Quantcast
Channel: Intelligent Logistik
Viewing all 1378 articles
Browse latest View live

Äntligen uthyrt i Arlandastad

$
0
0
Bockasjös 32 000 kvm stora spekulationsbyggda fastighet i Arlandastad har stått tom sedan den fördigställdes i april 2014. Men i augusti flyttar Bring in med Ikeas E-handel. Bild Bockasjö.

Bockasjös 32 000 kvm stora spekulationsbyggda fastighet i Arlandastad har stått tom sedan den fördigställdes i april 2014. Men i augusti flyttar Bring in med Ikeas E-handel. Bild Bockasjö.

Bockasjö har tecknat ett långsiktigt hyresavtal med Bring att hyra 26 000 kvm lager och logistikyta i Arlandastad den 1 augusti i år.

Bockasjö har efter tre års vakans äntligen hittat rätt hyresgäst till sin 32 000 kvm stora logistikfastighet i Arlandastad norr om Stockholm. Fastigheten blev klar för tre år sedan, våren 2014 och har stått tom tills nu.

Men nu har man äntligen hittat en hyresgäst till större delen av fastigheten, framgår av ett pressmeddelande. Hyresgästen Bring kommer att hantera e-handel för Ikeas räkning i byggnaden. Bolaget hyr 26 000 kvm.

– Efterfrågan på logistikbyggnader ökar starkt, säger Joakim Hedin, vd Bockasjökoncernen. Det beror dels på den ökade e-handeln, dels på en utfasning av äldre byggnader som ersätts med nya. Vi gläder oss åt det nya avtalet med Bring.

 


Catena bygger nytt i Malmö

$
0
0

Catena bygger en ny logistikfastighet i Burlöv strax Malmö.

Bolaget investerar 106 miljoner kronor i fastigheten, för vilken företaget tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Svensk Cater, skriver man i ett pressmeddelande.

Byggnationen påbörjas efter sommaren, på den mark där Catena håller på att utveckla en ny logistikposition vid ringleden runt Malmö, med av- och påfart till såväl E6 som riksväg 11.

Detta blir den andra etableringen på vad man kallar ”Logistikposition Sunnanå”, med ett 8 500 kvm stort distributionslager.

– Det är glädjande att vi kan stärka vår närvaro i Malmö inom livsmedelssektorn, kommenterar Catenas regionchef i Malmö, Christian Berglund.

Svensk Cater väntas kunna flytta in i fastigheten under hösten 2018.

Biodieseln HVO ökar starkt 

$
0
0

2016 ökade användningen av det förnybara dieselbränslet HVO med 71 procent och det var det första året som sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp bröts, till förmån för klimatet.

Efterfrågan på klimatsmartare drivmedel ökar för varje år, samtidigt som världens utsläpp från fossil energi för tredje året i rad står still trots att den ekonomiska tillväxten ökar. Marknaden och efterfrågan för HVO i Sverige växer kraftigt. Användningen av biodrivmedel ökade med hela 359 700 kubikmeter under 2016 jämfört med 2015,  en ökning på cirka 26 procent.

Det förnybara dieselbränslet HVO ökade med 501 400 kubikmeter  och totalt uppgick konsumtionen av HVO till 1 206 100 kubikmeter, vilket motsvarar ca 16 procent av den totala dieselanvändningen i Sverige under 2016 enligt preliminär statistik från Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet, SPBI.

Biodiesel står för 85 procent av alla biodrivmedel i Sverige. Enligt preliminär statistik från SCB svarade biodrivmedel för 18,6 procent räknat på energiinnehåll av alla levererade drivmedel för fordonsdrift i Sverige 2016. Var fjärde liter diesel var biodiesel.

Den snabba tillväxten för biodrivmedel under de senaste åren beror framför allt på ökad användning av HVO-diesel, framställd av olika biobaserade råvaror. HVO stod därmed för 66% av alla levererade biodrivmedel för fordonsdrift i Sverige 2016.

 

NREP startar Nordens största logistikfond

$
0
0

NREP har tillsammans med ett antal lokala och internationella investerare bildat en ny logistikfond, NREP Logistics Property Fund, som med en portfölj om 49 fastigheter och ett initialt fastighetsvärde om 10,5 miljarder kronor, blir Nordens största logistikfond.

Investerare i fonden är bland annat Första AP-fonden, PFA Pension, tre danska pensionsfonder samt Allianz och Helaba Invest. Enligt ett pressmeddelande från NREP ska fonden ha ”en strategisk och långsiktig approach till den nordiska logistikmarknaden” och plattformen ska växa gradvis över tid.

