miljarder kronor ger en samhällsnytta på 3,04 (enligt Trafikverkets utredning), och är därmed en av de mest lönsamma aktuella satsningarna just nu. Ändå finns fördjupningen inte med som ett utpekat objekt i Trafikverkets plan för infrastruktur 2018–2029, utan endast som en utpekad brist.

– En utpekad brist innebär fortsatta utredningar och möjlighet att komma med om fyra år. Men den här investeringen måste säkras här och nu eftersom farledsdjupet redan idag utgör en begränsning för Sveriges tillgång till transocean sjöfart, säger Magnus Kårestedt.

Han tror inte att den pågående konflikten i containerhamnen har påverkat Trafikverkets bedömningen.

– Det tror jag inte eftersom det är så olika tidshorisonter. När fördjupningen blir aktuell kommer konflikten vara löst för länge sedan, inte minst med tanke på regeringens initiativ att se över den fackliga situationen i hamnarna.

– Jag tror det råder konsensus när det gäller behovet av direkttrafik till sjöss och ett starkt godsnav för svensk industri. Min analys är vi behöver ha en djupare dialog med Trafikverket och näringsdepartementet om detaljerna kring genomförandet och finansieringen. Vi kommer att intensifiera den dialogen och förutsätter att fördjupningen kommer med när regeringen väl fattar beslut om planen till våren, säger Magnus Kårestedt.

Det förekommer dock vissa satsningar på sjöfart i planen, bland annat föreslås farledsfördjupningar i Hargs Hamn, och investeringar i Trollhätte kanal, Malmporten i Luleå samt farleden från Landsort till Södertälje.

Rejäl satsning på järnvägen

Satsningarna på järnvägen innefattar underhåll på de stråk som hanterar viktiga transportflöden för pendling och godstrafik. PLanen föreslår även fyrspår på sträckan Uppsala-Stockholm, första delsträckan på Norrbotniabanan, sista etappen på Västkustbanan vid Helsingborg, samt ytterligare en etapp på Ostkustbanan norr om Gävle. Ostlänken och Lund-Hässleholm utgör de första etapperna på nya stambanor.
– En kraftig höjning av underhållsanslaget innebär att vi nu kan återställa järnvägens funktionalitet, vilket kommer att vara positivt för pendling och godstrafik, kommenterar Lena Erixon.

 

Negativ utveckling för småvägar

I vägnätet prioriteras högtrafikerade vägar i storstadsregionerna, stamvägnätet (Sveriges Europavägar och vissa riksvägar) för långväga person- och
godstransporter, vägar av betydelse för dagliga resor, arbetspendling, kollektivtrafik och resor mellan regioncentrum och övriga vägar av betydelse för näringslivets tyngre transporter. Tillståndet på dessa vägar kommer att upprätthållas under planperioden, vissa delar kommer även få en förbättrad funktion. Det lågtrafikerade
 kommer däremot få en negativ tillståndsutveckling under planperioden som blir mer påtaglig under andra halvan av perioden. Det innebär att vägnätets
robusthet, komfort och vägkapital påverkas negativt. Detta trots att ett av planens grundmål är att öka tillgängligheten på landsbygden.

Best Transport satsar i Danmark

$
0
0
Niklas Knight, vd Best Transport.

Niklas Knight, vd Best Transport.

Best Transport fortsätter sin Nordensatsning och startar verksamhet även i Danmark.

Initialt kommer Best Transport erbjuda sina tjänster i Köpenhamnsområdet och Själland för att i ett senare läge erbjuda samma dag-transporter och hemleveranser till större delen av Danmark. I samband med etableringen har Best Transport förvärvat Last Mile Services AsP.

– Best Transport befinner sig i en mycket spännande fas och att genomföra den här etableringen innebär stora möjligheter för företaget. Efterfrågan på hemleveranstjänster förväntas öka stadigt under de närmsta åren och den danska marknaden har en enorm tillväxtpotential, säger Niklas Knight, vd för Best Transport.

Best Transports kärnverksamhet är lokala budleveranser och kundanpassade distributionslösningar. Tjänsterna finns tillgängliga i Sverige, Norge och nu även Danmark.

 

Ökade containervolymer för Helsingborgs hamn

$
0
0
Ny mobilkran i Västhamnen. Foto: Helsingborgs hamn.

Ny mobilkran i Västhamnen. Foto: Helsingborgs hamn.

