Quantcast
Channel: Intelligent Logistik
Viewing all 1378 articles
Browse latest View live

Misslyckad försäljning av Volvos Flobyfabrik

$
0
0

Volvo Cars har tagit tillbaka försäljningen av sin tidigare fabrik i Floby nära Falköping sedan den indiska köparen inte kunnat fullfölja köpet..

– Vi letar en ny köpare, säger Elisabeth Kraft, kommunikationsansvarig vid Volvo Cars i Skövde till tidningen SLA.

Volvo Cars sålde fabriken i Floby 2015, men tar nu tillbaka ägandet. Elisabeth Kraft bekräftar att övertagandet är tillfälligt.

– Volvo Cars har inte för avsikt behålla fabriken, utan letar efter en köpare.

Nyligen registrerades nya uppgifter hos Bolagsverket för Amtek Components Sweden AB som är det bolag som köpte fabriken 2015. Chefen för Skövdefabriken Oskar Falk står som ny styrelseordförande. Han och ytterligare tre i ledningen har ersatt den tidigare indiska styrelsen.

Amtek-koncernen är en global tillverkare av komponenter till fordonsindustrin, men den brottas med svåra ekonomiska problem. Flobyfabriken har i dag knappt 500 anställda och är fortfarande en viktig underleverantör till Volvo Cars. Fabriken tillverkar bromsskivor, nav och vevstakar. Den dagliga verksamheten påverkas inte av förändringen.


Norrköping stark kandidat för batterifabrik

$
0
0

Den 7 maj träffade vd Peter Carlsson och den övriga ledningen för Northvolt representanter för Norrköping, som är en av de åtta återstående regioner som till slut kan få den eftertraktade nya, batterifabriken för litiumjonbatterier till eldrivna fordon.

– Inför den fördjupade studie som ska välja ut 2-3 möjliga platser för fabriken, kunde vi berätta om Norrköpings och regionens styrkor inför det slutliga beslutet. Det säger Norrköpings näringslivsdirektör Pontus Lindblom, som var en av deltagarna på söndagens möte med Northvolt.

– Vi har förstått att Northvolt ser kraftförsörjningen som enormt viktig. Genom Händelsö-kombinatet och Eon har vi mycket goda förutsättningar till hållbara energilösningar och vi har också en mycket bra el-infrastruktur här, säger Pontus Lindblom.

Hamnen, Europavägarna och järnvägsinfrastrukturen svarar också väl mot de kriterier Northvolt ser som de viktigaste.

– Behovet av ca 200 hektar mark har vi också goda förutsättningar att uppfylla, dels på Malmölandet i nära anslutning till hamnen och den kommande höghastighetsbanan och dels i Bråvalla, några kilometer därifrån, säger Pontus Lindblom.

På Campus Norrköping finns redan ledande batteriforskning och regionen som helhet har en av landets bäst utbyggda skräddarsydda yrkesutbildningar. Siemens i Finspång, Saab i Linköping och Toyota i Mjölby, som för övrigt är landets största avnämare av fordonsbatterier, är också viktiga tillgångar i regionen, menar Pontus Lindblom.

– Vi ingår ju också i Stockholm Business Alliance och med den kommande höghastighetsbanan blir det också möjligt att pendla hit från Storstockholm.

Efter midsommar kommer 2 eller högst 3 regioner att vara kvar och under hösten väntas beslut om fabrikens placering.

Det har sagts att en färdig batterifabrik skulle kunna sysselsätta 2500-3000 personer. De indirekta effekterna skulle kunna ge betydligt större avtryck i form av tillkommande jobb i de region som får etableringen.

Av Gösta Hultén

NCC vill se dubbelspår till Oslo

$
0
0

I den sammanlagda Göteborg-Oslo-regionen bor över 4 miljoner invånare. Nu presenterar NCC ett förslag på hur ett dubbelspår mellan Göteborg och Oslo kan bli verklighet redan till 2025, utan statliga anslag.

För att förslaget ska bli verklighet har NCC bjudit in ansvariga politiker i Göteborg till ett samverkansprojekt.

– Önskelistan över ny infrastruktur runt om i Sverige är lång, samtidigt som det finns begränsat med resurser inom ramen för statens budget. I Göteborg ser vi en unik möjlighet där offentliga och privata aktörer i samverkan kan bidra till finansiering av både modern järnväg till Oslo och kollektivtrafiksatsningar i Göteborg, meddelar Johanna Hult Rentsch, regionchef väst NCC Property Development.