Fondens portfölj består av moderna fastigheter omfattande över en miljon kvadratmeter, belägna i alla viktiga logistiklägen och med en genomsnittlig kontraktslängd på åtta år. Fastigheterna kommer att förvaltas av Logicenters, som är NREP:s förvaltningsplattform.

I en kommentar skriver Johan Temse, investment manager på Första AP-fonden, att fonden ser investeringar i logistikfastigheter som ett intressant sätt att dra nytta av framtida global handel, konsumtion, e-handel och förändringar i leverantörskedjans utformning.

Rickard Dahlberg, CIO på NREP, säger i en kommentar:

– Vi är tacksamma för att ha hittat en grupp kunniga investerare som delar NREP:s vision för hur man skapar stabilt, långsiktigt värde på den nordiska logistikmarknaden.

Visma köper NYCE Solutions 

$
0
0
Det är idag alltmer angeläget att förstå flöden som ligger bakom kunders och konsumenters tuffare krav. Foto: Visma.

”Det är idag alltmer angeläget att förstå flöden som ligger bakom kunders och konsumenters tuffare krav. ” Foto: Visma.

Norskägda Visma förvärvar NYCE Solutions AB, ett familjeägt svenskt företag som specialiserar sig på att lösa komplexa lager- och logistiksituationer.

Företaget blir nu en del av Visma Retail och ett viktigt tillskott till produkt- och tjänsteportföljen.

Lagerhantering, logistik och leveranskvalitet har blivit alltmer centrala frågor för handeln i ljuset av konsumenters alltmer digitaliserade vardag. Fysisk handel sker tätt sammankopplad med e-handel och processerna för e-handel flyttar in till den fysiska butiken.

– Med förvärvet av NYCE förstärker Visma Retail kompetensen i en växande kärnfråga för handeln, säger Peter Fischer, divisionsdirektör på Visma Retail.

NYCE Solutions har utvecklat ett komplett WMS (Warehouse Management System) med funktioner som röstplock, automationsstyrning, cross docking och mobila gränssnitt. Bland kunderna finns stora TPL-aktörer som Bring, Colliers och DHL, modekedjor som Filippa K och elektronikkedjan Kjell&Kompani. Företaget har sin bas i Nittorp strax utanför Borås.

– Det är idag alltmer angeläget att förstå flöden som ligger bakom kunders och konsumenters tuffare krav. Med vår spetskompetens inom internlogistik och lagerhantering löser vi en stor pusselbit, säger Magnus Nygren, vd NYCE Solutions.

– Vi är särskilt glada över att fortsätta vässa och utveckla vår verksamhet med en stark aktör som Visma som ägare. Det är betydelsefullt för oss att nu ingå i en så ambitiös och växande koncern, säger Magnus Nygren, vd NYCE Solutions.

– Nyce Solutions kommer att fortsätta som ett eget varumärke med de nya ägarna och jag kommer att fortsätta som vd.

Text: Gösta Hultén

Norskt – men störst i Sverige 

Visma är ett norskägt företag med huvudkontoret utanför Oslo, som bl a erbjuder inköps- och butiksdatalösningar och IT-stöd för supply chain. 500 000 kunder använder Vismas produkter och ytterligare 300 000 använder Visma som sk hostingpartner för t ex molntjänster.

 

5G ska göra vägarna säkrare

$
0
0

Den finska statens tekniska forskningscentral VTT kommer att samordna ett nytt projekt: 5G-Safe-projektet, som innebär utveckling av nya fordonsnätverkslösningar och bättre lokala väg-, väder- och säkerhetstjänster för förare, vägmyndigheter och autonoma system för fordonshantering, med syfte att minska trafikolyckor.

De tjänster som nu utvecklas kräver ingen aktiv åtgärd under körning för att skicka data eller varningar. Istället kan rådande lokala väder- och vägförhållanden identifieras automatiskt, baserat på uppgifter som samlats in från andra fordon.

– Den breda introduktionen av realtidstjänster som bygger på sensorer och videodata som samlats in från fordon, blir möjlig genom nästa generations 5G mobilnätsteknik och nya lösningar som stödjer insamling och utbyte av optimala uppgifter, säger Tiia Ojanperä, projektledare från VTT.

Varningar och annan nyttig information sänds i realtid till trafikanterna. Den nya nätverksteknik och cloud computing som forskats fram inom projektet minskar förseningarna i datautbyte och blir mer skalbara än nuvarande tjänster.