Volymerna av containertrafik till och från Helsingborgs Hamn har ökat med 22 procent jämfört med perioden januari–juni 2016. 

Ökningen beror troligtvis delvis på störningarna i Göteborgs hamn , men även på att hamnens förmåga att ta emot större volymer i takt med genomförda investeringar och kapacitetsökningar förstärkts. Ökningen av containervolymerna innebär att verksamheten i Västhamnen snurrar på högvarv.

– Vi har under flera år rustat hamnen för att kunna växa effektivt i takt med kundernas framgång och behov. Timingen har varit god och idag levererar vi en helhetslösning för den globala transportmarknaden med allt från stuffing och stripping, lossning, lastning och lagring. Våra nya investeringar och kommersiella aktiviteter ger resultat som syns. Detta sammantaget har givit Helsingborg en ökad kundtillströmning, säger Nicklas Romell, försäljningschef Helsingborgs Hamn.

Under det första halvåret 2017 ökade antalet hanterade containrar med 22 procent, från 75 000 till 92 000 enheter. Även järnvägsenheter på hamnens kombiterminal ökade från 11 000 till 15 000 st. Färjetrafiken på HH-leden ökade i antal lastfordon med 3 procent men minskade i antal passagerare med 2 procent.

Atea storsatsar och bygger nytt i Växjö

$
0
0
Visionsbild för Ateas nya center i Växjö. Foto: Atea.

Visionsbild för Ateas nya center i Växjö. Foto: Atea.

It-infrastrukturleverantören Atea har beslutat att uppföra ett nytt, 26 000 kvm stort, toppmodernt recycling-, logistik- och konfigurationscenter i Växjö.

Atea har sett växande volymer och räknar med fortsatt tillväxt varför större och mer ändamålsenliga lokaler är nödvändiga, skriver man i ett pressmeddelande.

Ateas analyser visar att Växjö både utifrån rena logistikskäl, men också utifrån tillgången till arbetskraft med relevant kompetens, är ett utmärkt ställe att expandera på.

Den nya fastigheten är tänkt att uppföras vid Nylandavägen, i närheten av Växjö Småland Airport. Beräknad inflyttning sker under våren 2019. Den sammanlagda ytan av lager och kontor beräknas till ca 26 000 m2.

– Jag är givetvis väldigt glad och stolt att de väljer att satsa här i Växjö och det passar oerhört väl med vår IT-klustersatsning. Vi tror att de sett att IT och logistik växer oerhört starkt i Växjöregionen och förstått att det verkligen är här vi ska vara säger,  kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M).

Idag arbetar ca 330 personer på Atea i Växjö.

Nummer 5 2017


Jönköping växer som logistikläge

$
0
0
- Torsvik expanderar rejält, under 2018 tillkommer omkring 50 000 kvm. Foto Logpoint

Torsviks söder om Jönköping är ett av Nordens största och äldsta logistikcentrum. Och tillväxten är stor, med flera nybyggen under uppförande. Foto Logpoint

Jönköping växer – både logistiktillväxten och befolkningsutvecklingen pekar rakt uppåt, med – Vi står inför stora utmaningar. Transporterna måste bli mer hållbara, men hur det ska gå till vet jag inte, säger Caisa Björndal, som leder logistikutvecklingen i Jönköping som affärsutvecklare för Logpoint.

LOGISTIKLÄGEN Jönköpingsregionen är ett starkt logistikfäste, tillsammans med Nässjö och Vaggeryd har Jönköping en sjundeplats på listan över Sveriges bästa logistiklägen 2017. Torsviksområdet söder om stan är ett av Nordens största och äldsta logistikcentrum. Det är ett 480 hektar stort område med närmare 5 000 anställda i ett 120-tal företag, med jättar som Ikea, Elgiganten, Aditro och Bring.