NCC:s förslag innebär en samverkan med statliga och kommunala markägare, där markvärdets höjning kan finansierar ett infrastrukturpaket på sammanlagt 22,6 miljarder kronor.

NCC vill inom ramen för ett konsortium bidra till en aktiv fastighetsutveckling av idag outnyttjade, central mark som kommunen och staten äger kring Centralstationen och Gullbergsvass. Om kommunen tar fram detaljplaner i den omfattning som krävs, kan fastighetsobligationer och infrastrukturlån finansiera de investeringar i infrastruktur som Göteborg väljer att prioritera, menar NCC. Det som kan ingå i paketet är, förutom järnvägen mot Oslo, en utbyggnad av centralstationen, spårväg i Gullbergsvass och Allén med mera. Alla satsningar i paketet kan vara på plats innan 2030.

Nästa steg för att förverkliga planerna är att Trafikverket genomför en åtgärdsvalsstudie. Studien omfattar sträckning, finansiering och organisation, där ett förslag till järnvägskonsortium och markvärdesfinansiering ingår.
– En åtgärdsvalsstudie initieras av regeringen och det är vår bedömning att Göteborgs Stads aktiva medverkan är nödvändig för att inkludera sträckan i den nationella planen. Detta är en stor framtidssatsning. Vi på NCC har valt att initiera arbetet, men projektet kräver både politikernas uppbackning och att ytterligare privata aktörer är med och bidrar längs med resan, säger Per Kinell, regionchef, NCC Infrastructure.
Förslaget liknar det sätt som städer, stat och näringsliv i partnerskap byggde upp järnvägsinfrastrukturen i Sverige på för drygt hundra år sedan. Även då var oexploaterad mark ofta en del av järnvägsbolagens kapital. Det var en av Sveriges historiskt mest lyckade investeringsprojekt. Fördelen med förslaget är också att höga banavgifter inte behöver drabba biljettpriset för vanliga passagerare.

 

Castellum bygger i Rosersberg

$
0
0
Nybygge i Rosersberg. Foto: Castellum.

Nybygge i Rosersberg. Foto: Castellum.

Castellum bygger nytt i Stockholm nord logistikcenter i Rosersberg.

Den nya byggnaden är tänkt för en till tre hyresgäster och uppförs på den obebyggda fastigheten Rosersberg 11:130 som förvärvades av Castellum 2015. Den byggs med modern standard, hög takhöjd, god bärighet samt vädertätade dockningsstationer. Nyproduktionen väntas stå färdig för inflyttning våren 2018.

Castellum äger sedan tidigare ytterligare tre fastigheter i området och är en av Sveriges största ägare av lager- och logistikfastigheter.

– Investeringen innebär att vi ökar vårt innehav och utbud i ett intressant tillväxtområde, vilket innebär att vi kan möta både befintliga och potentiella kunders framtida behov, säger Anders Nilsson, VD Castellum Region Stockholm-Norr i ett pressmeddelande.

Någon yta på fastigheten anges inte men de tidigare byggena i Rosersberg har varit på över 10 000 kvm.

 

Sekostrejk kan bryta ut i morgon

$
0
0

Fackförbundet SEKO har varslat om konfliktåtgärder som träder i kraft i morgon fredag den 12 maj kl. 14.00.

Varslet är uppbyggt i tre steg: först tas bland annat lokalvårdare, fordonsvårdare och anläggningspersonal ut i strejk i Stockholmsområdet. I steg 2 som träder i kraft den 16 maj tas bland annat lokförare på SJ Götalandståg och anställda på Green Cargo som jobbar med LKABs malmtåg ut i strejk.

I steg 3 som träder i kraft 19  maj tas bland annat alla tågvärdar på MTRs pendeltåg och Baneservice Skandinavias personal i Skandiahamnen i Göteborg ut i strejk. Konflikten berör sammantaget cirka 1 000 Seko-medlemmar.

Med anledning av konfliktåtgärdernas omfattning har Green Cargo anpassat sin trafik. Företaget meddelar att det pågår ett aktivt arbete för att kunna köra så många tåg som möjligt och hålla antal trafikändringar till ett minimum. De kunder som berörs av en trafikändring kommer att få ett besked av vår kundservice för respektive transport.

Konflikten är mellan arbetsgivarorganisationen Almega och fackförbundet Seko. Green Cargo drabbas av effekterna av konflikten, men är inte en part i konflikten.