Förutom VTT med forskningspartners deltar Meteorologiska institutet och dess kommersiella tjänster, Kaltio Technologies Oy, SITO, Tieto och Unikie i projektet.

Nokia, Sunit och VR Trans deltar som sponsorer. Det stöds också av en teknisk expertgrupp från Bittium, Dynniq i Nederländerna och Trafikverket, Telia och Trafiksäkerhetsverket i Sverige.

Kundernas krav flyttar hem produktionen

$
0
0

Trenden går mot mer anpassade produkter, vilket kräver att produktionen sker närmare kunderna, det skriver tidningen Verkstäderna.

Per Hilletofth, professor vid Högskolan i Gävle menar att livscykeln idag är kort för de flesta produkter och nya modeller krävs hela tiden.
– Helheten måste fungera och då måste produktionen komma närmare. Det är väldigt problematiskt att kombinera en hemmamarknad som går mer och mer mot unika artikelnummer med en lång försörjningskedja med högvolymproduktion i exempelvis Kina, säger Per Hilletoft i tidningen.
Han menar att tillverkarna stirrat sig blinda på tillverkningskostnaden i stället för att titta på den totala kostnaden för att leverera produkten till marknaden och inkludera kostnader för bland annat transporter, kvalitetsbrister och lagring. – Då kanske man kommit till ett annat beslut, säger Per Hilletofth.

Trenden går därför enligt honom mot att flytta hem produktionen.

 

”Big Data” tema på Arlandaseminarium

$
0
0
dsc_0043-1

Dagens moderator och skicklig samtalsledare var som vanligt Per Schött. Foto: Lena Sonne.

Big Data och det uppkopplade varuflödet var rubriken på Arlanda Logistics Networks seminarium den 19 april, det 35:e i ordningen sedan starten år 2000.

Som vanligt var ämnena aktuella och publiken initierad. Fredrik Eng Larsson, universitetslektor på Stockholms universitets första logistikutbildning som startade i höstas, var först ut som talare.

– Intresset bland studenterna i Stockholm är glädjande stort, kommenterade Fredrik Eng Larsson den nya utbildningen.

– Eftersom indata är osäkra håller många retailföretag onödigt stora lager och de har till och med ett “just-in-case-lager” sa Fredrik Eng Larsson.

– Fortfarande vet företag ofta inte var deras sändningar finns.

Särskilt när globala containertransporter är inblandade är långa förseningar en stor risk. Förbättringsmöjligheterna är alltså betydande.

Zandra Nilsson ledare för Internet of Things vid IBM Sverige gav en inblick i hur IoT  och Blockchain kan komma till nytta i logistikprocesserna.

Ulf Landberger från det svenska up-starts-företaget H&D Wireless som planerar börsintroduktion till sommaren, berättade om hur man med deras hjälp kan följa känsliga livsmedels väg till konsumenterna så att de alltid har rätt temperatur.

Nästa generation logistiker från logistiklinjen på Yrkeshögskolan i Märsta deltog på konferensen, fr v Louise Malmström, Sofie Malmström och Josefin Ceder. Foto: Lena Sonne.

Nästa generation logistiker från logistiklinjen på Yrkeshögskolan i Märsta deltog på konferensen, fr v Louise Malmström, Sofie Malmström och Josefin Ceder. Foto: Lena Sonne.

Hans Berggren vd i PipeChain talade om behovet av en sömlösa supply chain.

– Många företag är inte förberedda på att arbeta med supply chain som sträcker sig utanför det egna företagets väggar – ja, de är inte ens alltid så bra på att kommunicera med de olika delarna av det egna företaget, sa Hans Berggren.

Han efterlyste övergripande initiativ till nya standarder för att kommunicera mellan alltmer automatiserade fabriker, standarder av det slag som gjort kommunikation mellan mobiltelefoner så enkel.

– Det är en myt att näringslivet är så uppkopplat. Mätningar visar att bara 7-8 procent av alla företag är verkligt uppkopplade.

– Men de som är bäst på att kommunicera har också högre vinst, högre avkastning på eget kapital och  högre tillväxt.

Många vill förbättra sin IT-integration men tycker inte de har tid, påpekade han.

Arlanda Logistic Network är Sveriges äldsta, oberoende kompetensnätverk inom logistik. Det har betytt mycket för att göra Arlandaregionen, med 18 000 logistikrelaterade jobb, till Stockholms ledande logistikhub.