– Vi måste ständigt utveckla oss och skapa förutsättningar för området att utvecklas, säger Caisa Björndal.
Hon är civilekonom i grunden och har i större delen av sitt yrkesliv jobbat med affärsutveckling på olika sätt. Sedan 2015 leder hon affärsutvecklingen för logistiken i Logpoint South Sweden, genom det kommunalägda bolaget Södra Munksjö Utveckling AB, Smuab.
– Det händer jättemycket, vi har flera etableringar på gång i Stigamo och har fullt sjå med att driva detaljplaneprocessen för ytterligare 60 hektar mark i Granarp och Hyltena.
Flera nyetableringar
Förra året fick Logpoint två nya, större logistiketableringar, när Babyshop invigde sitt 22 000 kvm stora lager och Elgiganten öppnade ett 12 000 kvm stort höglager vid sitt enorma DC i Torsvik. I december i år flyttar AD Bildelar in i sitt nya, 20 000 kvm stora lager på Stigamo. Bolaget flyttar därmed sin lagerverksamhet till Jönköping från Varberg.Under 2018 får Logpoint ytterligare två etableringar. Den största byggs av Nivika Fastigheter, som bygger en 13 000 kvm stor anläggning för Brenderup Group på Stigamo. Fastigheten kommer innehålla produktion, lager, administration för cirka 100 anställda.
– Vår målsättning är att bli en av de större privata fastighetsbolagen i Jönköpings län, kommenterar Niclas Bergman, vd på Nivika Fastigheter. I augusti förvärvade Nivika ytterligare en 85 000 kvm stor tomt i samma område. Ambitionen är att uppnå ett fastighetsbestånd med ett marknadsvärde på ca 3 miljarder under de närmaste åren.
– Med dessa projekt tar vi ett ordentligt kliv närmare det målet, kommenterar Niclas Bergman.
Närmare 100 000 kvm nya ytor
Logistic Contractor uppför också just nu två logistikfastigheter i området. Det ena byggs på uppdrag av fastighetsbolaget Tolust i Jönköping. Ett 10 000 kvadratmeter stort lager ska vara klart i mars 2018.
— Det är på vår egen mark men ännu är det oklart vilka hyresgäster det blir, säger Tommy Fritz, vd på Tolust till Jönköpingsposten.
Tommy Fritz berättar att marken som lagret ska byggas på har använts för utbrytning av sten som används till byggprojekten i Munksjöstaden i Jönköping.
— Nu vill vi göra något meningsfullt med marken på Torsvik och det kan bli upp emot 35 000 kvadratmeter lageryta på sikt.
Det andra bygget är ett dagligvarulager på 12 000 kvadratmeter åt Dagab Inköp & Logistik som också ska vara klart nästa vår.
— Båda anläggningarna har en kort produktionstid, vilket ställer stora krav på oss som utförare,  säger Anders Bothén, vd på Logistic Contractor i ett pressmeddelande.
I april 2018 flyttar även Konradssons Kakel in i ett nybyggt lager på Stigamo. Det är ett 5 000 kvadratmeter stort buffertlager med traditionella trucklösningar. Nuvarande lager och huvudkontor på Fridhemsvägen i Jönköping finns kvar, liksom bolagets andra byggnader i Göteborg och Stockholm. Även lagret i Bromma utökas med cirka 1 200 kvadratmeter, parallellt med det nya Nordenlagret på Stigamo.
Efter några år med lite lägre byggtakt har det alltså tagit rejäl fart i Torsvik. Under 2016-2018 tillkommer sammanlagt närmare 100 000 kvm logistikytor här. De senaste 13 åren har antalet anställda och antalet verksamma företag på området mer än fördubblats: 2004 fanns det 67 verksamma företag och 2574 anställda.
Foto Logpoint.

Med den här utvecklingen kommer vi att behöva ännu fler E4or – eller sluta konsumera, säger Caisa Björndal. Foto Logpoint.

