![– Ett affärssystem behöver inte vara en produkt som tvingar företag att bli mer och mer lika varandra. Jag tror att ett affärssystem kan vara ett verktyg som hjälper företag att differentiera sig på marknaden, säger Christina Skogster Stange. Foto: Lena Sonne.]()
– Ett affärssystem behöver inte vara en produkt som tvingar företag att bli mer och mer lika varandra. Jag tror att ett affärssystem kan vara ett verktyg som hjälper företag att differentiera sig på marknaden, säger Christina Skogster Stange. Foto: Lena Sonne.
– Affärssystem är spindel i nätet, som håller företagets alla processer och affärer samman. Vårt svenskutvecklade affärssystem är helt mobilt och anpassat för den enhet eller uppgift som ska användas och utföras, säger Christina Skogster Stange, ny vd i Jeeves.
Affärssystem, eller ERP-system som de ofta kallas, har länge varit en svensk paradgren. Vi låg länge i framkant när det gäller både att utveckla och använda affärssystem. Redan under 1980-talet fanns här flera bra system för integration, t ex mellan bokföring och sälj, som väl matchade motsvarande system från England och USA. De ledande svenska affärssystemen gjorde också internationell debut redan på 1990-talet. Entreprenören Assar Bohlin, Jeeves skapare, utvecklade ett nytt, svenskt system som fick en rivstart på marknaden. Han valde nämligen att satsa på en ny teknologi, som gjorde det lättare för framtida uppgraderingar.
Återkomst till branschen
Christina Skogster Stange har examen från datalinjen och började som programmerare på Intentia 1988, blev affärskonsult, projektledare och regionchef, innan hon 2005 blev vd för Intentia Sverige. När hon i maj förra året blev vd för Jeeves, var det alltså en återkomst till branschen, efter en period som försäljningsdirektör på Previa och Samhall. Hon har sammanlagt hunnit med mer än 20 år i branschen, som första kvinnliga vd på ett toppjobb i en mansdominerad bransch. Jeeves affärssystem har tillhört de mest framgångsrika under 2000-talet, även utanför Sverige. Men hon beskriver gärna systemet som svenskt:
– Affärssystem är ju spindel i nätet, som håller företagets alla processer och affärer samman. Vårt svenskutvecklade affärssystem är helt mobilt och anpassat för den enhet eller uppgift som ska användas och utföras, säger Christina Skogster Stange.
Vi träffas på Jeeves Stockholmskontor i World Trade Center i centrala Stockholm. Här arbetar ett 50-tal av företagets ca 200 anställda i Sverige – främst IT-konsulter/systemstödjare.
Jeeves är ett system som sticker ut, först kanske mest som en kostnadseffektiv lösning. Jeeves ERP har också prisbelönats för sin kostnadseffektivitet. Men det pekas också ut som ett av de mest lättanvända systemen, inte minst för små och medelstora företag.
Flexibilitet framgångsfaktorn
Under senare år tycks de tidigare systemkraven på så omfattande funktionalitet som möjligt, ha minskat, till förmån för kravet på flexibilitet och frihet när det gäller att skapa och förändra arbetsflöden och att fullt ut stödja ett mobilt gränssnitt. Jeeves erbjuder ett ramverk som stödjer företag inom tillverkning, distribution och service och har färdiga appar som tilläggslösningar och även funktioner för stöd till flerbolag och koncerner.
– Jag tror att vår framgång beror just på att vårt system är så flexibelt.
Kärnsystemet är en arkitektur med standardfunktioner i en molntjänst, som kan kompletteras till något som kan beskrivas som ett företagsunikt affärssystem. Det är lätt att integrera med andra system, t ex POS, PIM, CAD, CNC – eller nästab vilken annan bokstavskombination som helst, enligt Jeeves.
– Vi har verkligen satsat på att underlätta att integrera med andra system som tredjepartssystem, analysverktyg och logistiklösningar.
Alla anpassningar lagras skilda från kärnsystemet, så ingen information går förlorad eller manuell handpåläggning behöver göras vid en uppgradering.
– Det gör det hanterbart och lätt att implementera, menar hon.
– Vi ligger nära kunden och har framförallt bra stöd för kunders expansion och låter kunder vara med och påverka utvecklingen av standardsystemet.
Osäkerhet inför molntjänster
Jeeves system är främst molnbaserade och har varit så i ett par år. Men många företag vill ha kvar sin kärnverksamhet internt och lyfter bara ut t ex försäljningsstöd i molnet.
– Många vågar inte helt lita till molntjänster ännu. De känner osäkerhet inför att helt basera sig på molnet, särskilt då för kärnan i företagets verksamhet – främst av säkerhetsskäl.
– Men det finns ingen anledning att vänta, säger Christina Skogster Stange. Som molnleverantör tar vi fullt ansvar för att systemet fungerar.
– De kunder som vill får ligga kvar i traditionell drift med eget ansvar, vi anpassar oss förstås till det. Men det är bara en tidsfråga innan allt kommer att ligga i molnet, tror Christina Skogster Stange.
Idag är det kompetensbrist inom IT i Sverige.
– Vi slåss om resurserna och måste också satsa internationellt på kompetens t ex i Indien.
–Vi har också valt att engagera oss för att utvecklas som en attraktiv arbetsplats. Vi tittar på psykosocial arbetsmiljö, friskvård och liknande, och vi vill att de anställda ska känna att vi bryr oss.