Av Gösta Hultén.


PostNord tar över Lindex nordiska leveranser

$
0
0

Sedan årsskiftet ansvarar PostNord för Lindex leveranser från kedjans distributionscentral i Partille till samtliga butiker i Sverige, Norge och Finland. I avtalet ingår även delar av klädkedjans e-handelsdistribution.

– Vi har samarbetat tidigare men hade då vissa svårigheter att få leveranserna på de tider vi ville. Det är tydligt att Postnord lyssnat och tagit till sig av våra önskemål. Jag tycker att samarbetet fungerar mycket bra i dag, säger Maria Fransson, transportchef på Lindex.

I avtalet ingår även Lindex e-handelsdistribution, där konsumenterna kan välja om de vill hämta sin försändelse i någon av Lindex butiker, hos ett ombud eller få den direkt hem i postlådan. I Sverige vann Postnord upphandlingen för samtliga tre leveranssätt. I Norge och Finland levererar Postnord e-handlade försändelser som ska hämtas i en Lindexbutik.

 

Ny logistikfastighetsaktör i köptagen

$
0
0

Det nybildade fastighetsbolaget Bråviken Logistik AB har köpt en portfölj omfattande tre logistikfastigher i Nyköping, Norrköping och Jönköping från Invesco Real Estate skriver Pareto i ett pressmeddelande.

Det är Pareto Securities som har bildat Bråviken och Pareto Business Management förvaltar bolaget.

Det förvärvade beståndet omfattar sammanlagt cirka 140 000 kvadratmeter och fastigheterna är fullt uthyrda. I samband med transaktionen reste Pareto Securities 545 miljoner kronor i eget kapital, från nordiska investere, både privata och institutionella.

Fastigheterna tillträddes 21 april. Någon köpeskillning uppges inte i Paretos pressmeddelande. CBRE och Linklaters har rådgivit Invesco och köparen har rådgivits av Roschier.

Nytt logistikbygge i Simrishamn

$
0
0

GDL Transport ska låta bygga en 11 000 kvadratmeter stor logistikanläggning som främst kommer att användas som centrallager för Kiviks Musteri i Simrishamn.

Logistic Contractor i Wästbygg-koncernen kommer att bygga lagret, enligt ett pressmeddelande .

Den nya logistikanläggningen kommer att stå klar i början på nästa år och lämnas över till det danskägda företaget GDL i februari 2018. Lagret får plats för 20 000 pallplatser och får temperaturzoner för kylda och frysta varor.

GDL är en ny kund för Logistic Contractor konstaterar Mads Rohde, försäljnings- och utvecklingschef Logistic Contractor för Danmark.

Åtta regioner går vidare i kampen om batterifabriken

$
0
0
PeterCarlsson_Tesla

Peter Carlsson, vd Northvolt.

Göteborg, Gävle, Luleå, Malmö, Mariestad-Skövde, Norrköping, Skellefteå och Västerås är de svenska lägen som kan bli aktuella för den första europeiska fabriken för litiumjonbatterier.

Därtill har håller Northvolt även dialog med kommunerna Kotka-Hamina och Vasa i Finland. I juni-juli kommer två lokaliseringar vara kvar och slutligt beslut kommer senare under året, det berättade Peter Carlsson,vd för Northvolt, på en webbsänd presskonferens på torsdagen.

I början av mars presenterades Northvolts plan att bygga Europas största batterifabrik. Northvolt möttes av ett stort intresse från såväl offentligt som privat håll, och har fört diskussioner  med ett fyrtiotal svenska kommuner samt ett par finska om lokaliseringen av fabriken. Företagets förhoppning är att sätta spaden i marken 2018.

”Att uppföra en storskalig fabrik för batteritillverkning ställer exceptionellt höga fysiska krav. Det handlar bland annat om grundläggande förutsättningar som befintlig mark med bygglov för industriell verksamhet, access till stora mängder elkraft och tillgång till vatten för bland annat kylning samt goda förutsättningar för att klara miljöprövning och andra tillståndsprövningar.”, skriver Peter Carlsson i Di.

Även logistiska förutsättningar inklusive tillgänglighet och närhet till hamn, tågförbindelser och internationell flygplats samt en lång rad andra parametrar såsom arbetsmarknadsläget, industriell tradition i regionen, närhet till universitet och relevant forskningsmiljö påverkar vilket läge Northvolt väljer för fabriken.