Vill utveckla de mjuka värdena

Vid sidan av exploateringen av området ligger Caisa Björndals fokus på att utveckla service, kollektivtrafik och trivsel för de anställda.- De mjuka värdena är jätteviktiga, det håller inte längre att bara bygga en fyrkantig låda ute i ingenstans. De som arbetar med logistiken måste ha tillgång till service, cykelbanor och restauranger. Förra året öppnade Friskis & Svettis en anläggning med öppet 24-7 i Torsvik.
– Det var ett jättelyft. Vi jobbar med Länstrafiken för att utveckla bussförbindelserna i området. Vi har också ett jättebra samarbete med Högskolan i Jönköping för att säkra kompetensförsörjningen inom logistik.Att säkra framtidens arbetskraft är en viktig pusselbit när logistiken växer.
Det är inte bara logistikverksamheten som växer i Jönköping. Enligt en befolkningsprognos från Jönköpings kommun (Zeidlitz, 2016) förväntas kommunens befolkning uppgå till närmare 150 000 invånare år 2025.
– Staden växer och konsumenternas köpbeteende förändras det innebär ökat behov av transporter, både av människor och gods.
Kartlagda godsflöden
I en färsk uppsats har två studenter från Tekniska högskolan i Jönköping studerat Logpoint som logistiknav, i syfte att skapa en generell överblick över godsflödet till och från området.Studien har gjorts på 26 företag i området vilket representerar ca 23 procent av samtliga företag på Logpoint, och kartlägger hur mycket gods som flödar in och ut från området, vilka platser godset åker till och från, vilket transportslag som är vanligast samt hur företagen ser på framtidens godsflöden i området. De 26 företagen representerar ca 23 procent av samtliga företag på Logpoint.Årsinflödet gods till området för de 26 företagen ligger på ca 159 400 enheter och med en ingående volym på 5 663 000 m3/år. En enhet motsvarar antingen en container, en trailer eller en lastbil. Årsutflödet gods ligger något lägre – ca 153 700 enheter och en volym på ca. 4 793 000 kubikmeter per år. Det något lägre utflödet kan t.ex. bero på att ompackning av godset ofta leder till kompaktare och volymmässigt mindre partier.
Hög andel vägtransporter
Studien visar att 71 procent av inleveranserna till området i dag sker via väg, medan 23 procent kommer via järnväg och 6 procent via flyg. Vid uttransporterna är andelen vägtransporter ännu högre – 83 procent  medan järnvägen står för 10 procent och flyget 7 procent via flyg.
Studien undersökte även företagens inställning till utökad transport via järnväg. Inget av de tillfrågade företagen har några planer på att öka sina järnvägstransporter. För även om miljöaspekten väger tungt och viljan finns krävs det att järnvägen blir mer ekonomiskt och tidsmässigt hållbar för att fler ska välja järnvägtransporter.
– Företagen som är med i studien är de största logistikföretagen, så de representerar nog flödena och företagsklimatet i Logpoint ganska bra, säger Caisa Björndal, som bistått studenterna.
Eftersom de flesta företagen i studien tror på en tillväxt med 10-20 procent per år framöver innebär det kraftigt ökade lastbilstransporter.“Lastbilar är verkligen samhällets blodomlopp” konstaterar de två studenterna nyktert i sin rapport.
– Jag får inte ihop det, hur Trafikverket planerar när det gäller gods. Med den här utvecklingen kommer vi att behöva ännu fler E4or – eller sluta konsumera, säger Caisa Björndal.
– Vi står inför stora hållbarhetsutmaningar, både lokalt och nationellt. Vi måste hitta andra, bättre lösningar än de som finns idag.
Av Hilda Hultén

 

Swisslog framåt i Norge

$
0
0

På kort tid har Swisslog anlitats av två stora norska kedjor för att automatisera deras lager.

Det är den norska färggrossisten Farveringen som automatiserar sitt centrallager med hjälp av Swisslog, samt Europris, Norges ledande lågpriskedja, som valt Swisslog som partner för sitt nya centrallager i Moss.

Europris hanterar för närvarande sin varuförsörjning från ett flertal lager, som nu ersätts av ett automatiserat centrallager. Det automatiserade centrallagret tas i drift vid mitten av 2020 och anläggningen blir det tredje största lagret som någonsin uppförts i Norge.

Farveringens nuvarande lager kommer att byggas ut från dagens ca 10 000 kvadratmeter till 14 300 kvadratmeter. Den nya utbyggnaden kommer dessutom att bli väsentligt högre, vilket innebär att Farveringen dubblerar sin lagerkapacitet.

Newbody vinner på digitaliserad logistik

$
0
0
En ny webbshop ger skolklasser nya möjligheter att tjäna pengar. Foto: Sofia Sabel

Från lagret i Västra Frölunda servar Newbody skolklasser och föreningar i med kläder och strumpor. Försäljningen kan numera skötas helt digitalt. Foto: Sofia Sabel

Skolklasser och idrottsföreningar som säljer Newbodys produkter har fått en ny kanal: en egen webbshop. Projektet ger möjlighet till såväl ökad försäljning som effektivare logistik. Införandet gick smidigt, men gav samtidigt företaget en viktig lärdom. – Vi underskattade att förändring tar tid, säger logistikchefen Erik Claesson.

Via Newbody i Västra Frölunda kan föreningar och skolklasser sälja strumpor, funktionskläder med mera och tjäna pengar till resor eller aktiviteter.