Sekostrejk avblåst

$
0
0

Seko och Almega har enats om ett treårsavtal för spårtrafikbranschen, skriver Almega i ett pressmeddelande.
I och med eftermiddagens besked från fack och arbetsgivare dras de varslade konfliktåtgärderna, som skulle trätt i kraft på fredag, tillbaka.

Löneökningen som är överenskommen är 6,5 procent på tre år. Avtalet berör 10.000 anställda.

Den svåra hamnkonflikten trappas upp

$
0
0
APM Terminals har beslutat om lockout i containerhamnen i Göteborg från 19 maj. APM motiverar den med att ”skydda verksamheten mot de senast varslade stridsåtgärder som Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 4 genomfört.”

Under lockouten utförs endast begränsad service under dagtid åt hamnens kunder. Under senaste halvåret har APM tappat cirka 20 procent av normal kapacitet i containerhamnen, Det  motsvarar ca 2 000 TEU-containrar per vecka eller totalt 50 000 TEU.

Konflikten gör nu att bland annat Stora Enso tvingats styra om betydande godsmängder från tåg till lastbil och till andra hamnar. Företaget har skrivit brev till infrastrukturminister Anna Johansson med en uppmaning till regeringen att ingripa.

Tidigare i år gav regeringen Medlingsinstitutet i uppdrag att kartlägga hur vanligt det är att en arbetsgivare trots tecknat kollektivavtal, ändå utsätts för konflikt.

I brev till sina medlemsföretag meddelade Sveriges Hamnar i april att man beslutat införa en ny branschpolicy riktad specifikt mot Hamnarbetarförbundet. Det har uppenbarligen fördjupat konflikten som nu pågått i 1,5 år.

Den nya policyn innebär att arbetsgivarna under första halvåret 2017 avvecklar alla rättigheter som Hamnarbetarförbundets lokalavdelningar runtom i landets hamnar har och som går utöver lagstiftningens minimikrav.

Hamnarbetarförbundet säger nej till att teckna så kallat hängavtal till Transport. Hamnarbetarförbundet menar att förbundet då bara skulle bli en osjälvständig underavdelning till Transport. Hamnarbetarförbundet har begärt förhandlingar med Sveriges Hamnar om att få teckna ett eget kollektivavtal vilket dock nekats.

Hamnarbetarförbundet, som funnits i över 40 år, anser att svensk och internationell arbetsrätt och praxis ger dem rätt att bilda ett självständigt förbund med rätt att förhandla och därmed även sluta egna avtal med motparten. Att det finns ett kollektivavtal med ett annat fackförbund innebär inte att Hamnarbetarförbundet förbjuds att verka för ett eget kollektivavtal, vilket flera gånger slagits fast av  Arbetsdomstolen.

Att konflikten nu drabbar stora svenska exportföretag gör en lösning extra viktig. Men samtidigt tvekar både regeringen och de flesta partierna i riksdagen att bryta den svenska modell som säger att politikerna inte ska blanda sig i fackliga konflikter. Strejker är för övrigt numera mycket ovanliga i Sverige jämfört med flertalet andra länder.

Sportamore blev årets e-handlare – igen

$
0
0

Sportamore vinner priset Årets e-handel 2017, vid Nordic eCommerce Award, Sveriges största e-handelsevenemang som avslutas med en galamiddag och prisutdelning.

Nordic eCommerce Award har delats ut sedan 2011 och det är andra gången Sportamore vinner kategorin Årets e-handel. Sportamore har tidigare vunnit priset 2013.

“Det här fina priset motiverar oss att fortsätta kämpa och för att göra kundupplevelsen ännu mer bekväm”, kommenterar Joakim Friedman, marknadschef Sportamore.

Juryns motivering lyder: “Sportamore är en inspiration för hela branschen. Inte bara visar de att de kan skapa tillväxt genom att få sitt segment att växa, utan också genom att dag ut och dag in skapa en ypperlig kundupplevelse som skapar WOW varje gång man testar dem.”


Ny Sidenväg kan hota containerrederiernas dominans

$
0
0

Inför många världsledare och företrädare för en rad länder främst i Asien har Kinas president Xi Jinping i 2 dar marknadsfört sin gigantiska infrastruktursatsning på ett nätverk av hamnar, järnvägar, vägar och logistikparker, med syfte att återuppliva urgamla, landpasserade handelsvägar från Asien till Europa och Afrika.