Northvolt beräknar sig behöva en mängd ingenjörer inom kemi-, industri-, produktions- och elektroniksegmentet, flera från Asien eller USA där ledande specialister inom batteriproduktion finns. Förutsättningarna för att kunna attrahera denna typ av talanger till fabriken är central.

”Den kommun som vi slutligen kommer att välja för vår etablering kommer att få en ny och framtidsinriktad verksamhet som kommer att sysselsätta ca 2 500 anställda. Den samlade regionala effekten av etableringen kommer att involvera långt fler. Behovet av transporter, service och offentliga tjänster kommer att öka liksom behovet av bostäder och utbildningsmöjligheter.”skriver Peter Carlsson.

 

 

Logistic Contractor bygger åt Apotea i Morgongåva

$
0
0
Pär Svärdson, vd Apotea, inledningstalar på Intelligent Logistiks heldagsseminarium Logistikläget 2007, fredagen den 19 maj på Finlandshuset i Stockholms city. Foto: Apotea.

Pär Svärdson, vd Apotea, inledningstalar på Logistikläget 2007, fredagen den 19 maj 2017. Finlandshuset, Stockholm. Foto: Apotea.

Logistic Contractor har tecknat avtal med Morgongåva företagspark och bygget av en ny distributionsanläggning på 38 000 kvm i Morgongåva väster om Uppsala. Hyresgäst blir e-handelsapoteket Apotea.

– Det känns positivt att få återvända till Morgongåva företagspark och bygga för Apotea igen. Så sent som 2014 uppförde vi en byggnad på 5 000 kvm åt dem som de nu har vuxit ur. Arbetet med den nya anläggningen är redan påbörjat och vi planerar för överlämning till kunden under februari 2018, säger Sandu Nylmon, kalkylchef på Logistic Contractor till Fastighetsnytt.se

Med bokdistribution som bas har den lilla orten i Uppland på ett decennium utvecklats till ett av Sveriges intressantaste e-handelscentra.

Pär Svärdson, vd Apotea, och årets vinnare av Postens Logistic Award, är inledningstalare på Intelligent Logistiks heldagsseminarium Logistikläget 2007 fredagen den 19 maj på Finlandshuset i Stockholms city.

Google bygger datahall i Horndal

$
0
0

Hemlighetsmakeriet har varit stort runt det det planerade industribygget i Horndal i Avesta kommun i Dalarna. Men nu pekas jätteföretaget Google ut av bland annat SVT som det företag som ska etablera sig här.

Även om varken Avesta kommun eller Google själva vill bekräfta etableringen. Kommunen köpte förra året mark för 15,5 miljoner kronor utanför det gamla brukssamhället Horndal. Det var kollegan Facebook som var det första, stora internationella IT-bolaget som valde Sverige för att etablera ett stort datacenter i Luleå. Det kalla klimatet där lockade, vilket gör att energiåtgången för kylning minskar. Nu bygger Facebook sin andra datorhall i Luleå.

Nu tycks alltså Google stå på tur att etablera sig i Horndal, där en ny kraftstation är på gång som skulle kunna förse den mycket energikrävande verksamheten med el. Här finns redan ett ställverk kopplat till den stora kraftledningen från Krångede.

Förutom Business Sweden har även regeringen varit involverad i att marknadsföra Sverige som lämpligt land för nya datorhallar.

”Jag har personligen kontaktat flera internationella bolagen och berättat om Sveriges intresse för att ha fler datacenter och om den förändring av elskatten vi genomfört från årsskiftet som jag tror spelar stor roll”, har Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister sagt i en kommentar.

Googles andra satsningar på liknande servicehallar tyder på att det kan handla om ca 300 nya jobb i kommunen. Under byggtiden väntas satsningen ge ännu fler jobb i Horndal.

 

Transportstyrelsen föreslår skärpta krav på beställare av transporter

$
0
0

Transportstyrelsen föreslår skärpta krav på beställare av transporter för att på så sätt öka regelefterlevnaden inom yrkestrafiken och skapa schysta villkor på transportmarknaden.

Skärpningarna består dels i att det införs en uttrycklig undersökningsplikt, dels att alla beställare i avtalskedjan kan bli ansvariga för en otillåten transport.

Transportstyrelsen har fått i uppdrag att utreda sju olika frågor inom yrkestrafiken. Frågan om beställaransvar är en av dessa frågor. Den 2 maj lämnade Transportstyrelsen sin slutrapport till regeringen.

Beställaransvaret handlar om straffrättsliga bestämmelser som riktar sig mot yrkesmässiga beställare av gods- och persontransporter. I dag är ansvaret bara riktat mot den beställare som sluter avtal med trafikutövaren, alltså den som utför transporten.