De senaste åren har företaget satsat stort på digitalisering i flera olika projekt. En del är ett system för visibilitet och administration av transporterna i hela försörjningskedjan som utvecklats i samarbete med Boråsföretaget Centiro. Sedan hösten 2015 har Newbody integrerat alla transportörer och kan skapa elektroniska sändningar direkt från sin leverantörsplattform och sin e-handelsplattform.

Transportstatus i realtid

Förra våren infördes ett kontrolltorn för fakturor och leveranser i Centiro. Systemet gör det möjligt att följa upp status på transporter i realtid. Om ett paket till exempel inte har skannats som förväntat på en terminal signalerar systemet. Ett snabbt telefonsamtal kan då ge svaret på vad som hänt.

– Vi har gått ifrån ett steg där vi reagerade på ett leveransproblem när kunderna ringde oss, till att vi i ett tidigt skede ser en avvikelse och förhoppningsvis löser problemet innan kunden ens vet att det funnits ett. Vi har lagt mycket tid på att sätta detta arbetssätt och vi är väldigt duktiga vill jag påstå, säger Erik Claesson.

– Vi tror mycket på detta, men underskattade att förändring tar tid, säger Erik Claesson. Foto: Hilda Hultén.

– Vi tror mycket på detta, men underskattade att förändring tar tid, säger Erik Claesson.
Foto: Hilda Hultén.

Ännu återstår en del arbete med att finjustera fraktprisberäkning och fakturakontroll. Redan nu går det dock att se en tydlig effekt: reducerad hanteringstid. Systemet signalerar vid avvikelser och medarbetarna slipper lusläsa fakturor för att hitta fel.

Ger ökad visibilitet

Vilka är de största fördelarna med systemet?

– Digitaliseringen leder till ökad visibilitet. Alla i kedjan ser samma sak och då är det lättare att diskutera om det uppstår något problem. Produktiviteten blir också högre. Vi behöver bara agera när våra system lyser rött och kan lägga resurserna på rätt saker.

Den senaste stora nyheten sjösattes i januari: ett projekt med en ny e-handelsplattform. Varje förening och skolklass som säljer Newbodys produkter har en unik webbshop. Den klassiska katalogen finns kvar som ett komplement, men varje order går nu via den digitala butiken.

För Newbody finns många fördelar, inte minst ur ett logistikperspektiv. Tidigare har det inte gått att se hur det går innan beställningen kommer, sex veckor efter försäljningsstarten. Den digitala lösningen gör det möjligt att se varje order som kommer in.

– Det är en jättefördel för oss att få tillgång till den informationen. Vi får mycket lättare med planering av inköp, bemanning, kapaciteten på lagret och så vidare. Vi kan agera i förväg och vara proaktiva.

Förändring tar tid

Även föreningar och skolklasser vinner på att sälja via en egen webbshop enligt Erik Claesson. Möjligheten att nå ut till en större kundbas ökar när det går att dela en länk till den

egna webbshoppen via mejl eller sociala medier. När slutkunden själv lägger sin beställning slipper föreningen en del av jobbet.

Men för att dra nytta av fördelarna gäller det att kunderna tar till sig nyheterna. Även om många är positiva och har börjat använda webbshopparna har projektet gett Newbody viktiga lärdomar.

– Vi tror mycket på detta, men underskattade att förändring tar tid. Det är ett helt nytt sätt att sälja, från att ha en fysisk katalog ska kunderna nu öppna en webbshop och locka in trafik. Nu har vi mycket fokus på att förenkla för våra föreningar och klasser och utbilda dem i hur de ska använda shopen på bästa sätt, säger Erik Claesson.

Lokal lagerflytt

Efter vårens inkörningsperiod har företaget förhoppningar om att den riktiga effekten försäljningsmässigt kommer under hösten.

Närmast i tid sker en annan förändring: verksamheten flyttar. Kontraktet på fastigheten på Fältspatsgatan löper ut och flyttlasset går ett par kilometer bort, till Ekonomivägen. Den nya, ca 6 000 kvadratmeter stora lokalen ägs av Castellum och ska förutom lager också inrymma Newbodys huvudkontor.

Av Minna Ulin

Ur Intelligent Logistik nr 5 2017

 

Så ska Amazon ta över världen

$
0
0
– Vi måste vara extremt flexibla om vi ska kunna leverera så snabbt som kunderna kräver. Och det är fortfarande snabbast att ha människor som sköter plocket, säger Tim Collins. Foto: Cina Stensson.