Den nya Sidenvägen ska enligt Kina vara öppen för alla. Efter toppmötet framhöll Kinas president att man lyckats ”nå brett samförstånd och uppnått positiva resultat”

– Det är väldigt tydligt att Kina lägger väldigt mycket kraft på det här och har väldigt höga ambitioner. Och intresset är stort från många länder, sa  infrastrukturminister Anna Johansson (S), som deltog under mötets första dag, enligt TT.

– Jag har fört fram att vi i grunden är positiva till initiativet, men att det är viktigt att det sker på ett sätt som främjar hållbarhet, att upphandlingar sker med transparens och att arbetsrätten beaktas.

– I vårt intresse ligger att se vilka förutsättningar som finns för att svenska företag ska kunna vara med och exempelvis lägga anbud inom ramen för det här initiativet. Vi kommer naturligtvis att följa frågan väldigt noga, sa Anna Johansson. .

Om projekten förverkligas kan det på sikt hota de stora rederiernas dominans men också stärka Kinas inflytande på hela den euro-asiatiska kontinenten. Europeiska slutpunkter på Sidenvägen är Tyskland och Turkiet. I Sverige är Karlshamn den Östersjöhamn som längst och aktivast arbetat för en stärkt, landbaserad godslänk till Sydostasien via Klaipeda i Litauen.

Fakta: Tusenåriga Sidenvägar

Rutterna som sedermera blivit kända som den gamla Sidenvägen var handelsleder västerut från Kina, troligen etablerade ungefär 1 000 år före vår tideräknings början. En av karavanlederna gick till Indien, en annan till nuvarande Istanbul i Turkiet.

 

Rekordböter för export till Iran

$
0
0

Det kinesiska telecom-företaget ZTE måste betala 900 miljoner dollar i böter till den amerikanska regeringen. Det är villkoren i en förlikning som ZTE har träffat med olika amerikanska myndigheter efter att ha brutit mot USA:s embargo mot Iran. 

Amerikanska myndigheter anklagar ZTE för en serie överträdelser mot det amerikanska embargot mot Iran, inklusive att leverera varor med ursprung i USA till Islamiska republiken utan nödvändiga tillstånd. USA är ett av få länder vars exportregelverk har en extraterritoriell verkan och alltså ”följer med” produkten när den exporteras. En vara som innehåller en amerikansk komponent och som exporteras omfattas av amerikansk lagstiftning.

– De större exporterande företagen i Sverige är medvetna om riskerna kopplade till internationell handel och då inte minst USA:s exportkontroll, men långt ifrån alla har exportkontrollprogram som kan hantera och förebygga riskerna. Det räcker med att man gör affärer i dollar, vilket ju är väldigt vanligt, för att USA:s exportlagstiftning ska gälla, varnar Ted Roth, vd på AEB Sverige, i ett pressmeddelande.

Det kinesiska företaget erkände att det medvetet brutit mot International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) och andra bestämmelser genom att olagligt tillhandahålla varor med ursprung från USA till Iran. De amerikanska myndigheterna anklagade också ZTE för att försöka hindra utredningen och medvetet göra falska påståenden. Ytterligare 300 miljoner dollar kommer att läggas till bötesbeloppet om kineserna inte följer villkoren i förlikningen.

– Även om förlikningen är på rekordbelopp så är de flesta ännu mer rädda för publiciteten det innebär och att företaget under utredningen försätts i karantän. Det företag som granskas hamnar i en frysbox där företaget inte kan göra affärer med västvärlden, det vill säga en stor del av världsmarknaden. Det är svårt att sätta en prislapp på vad det kostar, kommenterar Ted Roth, vd för AEB Sverige.

 

 

Tjugotalet nya jobb hos Yilport

$
0
0

Trafiken till och från Yilport Gävle fortsätter att öka, och nu nyanställer hamnoperatören 20 personer.

I hamnens containerterminal ökade hanteringen med 18 procent i fjol, och hittills i år är tillväxten ännu något högre. När det gäller bulk-gods, framförallt sågade trävaror, papper och stål, är utvecklingen också mycket positiv.

För att hålla jämna steg med tillväxten införs nu fem-skift på containerterminalen. Den är därmed igång dygnet runt utom på julafton, nyårsafton och midsommarafton. För att klara detta kommer inom kort ytterligare ett tjugotal personer att anställas.

