
Gustaf Hermelin, avgående vd Catena. Foto Lena Sonne
Gustaf Hermelin, vd för Catena kliver åt sidan och blir istället styrelseordförande. Han lämnar plats för företagets vice vd Benny Thögersen, det skriver Catena i ett pressmeddelande.
Gustaf Hermelin, avgående vd Catena. Foto Lena Sonne
Gustaf Hermelin, vd för Catena kliver åt sidan och blir istället styrelseordförande. Han lämnar plats för företagets vice vd Benny Thögersen, det skriver Catena i ett pressmeddelande.
Vanderlande levererar automationslösningar för pakethantering och bagagehantering på flygplatser. Köpet är en strategisk breddning mot automation för Toyota Industries.
Foto Vanderlande
Toyota Industries gör sin största affär någonsin genom köpet av automationsföretaget Vanderlande för drygt 11 miljarder kronor. “Vi tyckte köpet av BT var stort år 2000, men det här är större, säger Jonas Lindell, kommunikationschef Toyota Material Handling Europe.
Idag avslöjade Toyota Industries Corporation (TICO) att bolaget tecknat avtal om att förvärva Vanderlande av dess nuvarande ägare NPM Capital. Köpeskillingen är 1,16 miljarder euro, motsvarande drygt 11 miljarder svenska kronor.
– Det är det största uppköpet i bolagets historia. Vi i materialhanteringsbranschen tyckte att köpet av dåvarande BT var stort, men det här är större, säger Jonas Lindell, kommunikationschef Toyota Material Handling Europe.
Vanderlande levererar främst större systemlösningar för hantering av bagage, paket och post men är också stora inom automatiserade systemlösningar av lager.
– Vi ser en utveckling med bland annat ökad e-handel, som driver fram ökad efterfrågan på större automationslösningar och snabb och effektiv pakethantering. Lösningarna kompletterar truckverksamheten och vi får viktiga synergieffekter för oss att ha Vanderlande som partner till vår truckförsäljning.
Vägval mot helhetslösningar
Affären följer på den nyligen aviserade expansionen i Nordamerika, med förvärvet av Bastian Solutions LLC. TICO går genom Vanderlande-förvärvet ytterligare ett steg från renodlat truckföretag mot helhetslösningar inom automatiserad materialhantering
– Köpet är ett svar på det som händer på marknaden i stort och flyttar Toyota tydligt uppför värdekedjan inom materialhantering, menar Jonas Lindell.
Hur konkurrenterna kommer att reagera på köpet kan han inte svara på.
– Vi är säkert inte ensamma om att göra den här analysen av vart marknaden är på väg. Sen är vi glada att tillhöra ett bolag med muskler att göra den här typen av förvärv.
Vanderlande grundades 1949 och finns i 30 länder, med huvudkontor i holländska Veghel. Bolaget har haft stark tillväxt de senaste åren och har levererat automationslösningar i över 105 länder.
– Vi är glada över att få bli en del av en så enormt framgångsrik och strategisk koncern. TICOs finansiella styrka och globala närvaro kommer att hjälpa vårt företag att fullfölja vår strategi för uthållig lönsam tillväxt, kommenterar Vanderlandes vd, Remo Brunschwiler.
Vanderlande behåller både företagsnamn och varumärke och fortsätter verksamheten som en enskild enhet utifrån nuvarande platser världen över. I klassisk Toyota-anda görs alltså inga drastiska förändringar från början.
– Det blir snarast ett partnerskap initialt. På sikt kan det bli förändringar, men det är inget att spekulera i nu, säger Jonas Lindell.
Transaktionen förutsätter sedvanliga myndighetsgodkännanden. Affären förväntas slutföras under Q2 2017.
Text: Hilda Hultén
Genom att ta in byggentreprenör och konsult direkt när vägbygget Vårgårda-Ribbingsberg upphandlas kommer 30 miljoner kronor att sparas, det skriver Alingsås tidning.
– Det är första gången i Sverige en sån här upphandling görs, säger Svante Jildenhed, Trafikverkets samordnande projektledare för E20, till tidningen.
E20-bygget mellan Vårgårda och Ribbingsberg beräknas dra igång 2020 och kosta 290 miljoner kronor. Trafikverket beräknar att spara in trettio miljoner på att entreprenören Veidekke ansvarar för samrådsunderlaget, det vill säga entreprenören tas in i ett tidigare skede än vanligt och är delaktig i samrådsunderlag, samrådshandling, val av lokalisering, vägplan samt bygghandling.
Genom att Trafikverket samarbetar med entreprenören och en konsult så kan bygghandlingen anpassas till entreprenörens byggmetod från början. Det innebär i sin tur att man kan projektera samtidigt som vägplanen tas fram.