– Vi måste vara extremt flexibla om vi ska kunna leverera så snabbt som kunderna kräver. Och det är fortfarande snabbast att ha människor som sköter plocket, säger Tim Collins.
Foto: Cina Stensson.

– Vi utgår alltid från vad kunden vill och jobbar bakåt från det. Det är det viktigaste man måste förstå om Amazon, säger logistikchefen Tim Collins. Kundfokus och att våga misslyckas är två framgångsfaktorer. Och målet är att sälja “allt som går att sälja till alla i hela världen”.

I början av september gästade Amazons globala logistikchef Tim Collins Stockholm, som huvudtalare vid Optilons Supply Chain Conference, med temat “Go Digital”.
– Jag har blivit ombedd att tala om digitalisering, men det är svårt för oss, för vi har alltid varit digitala. Om ni frågar mig var man ska börja digitalisera sin verksamhet är svaret överallt, inledde han.
Tim Collins har titeln VP Global Logistics och förutom Amazons globala logistik ansvarar han för utvecklingen av last mile-leveranser. Ett ganska stort jobb med tanke på företagets kaxiga tillväxtplan.
– Vi ska sälja allt som går att sälja till varenda person på hela jorden.
Amazon har ett säljkontor i Stockholm och AWS, Amazon Web Services bygger just nu datacenter på tre orter i Mälardalen. Men exakt när Amazon kommer att etablera lager i Norden svarar Tim Collins undvikande på.
– Vi är inte så stora i Norden än. Men det är en tidsfråga, om 5–10 år kommer vi säkert ha lager här.

Utgår från kunden
Få har missat Amazons framgångsresa. Företaget grundades 1995 av Jeff Besos som en e-bokhandel och företaget är nu världens största e-detaljist som omsätter 150 miljarder dollar och växer 25 procent per år.
– Jeff Besos ville bygga det mest kundfokuserade företaget i världen och den visionen är invävd i allt vi gör. Vi är kundbesatta, vi utgår alltid från kundbehoven och jobbar bakåt från det.
Inte bara konsumenterna betraktas som kunder utan även de företag som säljer via vår plattform, våra innehållsskapare och våra distributörer är våra kunder, förklarar Tim Collins.
– Vi har hundratals konkurrenter på varenda marknad vi finns på, men har aldrig varit särskilt fokuserade på konkurrenter. Men Jeff Besos har alltid sagt att Amazons nästa stora konkurrent inte kommer att vara Walmart eller något annat storföretag. Det kommer vara en kille i ett garage som lyckas göra det vi gör fast snabbare och bättre än oss.
Tim Collins bor i bolagets hemstad Seattle och började på Amazon redan 1999.
2014 slutade han på Amazon för ett jobb på Uber – men valde att återvända “hem” efter två år.
– På Uber var det precis så – som den där killen i garaget. De växer snabbare och är mer framgångsrika än oss. Det var frustrerande, det var därför jag gick tillbaka, säger han skämtsamt.

Inspireras av tillverkningsindustrin
I en föränderlig värld finns det vissa saker som inte förändras, menar Tim Collins.
– Pris, bekvämlighet och sortiment är konstanta fokusområden för oss. Vi har inga kunder som ringer och ber oss höja priserna, ha mer obekväma leveranser eller minska utbudet och bara sälja en produkt. Det händer inte.
– Ökat sortiment ger ökad trafik och ökad försäljning och fler kunder och leverantörer, vilket ger oss möjlighet att sänka våra kostnader. Det är en positiv spiral.
– Kundbesatthet, långsiktigt tänkande, hög innovationsgrad och operativ excellens är den enkla sanningen om framgången, sammanfattar Tim Collins.
Enligt honom är Amazon varken ett handels- eller teknikföretag, utan snarare ett tillverkningsföretag.
– Vi jobbar mycket med lean, systemtänkande och optimering av flaskhalsar. Det är vanliga arbetsmetoder i traditionell tillverkning, men inte nödvändigtvis i handeln.

Många anställda har sin bakgrund i industrin. Vdn för Amazon Consumables kommer till exempel från en bakgrund som kemiingenjör. Bolaget ingår också i MIT:s LGO-program för att säkra kompetensen inom global tillverkning och ledarskap, där företag som GM, ABB, Boeing och Amgen ingår.
– Det visar lite hur vi tänker kring vår verksamhet. Vi vill vara ett stort företag men också en innovationsmaskin. Det kräver ständigt ny kompetens. Jag lägger väldigt mycket av min tid på att hitta nya talanger.