 

 

Förvärvet av Vanderlande slutfört

$
0
0

Toyota Industries Corporations förvärv av Vanderlande – den globala marknadsledaren inom värdeskapande automation av logistikprocesser för flygplatser och pakethantering, samt ledande leverantören av lagerlösningar – har nu slutförts.
Vanderlande är, från och med idag, en del av Toyota Industries Corporation (TICO). Förvärvet, som offentliggjordes i slutet av mars, visar TICOs strategiska ambition att öka sin närvaro inom automatiserad materialhantering och befäster gruppens globala ledande position av helhetslösningar inom sektorn.

Vanderlande behåller sitt företagsnamn och varumärke och fortsätter sin verksamhet som enskild enhet utifrån nuvarande platser världen över.

Logistikläget 2017

$
0
0
Fastighetspanelen om hur risker och finansiering av logistikfastigheter ser ut. Från vänster David Mindus, vd Sagax, Urban Håkansson, kommersiell fastighetschef, Swedbank, Gustaf Hermelin, ordförande Catena, Pontus Sundin, Nordenchef Helaba och Louise Richnau, vd Brunswick. Foto: Lena Sonne.

Fastighetspanelen om hur risker och finansiering av logistikfastigheter ser ut. Från vänster David Mindus, vd Sagax, Urban Håkansson, kommersiell fastighetschef, Swedbank, Gustaf Hermelin, ordförande Catena, Pontus Sundin, Nordenchef Helaba och Louise Richnau, vd Brunswick. Foto: Lena Sonne.

Under första delen av heldagsseminariet Logistikläget 2017 avhandlades bland annat logstikfastighetsmarlnaden och vad som gör ett e-handelsbolag framgångsrikt.

Apoteas vd Pär Svärdson inledde och poängterade bland annat att de flesta e-handlare fokuserar allt för mycket på att få ”kunder att trycka på order-knappen” och alltför lite på sin egen del: att snabbt och effektivt leverera varan till kund på det sätt som kunden önskar.

När man handlar hos Apotea kan man välja mellan sju olika leverenssätt, varav Apotea själva tagit fram några av dem, som hemleverens kvällstid vid dörren.

­– Om vi tittar på vad kunderna bryr sig om så är bra priser och snabb leverens vad 95-procent av omdömena handlar om, förklarade Pär Svärdson.

Pär Svärdson, vd Apotea. Foto: Lena Sonne.

Pär Svärdson från Apotea berättade om hur e-handelslogistik fungerar med Morgongåva som bas. Foto: Lena Sonne.

Apotea, med säte i Morgongåva mellan Sala och Uppsala, startades 2011 och har idag en omsättning på 1,4 miljarder. Man planerar nu en ny logistikfastighet på 38 000 kvm i Morgongåva, där man beräknar behöva en arbetsstyrka på 500 personer.

Pär Svärdson trodde själv på en lysande framtid för logistikfastigehter.

– Köpcentrum skulle jag därmed inte sätta några pengar på, sade han.

Att logistikfastigheter är en bättre investering än kontor och butikslokaler var förmiddagens talare överens om.

Peter Wiman, analyschef från Savills poängterade dock att man får skilja mellan två segment av logistikfastigheter: storstadsnära och icke storstadsnära. Medan logistikfastigehter utanför storstadsregionerna kan vara behäftade med risk ser det helt tvärtom ut för storstadsregionerna.

– Stadsnära logistifastigheter kommer att bli en bristvara i framtiden, spådde han.

Louise Richnau, vd Brunswick Real Estate gav en bild av hur investerarna ser på logistikfastighetsbranschen. Hon pekade på de risker som finns vid investeringar i logistikfastigheter, som risken att den tekniska utvecklingen gör att en anläggning blir omodern efter några år. Men också de stora möjligheter som finns för logistikfastigheter, som att Sverige är ett stort glesbefolkat land med behov av en fungerande logistik.

Louise Richnau, Brunswick Real Estate om möjligheter och utmaningar i logistikfastigheter. Foto: Lena Sonne.

Louise Richnau, Brunswick Real Estate om möjligheter och utmaningar i logistikfastigheter. Foto: Lena Sonne.

– Väldigt mycket av värdet i en logistikfastighet ligger i flödena och här finns även risken, sade Louise och menade på att de föredrog portföljer med logistikfastigheter, eftersom en sådan minskar risken.

Gustaf Hermelin, styrelseordförande Catena fokuserade på framtidens behov av citynära logistik i och med globalisering och urbaniseringen. Framtidens storstadsregioner kommer kräva oerhörda mängder av logistik och det kommer inte fungera att mängder med halvtomma lastbilar kör in och ut ur städerna i framtiden.