– Med vårt förslag ska alla transportköpare kunna bli ansvariga, även när en otillåten transport har sålts vidare i flera led. Reglerna är fortfarande begränsade till att omfatta yrkesmässiga beställare. Den beställare som sluter avtal med den som faktiskt utför transporten ska dessutom kontrollera att transporten sker med rätt tillstånd, säger Johan Brandström, projektledare för regeringsuppdraget om yrkestrafiken, i ett pressmeddelande.

Nuvarande regler om beställaransvar tillämpas inte i någon större utsträckning av polis och åklagare. Det är ett problem, som måste lösas. Men det är inte säkert att reglerna i sig är ett problem.

– Det krävs att polisen säkerställer en effektiv kontrollverksamhet på väg. Vårt förslag gör det tydligt vem som ska kontrollera och vad som ska kontrolleras. Det ökar medvetenheten på marknaden om vilka krav som faktiskt ställs på aktörerna för att just de kan bidra till att skapa ordning och reda i transportbranschen, kommenterar Johan Brandström.

 


Ny tågpendel från Helsingborgs hamn

$
0
0

Nu utökar rederiet MacAndrews tågtrafiken med ytterligare en avgång mellan Helsingborg och Hallsberg.

Idag omfattar MacAndrews trafik mellan Helsingborg, Oslo och Hallsberg ett tågset i veckan. Rederiet har trafikerat sträckan sedan 2015. Den extrainsatta turen till Hallsberg kommer köras inom den veckovisa trafiken vilket gör att tågets kapacitet utnyttjas på ett ännu bättre sätt.

Anledningen till den extra körningen beror på ökade volymer från Hallsberg, som ska vidaretransporteras via fartyg till England.
– Tågsatsningen från Helsingborg har varit en lyckad service från början och det känns kul att nu kunna utveckla den. Att göra ytterligare en körning till Hallsberg fanns i åtanke redan när den första tågpendeln startade och nu var marknaden redo för nästa steg, meddelar Jan Stråe som är General Manager Scandinavia MacAndrews.

Green Cargo tillhandahåller tågen för trafiken på den svensk-norska järnvägssträckan. Eftersom tåget återlastas blir upplägget kostnadseffektivt jämfört med som samma sträcka skulle köras med lastbil. Helsingborgs Hamn ser gärna att fler aktörer ser över sina möjligheter att transportera gods med tåg. Idag går omkring 25 procent av godset till och från Helsingborgs Hamn på tåg och cirka 75 procent på lastbil.

– För Helsingborgs Hamns del innebär affären en extra tågpendel från kombiterminalen och ökade volymer på både tåg och båt. Den totala järnvägskapaciteten i hamnen ligger på ca 120 000 TEU-enheter per år. Vi främjar gärna ett grönare alternativ när det finns möjlighet men mottar gods lika effektivt oavsett om det transporteras med tåg eller lastbil. Vår kombiterminal har stora resurser med dagliga tågpendlar till alla Sveriges knutpunkter, meddelar Nicklas Romell Chief Commercial Officer

 

Säkrare och snabbare utlastning hos SSAB

$
0
0

 I samband med världsdagen för arbetsmiljö och hälsa lanserar SSAB ett nytt inregistreringssystem som ska öka säkerheten och effektivisera utlastning på SSAB:s område. 

 

SSAB i Oxelösund inför ett nytt inregistreringssystem för hållbara transporter. Ett system som innebär att förarna själva registrera sig för en lastning på SSABs område.  Cirka 40 lastbilar hämtar plåt hos SSAB varje dygn vilket gör att det kan finnas en säkerhetsrisk med stress. Därför har man arbetat fram ett system för ankomstregistrering vilket ökar säkerheten och samtidigt förbättrar arbetsförhållandena för både förare och SSAB medarbetare.

Förarna får samtidigt information om vilka trafik- och säkerhetsregler som gäller på lastningsområdet. I väntan på sin avgångstid kan förarna kostnadsfritt använda SSAB Truckstop för vila, matlagning eller dusch.

– Eftersom vi har närmare 40 lastbilar per dag som hämtar plåt så kunde vi se att det fanns en säkerhetsrisk med alltför stressade och utarbetade förare. Därför har vi arbetat fram systemet för ankomstregistrering vilket ökar säkerheten och samtidigt förbättra arbetsförhållandena för både förare och SSAB medarbetare, meddelar Joakim Norén, ansvarig för Customer Care på SSAB i Oxelösund.