Lanserar entimmes-leveranser
Kraven på snabbare leveranser är en stor utmaning för e-handelslogistiken.
– När jag började på Amazon 1999 var det coolt att bara beställa något på nätet – det räckte att det kom fram någon gång. Men sedan dess har det bara gått fortare och fortare, förväntningarna har skruvats upp. Idag vill kunderna ha sin leverans direkt.
Det senaste tillskottet i leveransutbudet är Prime Now som lovar leverans inom en timme från beställning. Systemet finns redan i 50 städer runtom i världen.
– Det är utmanande och kräver hög precision. Men kunderna älskar det!
Även högsäsonger och kampanjdagar som Cyber Monday och Amazons egen årliga readag Prime Day ställer stora krav på systemen. Under Prime Day 2017 som ägde rum den 12 juli ökade omsättningen med 60 procent mot 2016.
– Det är det ultimata lagarbetet: 30 timmar med global koordinering i olika tidszoner och allt måste ske sömlöst. Att lyckas få tiotals miljoner produkter till kunder över hela världen på under 24 timmar – det kan vara en liten utmaning.
Än så länge sker det mesta av lagerplocket på Amazon manuellt.
– Vi måste vara snabba och flexibla om vi ska kunna leverera så snabbt som kunderna kräver. Och det är fortfarande snabbast att ha människor som sköter plocket.
För att klara den snabba tillväxten gäller det också att hitta leverantörer som kan hänga med.
– De bästa leverantörerna är de som klarar att hålla jämna steg med oss och ändå upprätthålla kvaliteten. Vi testar även Amazon Flex, ett uberliknande koncept för leveranser som växer väldigt fort.
Ett annat innovationsprojekt som testas i Seattle är Amazon Go – en fysisk butik helt utan kassor där allt kunderna köper registreras automatiskt med hjälp av maskinell inlärning, sensorer och augmenterad teknik.
– Feedbacken från kunderna är att det känns som att stjäla. Det är ett kul projekt.

Okej att misslyckas
En viktig värdegrund hos Amazon är att det ska vara okej att misslyckas.
– Vi lär oss jättemycket av våra misstag, det är en viktig del i innovationsprocessen. Vi ägnar oss mer åt saker som är dåliga, dumma och fel än att klappa oss själva på axeln.
Det är viktigt att fortsätta vara ödmjuk och att aldrig sluta försöka bli bättre – då blir någon annan det.
Enligt Tim Collins har Amazon gjort väldigt många misstag. Ett är att vara anonyma i media, vilket lett till ryktesspridning om bland annat dåliga arbetsförhållanden.
– Det har varit ett stort misstag att inte vara bättre på att prata externt om det vi gör.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent logistik nr 5 2017

 

 

Stendörren utökar i Stockholm väst logistik

$
0
0
Stendörren köper mer mark för att utveckla Stockholm väst logistik i Upplands Bro.  Foto: Stendörren.

Stendörren köper mer mark för att utveckla Stockholm väst logistik i Upplands Bro. Foto: Stendörren.

Stendörren förvärvar ett markområde i direkt anslutning till Stockholm väst logistik i Upplands-Bro utanför Stockholm.

Säljare är Bro markutveckling AB som ägs till hälften av Kilenkrysset och till hälften av KF fastigheter. Markområdet är cirka 530 000 kvadratmeter.

Stendörren äger sedan tidigare det angränsande området i Stockholm väst logistik. Det omfattar cirka 900 000 kvadratmeter planlagd mark i Nygårds industriområde. Möjlighet finns att bygga cirka 250 000 kvadratmeter nya lokaler inom befintlig detaljplan. I dag har Stendörrens största hyresgäst Coop sitt centrallager för kolonialvaror i området.

– I och med köpet kan Stendörren gå vidare med planerna att bygga ett modernt och miljövänligt logistikcenter norr om Stockholm. Läget med egen järnvägsanslutning till stambanan och den nya trafikplatsen Kockbacka vilken ger omedelbar närhet till E18 innebär att vi kan erbjuda våra hyresgäster fantastiska förutsättningar att skapa hållbara och miljövänliga logistiklösningar, kommenterar Fredrik Brodin, vd, Stendörren i ett pressmeddelande.

Viewing all 1378 articles
Browse latest View live