I framtiden menar han måste logistiken bli bättre och smartare, att vi kommer behöva använda ytor som redan finns för logistiska ändamål, och att det kommer att vara en avgörande framgångsfaktor för en region.

– Den stad som inte har ett fungerande logistiknätverk i framtiden kommer inte ligga med i den ligan, sa han.

Förmiddagen avslutades med en paneldiskussion med titeln: Överdrivs riskerna med logistikfastigheter? Deltagande var Gustaf Hermelin, Louise Richnau, Pontus Sundin, Nordenchef Helaba, Urban Håkansson, sektorsansvarig fastigheter Swedbank och David Mindus, vd Sagax.

Här lyfte bland annat David Mindus bristen på forskning i ämnet:

­– I akademisk forskning har man försökt förstår hur flöden ska administreras, men vad gäller finansiering finns nästan ingen forskning. Det finns kanske fyra-fem artiklar skrivna, de är fyra fem år gamla, sa David Mindus.

– Fastighetsbranschen är sena på tåget, menade han.

Ikea köper logistikföretag med bas i Helsingborg

$
0
0

 

Ikea ska satsa mer på försäljning av mat och förvärvar som ett led i det logistikföretaget Bring SCM med bas i Helsingborg som ett led i, enligt HD-Sydsvenskans sajt 8till5.se. 

– Vi ser att intresset för mat ökar världen över och som ett naturligt steg i det vill vi arbeta på samma sätt med mat som vi gör med heminredning när det gäller logistik och distribution. Därför vill vi gärna ha de funktionerna under Ikeas paraply, säger Ylva Magnusson, kommunikationschef inom Ikea Food Services, till 8till5.se.

Bolaget samarbetar sedan länge med Ikea, som redan har ett stort fokus på mat med restauranger, bistroförsäljning och egna matvaror på varuhusen. Ikea vill nu utveckla verksamheten och lösningen blir att köpa Bring SCM, ett företag som Ikea samarbetat med under de senaste 20 åren. Bolaget är idag en del av koncernen Bring som ägs av Posten Norge. Förvärvet sker formellt genom att Ikea Food Supply AG tar över Bring SCM AB vid halvårsskiftet.

Bring SCM har ett 100-tal anställda, samtliga är tjänstemän, de flesta placerade i Helsingborg.

Stjärnklar fasad på Boozts nya jättelager

$
0
0
Fasadbelysning på Boozt nya lager. Foto: Ole Jais-Nielsen

Fasadbelysning på Boozt nya lager. Foto: Ole Jais-Nielsen

Intresset för fasadbelysning ökar och nu glimrar det också på lagerbyggnader och distributionscenter.

E-handelsföretaget Boozts nya logistikcenter utanför Ängelholm är ett bra exempel. De som åker E6:an förbi Norra Varalöv utanför Ängelholm på kvällen, ser det 43 500 kvadratmeter stora logistikcentrets fasad lysas upp som en vacker stjärnhimmel.

Ljusdesigner är Hans Wihlborg som fick i uppgift av fastighetsägaren Catena att hitta på något annorlunda och spännande med fasaden. Fasadbelysning handlar normalt om att framhäva och accentuera, men med en så stor yta och med tanke på energianvändning och ljusförorening, var det viktigare att försöka dölja den gigantiska byggnaden i landskapet och istället skapa något spännande med belysning. Så föddes tanken till att skapa en förlängning av stjärnhimlen.

Ökningen av fasadbelysning på kommersiella byggnader beror enligt ett pressmeddelande bland annat på att en ny yrkeskår; ljusdesigners/ljusarkitekter har kommit ut på marknaden från Ljushögskolan i Jönköping och Ljusprogrammet på KTH.


Steg mot lösning för hamnkonflikt

$
0
0

Regeringen ser över möjligheten att vidta stridsåtgärder i syfte att ”värna kollektivavtalets ställning på den svenska arbetsmarknaden.”

Den långvariga arbetsmarknadskonflikten i Göteborgs Hamn är exempel på en situation där den svenska modellen inte fungerar tillfredsställande. Därför aviserade regeringen en översyn av stridsåtgärdsrätten på en pressträff i Göteborg på tisdagen.

Konflikträtten ska vara fortsatt stark, men den ”förutsätter dock ett ömsesidigt förtroende mellan parterna och att de gemensamt tar ansvar för att modellen fungerar på avsett sätt.”

