![Fastighetspanelen om hur risker och finansiering av logistikfastigheter ser ut. Från vänster David Mindus, vd Sagax, Urban Håkansson, kommersiell fastighetschef, Swedbank, Gustaf Hermelin, ordförande Catena, Pontus Sundin, Nordenchef Helaba och Louise Richnau, vd Brunswick. Foto: Lena Sonne.]()
Fastighetspanelen om hur risker och finansiering av logistikfastigheter ser ut. Från vänster David Mindus, vd Sagax, Urban Håkansson, kommersiell fastighetschef, Swedbank, Gustaf Hermelin, ordförande Catena, Pontus Sundin, Nordenchef Helaba och Louise Richnau, vd Brunswick. Foto: Lena Sonne.
Under första delen av heldagsseminariet Logistikläget 2017 avhandlades bland annat logstikfastighetsmarlnaden och vad som gör ett e-handelsbolag framgångsrikt.
Apoteas vd Pär Svärdson inledde och poängterade bland annat att de flesta e-handlare fokuserar allt för mycket på att få ”kunder att trycka på order-knappen” och alltför lite på sin egen del: att snabbt och effektivt leverera varan till kund på det sätt som kunden önskar.
När man handlar hos Apotea kan man välja mellan sju olika leverenssätt, varav Apotea själva tagit fram några av dem, som hemleverens kvällstid vid dörren.
– Om vi tittar på vad kunderna bryr sig om så är bra priser och snabb leverens vad 95-procent av omdömena handlar om, förklarade Pär Svärdson.
![Pär Svärdson, vd Apotea. Foto: Lena Sonne.]()
Pär Svärdson från Apotea berättade om hur e-handelslogistik fungerar med Morgongåva som bas. Foto: Lena Sonne.
Apotea, med säte i Morgongåva mellan Sala och Uppsala, startades 2011 och har idag en omsättning på 1,4 miljarder. Man planerar nu en ny logistikfastighet på 38 000 kvm i Morgongåva, där man beräknar behöva en arbetsstyrka på 500 personer.
Pär Svärdson trodde själv på en lysande framtid för logistikfastigehter.
– Köpcentrum skulle jag därmed inte sätta några pengar på, sade han.
Att logistikfastigheter är en bättre investering än kontor och butikslokaler var förmiddagens talare överens om.
Peter Wiman, analyschef från Savills poängterade dock att man får skilja mellan två segment av logistikfastigheter: storstadsnära och icke storstadsnära. Medan logistikfastigehter utanför storstadsregionerna kan vara behäftade med risk ser det helt tvärtom ut för storstadsregionerna.
– Stadsnära logistifastigheter kommer att bli en bristvara i framtiden, spådde han.
Louise Richnau, vd Brunswick Real Estate gav en bild av hur investerarna ser på logistikfastighetsbranschen. Hon pekade på de risker som finns vid investeringar i logistikfastigheter, som risken att den tekniska utvecklingen gör att en anläggning blir omodern efter några år. Men också de stora möjligheter som finns för logistikfastigheter, som att Sverige är ett stort glesbefolkat land med behov av en fungerande logistik.
![Louise Richnau, Brunswick Real Estate om möjligheter och utmaningar i logistikfastigheter. Foto: Lena Sonne.]()
Louise Richnau, Brunswick Real Estate om möjligheter och utmaningar i logistikfastigheter. Foto: Lena Sonne.
– Väldigt mycket av värdet i en logistikfastighet ligger i flödena och här finns även risken, sade Louise och menade på att de föredrog portföljer med logistikfastigheter, eftersom en sådan minskar risken.
Gustaf Hermelin, styrelseordförande Catena fokuserade på framtidens behov av citynära logistik i och med globalisering och urbaniseringen. Framtidens storstadsregioner kommer kräva oerhörda mängder av logistik och det kommer inte fungera att mängder med halvtomma lastbilar kör in och ut ur städerna i framtiden.
I framtiden menar han måste logistiken bli bättre och smartare, att vi kommer behöva använda ytor som redan finns för logistiska ändamål, och att det kommer att vara en avgörande framgångsfaktor för en region.
– Den stad som inte har ett fungerande logistiknätverk i framtiden kommer inte ligga med i den ligan, sa han.
Förmiddagen avslutades med en paneldiskussion med titeln: Överdrivs riskerna med logistikfastigheter? Deltagande var Gustaf Hermelin, Louise Richnau, Pontus Sundin, Nordenchef Helaba, Urban Håkansson, sektorsansvarig fastigheter Swedbank och David Mindus, vd Sagax.
Här lyfte bland annat David Mindus bristen på forskning i ämnet:
– I akademisk forskning har man försökt förstår hur flöden ska administreras, men vad gäller finansiering finns nästan ingen forskning. Det finns kanske fyra-fem artiklar skrivna, de är fyra fem år gamla, sa David Mindus.
– Fastighetsbranschen är sena på tåget, menade han.