Systemet har bidragit till större möjligheter att kontrollera flödet av trafik inne på verksområdet vilket gör att trafiksäkerheten ökar.

– Förarna får också tillgång till elstolpar på SSAB Truckstop som ger värme och el i hytten istället för att låta motorn stå på tomgång, vilket ger mindre miljöpåverkan. Även närmiljön förbättras genom att lastbilarna inte längre står parkerade längs med gatorna runt om verksområdet och hindrar övrig trafik, säger Joakim Norén.

Kunderna får med det nya systemet en större insyn i leveransen och kan på sikt även se var plåten befinner sig. Vilket ökar leveransprecisionen och effektiviteten i leveranshanteringen.

 

 

 

Seko varslar om strejk

$
0
0
Spårtrafiken varslad om strejk. Foto: Green Cargo.

Spårtrafiken varslad om strejk. Foto: Green Cargo.

Fackförbundet Seko har varslat Almega Tjänsteförbunden och Spårtrafikbranschen om strejk. Ett krav är att få igenom LO:s gemensamma krav på låglönesatsning.

Varslet gäller spårtrafiken och strejken kan bryta ut den tolfte maj.

– Vi har en motpart som vägrar ge våra medlemmar samma löneökningar som alla andra fått på arbetsmarknaden, säger Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko i en kommentar till varslet.

Seko anser att märket i årets avtalsrörelse innebär avtal värda 6,5 procent på tre år, plus en låglönesatsning.

– Det är väldigt problematiskt att Seko nu tar till stridsåtgärder för att spräcka det märke som satts av industrin i årets avtalsrörelse, och som är en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i en kommentar till varslet.

Varslet är uppbyggt i tre steg: först tas bland annat lokalvårdare, fordonsvårdare och anläggningspersonal ut i strejk i Stockholmsområdet. I steg 2 som träder i kraft den 16 maj tas bland annat lokförare på SJ Götalandståg och anställda på Green Cargo som jobbar med LKABs malmtåg ut i strejk.

– Om strejkerna verkställs får vi kundkonsekvenser. Vi följer därför utvecklingen av förhandlingarna noggrant och gör värderingar efter vad som händer. Dialogen om vilka konsekvenser som uppstår håller vi direkt med kunderna. Vi vidtar alla åtgärder som kan minska effekterna av de varslade åtgärderna både för kunderna och Green Cargo, säger Rickard Kirchner, Kundservice- och Försäljningsdirektör, Green Cargo.

I steg 3 som träder i kraft 19  maj tas bland annat alla tågvärdar på MTRs pendeltåg och Baneservice Skandinavias personal i Skandiahamnen i Göteborg ut i strejk. Konflikten berör sammantaget cirka 1 000 Seko-medlemmar.

Qliro Group utökar avtal med PostNord

$
0
0

 

Postnord och Qliro Group utökar samarbetet kring paketlogistik på nordisk nivå.

I och med det nya avtalet tar Postnord över logistiken av Qliro Groups distributionsvolymer i Norge och förlänger avtalet i Sverige och Danmark. Det handlar huvudsakligen om pakettjänsten MyPack samt varubrev, men avtalet inkluderar även en mindre del hemleveranser, returtjänster och pall.

Qliro Group driver flera av Nordens största e-handelssajter, bland andra CDON, Nelly.com och Gymgrossisten.

 

 

 

Nya smarta lösningar på Logistiktrender 2017

$
0
0
Catharina Elmsäter-Svärd öppnade heldagsseminariet Logistiktrender 2017. Foto: Lena Sonne.

Catharina Elmsäter-Svärd öppnade heldagsseminariet Logistiktrender 2017. Foto: Lena Sonne.

Heldagsseminariet Logistiktrender handlade i år om nya trender i logistiken, och fokus på “ last mile” – den sista sträckan i logistikkedjan. 

Heldagsseminariet Logistiktrender som årligen ordnas av Catena Fastigheter i Dunkers kulturhus i Helsingborg, handlade i år just om nya trender i logistiken, och fokus på “ last mile”.

Omkring  270 deltagare var anmälda. Nya tankar och smarta logistiklösningar introducerades och engagerad moderator var förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd.

– Inte bara megatrender formar och styr morgondagens logistik. Tvärtom har vi sett hur mikrotrender och start-ups både stör och utmanar mogna branscher, med full kraft. När det händer skapas nya beteenden och krav hos konsumenten. Och det går snabbt, sa Catharina Elmsäter-Svärd.