Den långvariga arbetsmarknadskonflikten i Göteborgs Hamn är ett exempel på en situation där den svenska modellen inte fungerar tillfredsställande, eftersom arbetsmarknadens parter inte själva förmår lösa frågan om vilken organisation som ska teckna kollektivavtal.

– Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Jag tänker inte ta ställning för någon part i den pågående konflikten, men den svenska modellen måste självklart kunna fungera också i Göteborgs Hamn. Situationen i hamnen är allvarlig och innebär ett hot mot svensk ekonomi och jobben, sade arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

En särskild utredare kommer att få i uppdrag att se över reglerna för att vidta stridsåtgärder i en situation där arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal eller där skälet för att vidta stridsåtgärder är något annat än att uppnå ett kollektivavtal.

Västsvenska handelskammaren välkomnar beskedet och kommenterar:

”En lagändring kan lösa den långsiktiga situationen och undvika att konflikter av den här typen återkommer där arbetsgivaren redan tecknat kollektivavtal med en part men ändå drabbas av stridsåtgärder såsom strejker och övertidsblockad.”

Handelskammaren tillägger:
”Det löser inte per automatik den nuvarande konflikten. Här måste parterna komma överens. Alla som har en möjlighet att på något sätt påverka den i rätt riktning har ett ansvar att agera, särskilt parterna i konflikten.”

Brunna logistikpark växer

$
0
0

NCC säljer logistikprojektet Önskebrunnen i Brunna för ett överenskommet fastighetsvärde om cirka 150 miljoner kronor. Köpare är NREP Logicenters. Samtidigt meddelar Zalando att deras nordiska klädlager ska byggas i Brunna. 

Önskebrunnen är den andra etappen i Brunna Logistikpark i Upplands Bro kommun utanför Stockholm. Fastigheten har en total uthyrningsbar yta om cirka 14 400 kvadratmeter varav cirka 3 000 kvadratmeter är uthyrt vid försäljningen.

Samtidigt meddelar nätmodehandlaren Zalando att deras nordiska klädlager ska byggas i Brunna.

”Vi har valt läget baserat på läget och infrastrukturen. Vi har fått många anbud, och detta ger de bästa förutsättningarna i termer av hastighet och tillgång på bra arbetskraft”, säger Zalandos vd Rubin Ritter till Nyhetsbyrån Direkt.

Lagret ska bli 30.000 kvadratmeter stort, investeringen uppgår till 20-30 miljoner euro beroende på automatiseringsnivå, och antalet anställda i lagret kommer att uppgå till 200-300 personer.

Dessa kommer att vara anställda vid ett logistikbemanningsbolag, och inte av Zalando. Vilket är ännu inte bestämt.

Investeringen genomförs tillsammans med fastighetsbolaget NREP, som kommer att äga fastigheten och hyra ut den till Zalando i ett långtidskontrakt.

Genom lagret, som ska serva de nordiska länderna (utom Island), siktar nätmodehandlaren på att sänka sina leveranstider. För Sverige är ambitionen exempelvis 1-2 leveransdagar från nuvarande löfte om 2-5 dagar. För Stockholm är ambitionen att kunna leverera samma dag som kläderna beställs.

Lagret kommer att tas i delvis drift till hösten för att sedan utökas under 2018.

 

 

Nummer 4 2017

Sista chansen att bidra till Plans höstkonferens

$
0
0
Förra årets konferensvärd Helena Forslund, linnéuniversitetet tackades av av Peter Rosén, Handelshögskolan i Göteborg, som också är värd för årets konferens tillsammans med Robin Hansson vid Chalmers. Foto: Lena Sonne.

Förra årets konferensvärd Helena Forslund, linnéuniversitetet tackades av av Peter Rosén, Handelshögskolan i Göteborg, som också är värd för årets konferens tillsammans med Robin Hansson vid Chalmers. Foto: Lena Sonne.

Chalmers i Göteborg är värd för årets upplaga av logistikföreningen Plans Forsknings- och tillämpningskonferens den 25-26 oktober. På onsdag är det sista dag att skicka in förslag till konferensbidrag. 

I år är det Chalmers i Göteborg som bjuder in logistikbranschen till en konferens där näringsliv och akademi får möjlighet att diskutera logistikens utveckling. Konferensen äger rum 25-26 oktober.

