![– Vi kommer att halvera våra ledtider i Norden, säger Sigrid Dalberg Krajewski. Foto: Zalando]()
– Vi kommer att halvera våra ledtider i Norden, säger Sigrid Dalberg Krajewski. Foto: Zalando
Bygget är igång av Zalandos nya, 30 000 kvm stora Nordenlager i Brunna. Men redan i höst flyttar bolaget in i ett tillfälligt lager intill. “Nordenlagret blir vårt största satellitlager hittills och ger oss möjlighet till samma dag-leveranser i Stockholm” säger Sigrid Dahlberg Krajewski på Zalando. Lagerdriften kommer att skötas av Ingram Micro, som därmed stärker sin TPL-position i Norden.
I våras släpptes bomben att den tyska e-handelsjätten Zalando etablerar ett nordiskt centrallager i Sverige, en nyhet som får den svenska detaljhandeln att nervöst vrida sig i stolarna. Bolaget, som grundades 2008 i Berlin, har växt snabbt och säljer kläder och skor i ett 15-tal länder, med en snabbt växande kundbas i Norden.
Det 30 000 kvm stora lagret ska stå färdigt under 2018 och byggs av NREP Logicenters i Brunna. Men redan i höst flyttar Zalando in i 12 000 kvm intill, ett spekulationsbygge som NCC Property Development byggt i Brunna logistikpark. I juli köpte NREP Logicenters lokalen.
– Det var meningen att Zalando skulle flytta in direkt i det nya lagret, men projektet blev försenat på grund av svårare markarbeten än vi räknat med. Så vi köpte Önskebrunnen för att kunna erbjuda snabbare inflytt, berättar Jonas Kennerhed på NREP Logicenters.
Lagret tas i drift i slutet av året. Det nya, större lagret går också att bygga ut till 45 000 kvm vid framtida behov.
Det är oklart om Zalando behåller det första lagret också eller om det ska hyras ut till någon annan. Jonas Kennerhed är inte orolig för att inte hitta nya hyresgäster.
![– Även om det är hård konkurrens på logistikfastighetsmarknaden så är det en stark marknad som vi tror på och satsar på framåt, säger Jonas Kennerhed. Foto: NREP Logicenters]()
– Även om det är hård konkurrens på logistikfastighetsmarknaden så är det en stark marknad som vi tror på och satsar på framåt, säger Jonas Kennerhed. Foto: NREP Logicenters
– Även om det är hård konkurrens på logistikfastighetsmarknaden så är det en stark marknad som vi tror på. Och Brunna är ett väldigt bra läge.
“Viktig marknad för oss”
Lagret ska försörja Sverige, Norge och Finland och blir ett “satellitlager” som kompletterar Zalandos stora megalager i Tyskland.
Det första satellitlagret var 20 000 kvm stort och byggdes i Stradella i Italien 2015 och är förebild för Nordenlagret. Ytterligare satellitlager finns i Frankrike och Polen.
– Nordenlagret blir vårt största satellitlager hittills. Det säger något om hur viktig den nordiska marknaden är för oss, säger Zalandos nordiska kommunikationschef Sigrid Dalberg Krajewski.
Förfarandet – att starta verksamheten i mindre skala för att sedan expandera och växa in i ett komplett lager är – också något Zalando gjort förut.
– Vi gjorde på liknande sätt i Stradella.
Ingram Micro sköter logistiken
Zalando hyr lokalerna på ett tioårskontrakt och distributionen i Norden sköts av Postnord. Även lagerdriften ska outsourcas till Ingram Micro som ska sköta lagret. Ingram Micro har nyligen förstärkt sin närvaro rejält på den nordiska marknaden och har flera jobbannonser ute där man söker personal till företagets “nya lager i Brunna”. Kontraktet mellan parterna skrevs i slutet av september, men varken Zalando eller Ingram Micro vill kommentera samarbetet officiell information innan bolagen kommunicerat samarbetet i ett pressmeddelande.
Lagret gör att Zalando kommer att kunna korta sina leveranstider i Norden, förutom på Island. För Sverige blir ambitionen att leverera inom 1–2 dagar, istället för nuvarande 2–5 dagar. I Stockholmsområdet siktar bolaget på att kunna erbjuda samma dag-leverans.
– Brunna är ett bra geografiskt läge för oss. Det gör att vi kan halvera leveranstiden mot idag, erbjuda samma dagleverans i hela Stockholmsregionen och över natten-leverans i resten av Norden.
Bolaget siktar på att omsätta en miljard euro i Norden inom de närmaste åren. Hur mycket Zalando omsätter idag är inte officiellt, men omsättningen ökade med 21.5 procent under första halvåret 2017. I
Lokala samarbeten
Zalando ägs till 32 procent av investmentbolaget Kinnevik och kopplingarna till svensk handel är flera. Bolaget har bl a samarbeten med de H&M-ägda varumärkena Weekday, Monki och Cheap Monday. Totalt säljer Zalando omkring 2 000 varumärken, varav ett hundratal är nordiska.
– Vi vill utöka vårt sortiment med ännu fler lokala varumärken.
Företaget har också omkring 200 partners i sitt Partner Program, ett koncept som innebär att detaljhandelsföretag säljer via Zalandos plattform men att varorna skickas direkt från detaljhandlarnas egna lager, och inte via Zalandos logistiknätverk, så kallad dropshipping.
– Det gör att vi kommer närmare kunderna och får bättre, lokalare leveranser.
När verksamheten i Brunna är i full gång 2018 kommer omkring 70 procent av alla leveranser i Norden skötas härifrån.
– En del smalare produkter skickas från Tyskland, resten ska gå från vårt nordiska lager eller direkt från våra partners.
Stor andel returer
Omkring 50 procent av Zalandos försäljning går i retur. Hög returandel pekas ofta ut som problematiskt på grund av den kostsamma hanteringen returhanteringen och hållbarhetsproblematiken i form av onödiga transporter. Men det är inget som bekymrar Zalando.
– Det är inget stigma. Vi är vana vid returer, det är en del av vår affärsmodell och en kostnad som vi räknar med, säger Sigrid Dalberg Krajewski.
Hon menar att returer är till nytta för e-handelsbranschen.
–Fria frakter och fria returer har blivit en standard för branschen som lyfter den, det gör att vi kanreplikera den fysiska handeln och flytta provrummet hem till kunden.
– Vi skiljer dock mellan goda och dåliga returer – där goda returer är när en storlek inte passar eller när kunden medvetet beställt flera varor för att kunna välja. En dålig retur är när vi på något sätt brustit, när en vara inte möter kundens förväntningar eller om det är något fel på varan.
Smidiga leveranser och returer är helt avgörande för Zalandos framgångar.
– Det en del av kundupplevelsen att det ska vara enkelt att få leveransen och enkelt att returnera, det får inte vara något “hustle”. Vi är ett ungt företag och kommer från en kultur där vdn själv var med och levererade paket till kunderna i början.
Att starta regionala lager underlättar också returhanteringen.
– Det blir enklare och innebär kortare transporter för returerna.
Text Hilda Hultén