Fredrik Hamilton grundare av uppstickaren Budbee. Foto: Lena Sonne.

Fredrik Hamilton grundare av uppstickaren Budbee. Foto: Lena Sonne.

En sådan utmanare är uppstickaren Budbee. Fredrik Hamilton, vd och grundare, talade om hur Budbee med sin app lockar kunder att handla på nätet och ordnar smidiga, snabba transportlösningar – ofta samma dag. På bara tre år har företaget vuxit från en omsättning på 7 miljoner kronor första året, till att redan nu ha passerat 20 miljoner konor i omsättning 2017.

Nils Elsmark, vd Inception, London, gav en framtidsvision om ”FinTech” eller ”pengalogistik”. Han mindes hur han ganska nyligen fick betala 10 procent av summan 2200 kronor för att föra över en betalning via en svensk bank. Nu är det lättare och billigare, menar han:

– Det vi väntar på är en “plattformsekonomi. Blockkedjeteknik med teknologier som bara är 2-3 år gamla kommer att förändra allt. Informationen följer varan och den kan därför inte stjälas.  Maersk har börjat med tekniken, tillsammans med IBM, sa Nils Elsmark.

Sverker Lindbo från engelska E-handlaren Ocado. Foto: Lena Sonne.

Sverker Lindbo från engelska E-handlaren Ocado i samtal med Catharina Elmsäter-Svärd. Foto: Lena Sonne.

Sverker Lindbo, utvecklingsansvarig på Ocado, ansåg att livsmedelshandeln i Sverige har mycket att lära om effektiv logistik, automatisering och robotisering från den brittiska e-handlaren Ocado.  Pakethanteringsprocessen utvecklas här kontinuerligt.

Nytänkaren och entreprenören Göran Månson talade om E-city klusterprojekt i Ängelholm, Martin Bäckström och Sheng-Ann Yu från Ericsson talade om digitalisering och internet of things, artificiell intelligens, virtuell verklighet och hur alltmer sker via mobilen.

Sheng-Ann Yu från Ericsson. Foto: Lena Sonne.

Sheng-Ann Yu från Ericsson. Foto: Lena Sonne.

– Alibaba har redan 85 % av affärerna via mobilen. Men alla har inte ännu system som går att koppla upp. Därför arbetar vi med ny teknologi som 5G för att ge förutsättningar för att kunna koppla upp allt på ett kostnadseffektivt sätt i hela supply chain, sa Sheng-Ann Yu.

Framtiden logistik ur ett stadsutvecklingsperspektiv var temat för Thomas Sandberg.

– Städer och stora regioner  växer mest – inte landet Sverige. Stockholm är en av Europas rikaste regioner med snabbast tillväxt, 50 % av all logistikyta har försvunnit från Stockholm city.

Martin Randell från Unifaun uttryckte oro över att utlandshandeln växer snabbare än den svenska e-handeln, om låg snittlönsamhet och efterlyste branschsamarbete.

Mats Dahl KPMG  talade bland annat om sitt uppdrag att se hur  man kan skapa en ny region Stockholm-Helsingfors med hyperloopteknik – ett snabbtransportrör så att resan tar 28 minuter mellan Stockholm och Helsingfors. Mellan Dubai – AbuDhabi planeras en sådan – klar 2020, 1200 km i timmen och bara 12 minuter mellan de två städerna.

Håkan Sandin, hortonom  och forskare med fokus på  urban logistik från SLU skissade på framtidens matleveranser.

– Det mesta som fraktas är mat. Fisk, bär och grönsaker är framtidens viktigaste livsmedel och har redan gått om till exempel vete och ris, berättade han.

– Nya entreprenörer behövs som bygger upp en livsmedelsstrategi och  skapar livsmedelskluster. Det finns stora möjligheter att odla och använda restflöden och spillvärme i växthus i slutna system.  I Oskarshamn byggs ett sådant på ett gammalt nedlagt flygfält.

Andra talare var: Laetitia Dablanc, gästprofessor i Göteborg från Paris med inriktning på urban frakt, Johan P Hellman ansvarig för Postnords e-handelsmarknad, Johan Holgersson om e-handelslogistik, Christian Hermelin och Benny Thögersen om Arenastaden och numera styrelseordföranden Gustaf Hermelin, Catena som en gång drog igång det trendsättande  Logistiktrender.

Av Lena Sonne

Viewing all 1378 articles
Browse latest View live