Sedan starten 1992 har företaget vuxit till ca 2000 kunder inom t ex tillverkning, handel, logistik, lageroptimering, distribution, service, partihandel, kundrelationshantering, ekonomi, dokumenthantering, administration och tjänsteindustri.
– Vi har kunder i ett 40-tal länder.
1999 till 2012 fanns Jeeves på den svenska börsen.
– En börsintroduktion eller att ta in externt kapital, var en förutsättning för att kunna växa.
2012 blev Jeeves uppköpt av amerikanska Battery Ventures.
– Men Jeeves är en svensk produkt, även om vi fått amerikanska ägare, är hon noga med att poängtera.
Främsta konkurrenter är Microsoft NAV, Monitor, och IFS.
”Billigare att byta”
Fler satsar på liknande system och Microsoft har gjort stora investeringar i sina produkter de senaste åren och många IT-avdelningar renodlar sin infrastruktur på plattformar och system från Microsoft.
Jeeves ERP är integrerat med t ex Microsoft Dynamics Customer Relationship Management, Logtrade, Pagero, QlikView Business Intelligence och EazyStock.
– När system blir föråldrade och företag står inför valet att byta ut delar, uppgradera ett gammalt system eller byta leverantör, finner de ofta att det är både billigare, snabbare och enklare att byta till ett nytt. Det enda som krävs för att skaffa den senaste versionen, är en internetuppkoppling, så det är klart att det blir en lägre kostnad.
– Vi utgår från att inga företag är helt lika. Det är t ex möjligt för automatiserade och differentierande processer att existera samtidigt.
Mogen bransch – i snabb utveckling
Affärsystembranschen är en mogen bransch, men utvecklingen på området går snabbt.
– De företag som har gjort stora förändringar i sin verksamhet, förlorar massor med tid om ett äldre system inte är anpassat till nya arbetssätt och tillfälliga processlösningar inte längre fungerar.
– Många sitter fast i en samling standardfunktioner som hårdkodats in i systemet och de vet att det inte är något som skiljer deras arbetssätt från konkurrenternas.
– Fördelen med vårt system är möjligheten att i realtid övervaka allt från planering av produkt- och materialbehov, till produktion och distribution, försäljning, kundtjänst och redovisning, men också mer komplexa processer i en växande och föränderlig verksamhet.
Det kan t ex handla om koncerninterna transaktioner, dokumenthantering och lokaliseringar.
– De som bytt programvara har spenderat tid, pengar och resurser på att specialanpassa systemet. De pressas hårt ekonomiskt av att försöka underhålla det system de byggt upp. De vet ofta att systemet inte kommer att kunna hantera deras tillväxt- och expansionsplaner.
– De stora systemen, från t ex SAP m fl som ofta storbolag har valt, utvecklar också flexiblare komplementlösningar. men det är de mindre som tar marknadsandelar.
Men riskerar inte affärssystemen egentligen att göra alla företag lika varandra?
– Ett affärssystem behöver inte vara en produkt som tvingar företag att bli mer och mer lika varandra. Jag tror att ett affärssystem kan vara ett verktyg som hjälper företag att differentiera sig på marknaden.
Av Lena Sonne
Ur Intelligent Logistik nummer 4 2017
Ordlista
POS. Point of Sale. En digital kassaapparat.
PIM. Product Information Management, system för produktinformation.
CAD. Computer-aided Design. Program för produktdesign.
CNC. Computer Numerical Control. System som styr verkstadsmaskiner.
Så gick det för de tre svenska I-na
Under 1980-talet var Sverige ett världsledande land inom affärssystem, med tre I-na, Intentia, IFS och IBS i spetsen. Frågan är om Sverige kan behålla sin ledande ställning när flera av de största företagen i branschen nu köpts upp av, främst amerikanska, riskkapitalbolag.
Intentia
Namnet lästes halvt på skämt som ”inte en tia”, eftersom grundarna inte hade något större startkapital. Det startades 1984 som ett konsultföretag inom logistik och produktion och byggde på ett programpaket från IBM. Utvecklade systemet Movex, som på 1990-talet blev starkt bland medelstora tillverkande företag. Movex första versioner kördes på en IBM-server. På 1990-talet utvecklade Intentia en ny version av Movex i programspråket Java och kunde köras på olika typer av servrar och fick namnet M3.
2005 köptes Intentia ut från Stockholmsbörsen av amerikanska ERP-leverantören Lawson, som dock behållit det populära namnet M3 på systemet.
IFS
Startades 1983 i Linköping, som ett system främst för underhåll. Lanserade sitt första, kompletta affärssystem 1990. Börsnoteras 1999. IFS Application finns fortfarande idag som version 9.
Bolaget är den största svenskägda affärssystemleverantören, med idag över 1 miljon användare runt om i världen. Efter 15 år som självständigt börsnoterat företag köptes IFS efter en hård budstrid under 2016 upp av Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT.
IBS
IBS grundades redan 1978 i Stockholm d v s betydligt tidigare än IFS och Intentia. IBS var redan från början fokuserat på logistik och distribution som ännu anses vara systemets styrkor.
Efter en lång och djup krisperiod efter millennieskiftet fick IBS 2015 åter en ny ägare. Efter 4 år hos Symphony Technology Group gick företaget vidare till Marlin Equity Partners, amerikanskt riskkapitalbolag som köpt upp mycket inom IT/media. De bytte förra året namn på IBS till Iptor, i ett försök att skaka av sig ett decennium av stagnation för den första svenska framgångssagan inom ERP.