Onsdagen den 31 maj är sista dag för att skicka in konferensbidrag. Logistikföreningen Plan som anordnar konferensen välkomnar hela Sveriges näringsliv och samtliga lärosäten att delta och bidra.

Mer information om konferensen och ”call for papers” finns här.

Intersport flyttar lagret till Nässjö

$
0
0
Intersport lämnar sin TPL-lösning hos Schenker Logistics i Landvetter och flyttar lagret till Rustas gamla lager i Nässjö. Foto: Constructor.

Intersport lämnar sin TPL-lösning hos Schenker Logistics i Landvetter och flyttar lagret till
Rustas gamla lager i Nässjö. Foto: Constructor.

Butikskedjan Intersport lämnar Landvetter och flyttar till ett eget, 24 000 kvm stort lager i Rustas gamla lokaler i Nässjö. Även e-handelslagret flyttas hit.

Sportkedjan Intersport insourcar sin logistik. Snart lämnar bolaget sin tredjepartslösning för centrallagret hos DB Schenker Logistics i Landvetter och bygger upp ett eget, 24 000 kvm stort lager i Rustas gamla lokaler i Nässjö. Det framgår av en jobbannons där Intersport rekryterar ny lagerchef. Intersport hyr lagret på ett längre kontrakt av Catena Fastigheter, som äger fastigheten sedan 2014. Även e-handelslagret, som tidigare drivits i egen regi i Jönköping, flyttas tillNässjö, som blir centrallager för både butikshandeln och den växande e-handeln.

– Det är en intressant och stor satsning, vi är jätteglada säger Claes Johansson, vd på NNAB, Nässjö Näringslivs AB.

Enligt rekryteringsannonsen kommer centrallagret ha omkring 35 anställda och arbetet ska vara uppdelat i tre team, inleverans, utleverans och service & utveckling. Bolaget investerar också i ny teknik, bland annat i ett robotlager från Autostore, som levereras av norska Element Logic.

När flytten skall ske framgår inte. Intersport har tagit ett beslut att inte kommunicera kring flytten extern, berättar en företrädare för Intersports ledningsgrupp för Intelligent Logistik.

Nära paket- och kombiterminal

Valet av Nässjö som etableringsort är “Ett läge som ger oss ledande logistiska förutsättningar och möjlighet till klimatsmart transport” skriver Intersport i sin rekryteringsannons.

– Läget blir väldigt bra för Intersport. De hamnar granne med både PostNords terminal, som satsar hårt på e-handel och med Nässjö kombiterminal, med möjlighet att använda tågpendeln till Göteborgs hamn för intransporterna. Möjligheterna att öka e-handeln och att få till miljövänliga transportlösningar kunde inte vara bättre, säger Claes Johansson.

Intersportkoncernen IIC har 5 500 butiker i över 40 länder. I Sverige har Intersport 150 butiker och en snabbt växande e-handel, vilket ställer höga krav på varuflödesfunktionen. Intersport i Sverige är mitt uppe i att förändra hela sin affärsmodell. Från att butikerna tidigare drivits i ett franchisekoncept, till att bli en “integrerad butikskedja”. Det innebär att samtliga processer, allt från design, inköp, logistik, butiksutseende, marknadsföring och e-handel behöver moderniseras och effektiviseras. Det nya centrallagret och insourcingen av logistiken är en del i den förändringen.

Ny vd från konkurrentmarcuswiberghxxl

För att driva verksamheten framåt har Intersport rekryterat konkurrenten XXLs tidigare vd Marcus Wibergh, som tillträdde vd-posten i Intersport i Sverige så sent som den 2 maj. Under sin tid på XXL byggde han upp verksamheten i Sverige från noll till en organisation med 20 varuhus och omsättning på 2 miljarder. Han ansvarade även för XXLs lyckade lageretablering i Örebro, ett 42 000 kvm stort nybygge som stod klart 2016.

Samtliga fysiska sportkedjor gör mer eller mindre helhjärtade satsningar på e-handel, men precis som för Intersport har XXLs fokus också främst varit på butikshandel.

– Vinnarna i sporthandeln kommer vara de som framgångsrikt lyckas kombinera fysisk och digital handel. Utmaningen är sömlösheten, att lyckas sy ihop alla försäljningskanaler på ett sätt som fungerar för kunderna och förhöjer upplevelsen, sade Marcus Wibergh i en intervju med Intelligent Logistik under XXL-tiden.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nummer 4 2017 

 

 

 

Viewing all 1378 articles
Browse latest View live