– Entreprenören kan lägga synpunkter redan från början. Det kan handla om att dra korridoren (där vägen ska ligga reds. anm) lite närmare ett berg där det finns byggmaterial eller var man bäst förlägger en bro över Nossan, säger Svante Jildenhed till Alingsås tidning.
En ny rapport från Colliers International EMEA visar att de politiska och ekonomiska händelserna under 2016 inte minskat efterfrågan på fastigheter i Europa.
Fastighetsbranschen har stått stark genom det politiskt oroliga 2016, enligt rapporten från Colliers, som framhåller att det ekonomiska läget i Europa är mer i balans än vad man kan tro. På den negativa sidan finns Brexit, de populistiska strömningarna i Europa och den nya politiska regimen i USA, som signalerar att en förändring kan vara på gång. På den positiva sidan finns fortsatt ekonomisk tillväxt i Europa, och en fortsatt global efterfrågan på fastigheter.
Läs mer här.
Mikael Damberg på plats i Värnamo. Foto: Lena Sonne.
278 personer kom till årets konferens Logistik & Affärssystem i Värnamo 29 mars. Det var trettonde gången som evenemanget hölls i Sveriges industritätaste region.
En lång rad ledande leverantörer av affärssystem visade upp sina senaste versioner av ERP, WMS och TA-system.Som vanligt hade arrangören Industrilogistik lyckats locka både ledande politiker och andra intressanta talare från akademi och industri.
En av inledningstalarna var näringsminister Mikael Damberg, som beskrev pratet om det postindustriella samhället som ett skämt, som också alltid tagits som ett sådant här i Gnosjöregionen i Jönköpings län, där, som han påpekade, cirka 38 000 människor arbetar inom en växande exporterande tillverkningsindustri.
I Gnosjöregionen ligger arbetslösheten på låga 3 procent.
– När jag talar med medierna i Stockholm om att vi behöver en nyindustrialisering, är det ingen som förstår vad jag menar, sa Mikael Damberg, som också talade om projektet ”Smart Industri”, som regeringen lanserat för att bidra till att stärka och förnya svensk industri genom digitalisering, ökad hållbar produktion och ett kunskapslyft.
– Industri och industrirelaterad service står för 77 procent av Sveriges export, påpekade Damberg.
Damberg skulle efter konferensen resa vidare till ett Smålandsföretag som flyttat hem produktion när det visat sig att det var både krångligare och dyrare än de trott att producera i Asien:
– Det är ett feltänk att separera FoU och tillverkning, menade Damberg.
Damberg talade också om ”Testbädd Sverige”; där Sverige och Tyskland skrivit ett avtal om att tillsammans satsa på fler elmotorvägar, att testa självkörande bilar i Göteborg och att testa 5G i Stockholm och Tallinn.
Johan Stahre, professor i produktionssystem vid Chalmers i Göteborg talade om hur industrins digitalisering bara har börjat:
– Vi har länge efterfrågat ett industriellt politiskt initiativ av det slag som förbundskansler Angela Merkel och det tyska ingenjörsförbundet lanserade på Hannovermässan 2011 med namnet Industri 4.0, som blivit ett begrepp för industriell förnyelse särskilt i Tyskland och Sydeuropa.
Johan Stahre. Foto: Lena Sonne.
Johan Stahre tror starkt på 5G inom industriell verksamhet, där Ericsson, SKF och Volvo ligger långt fram – Sverige har större behov av en digital stambana än av en höghastighetsbana, menar han.
– Vi har en väl uppkopplad industri men Litauen har till exempel en bättre uppkopplad industri än Sverige.
Johan Stahre talade även om automatiseringen och dess följder.
– Vartannat jobb kommer att automatiseras inom 20 år.
En färsk McKinsey-rapport förutspår att fem procent av alla jobb kommer att försvinna genom automatisering till år 2025. 60 procent av alla yrken har ett arbetsinnehåll där 30 procent kan automatiseras.
– Enkla jobb och svåra jobb kommer att öka, medan ”mellanjobben” som ofta är tjänstemannajobb, kommer att försvinna, sa Johan Stahre.
Han tror även att bemanningsföretagen lever lite farligt i framtidens industri – det behövs fler fasta jobb för att tillgodogöra sig den kompetenshöjning som krävs.
När Johan Stahre frågade församlingen där de flesta troligen hade industrirelaterade jobb, hur många av deras barn som sagt att de ville jobba i industri i framtiden, så räckte ingen upp handen. Hans slutsats var att en arbetskraftsbrist kan bli det stora hotet mot Sveriges industriframtid.
– Redan riksdagsvalet 2022 och än mer valet 2026 kan komma att handla mycket om var och hur vi ska hitta tillräckligt med arbetskraft för Sverige.
Av Gösta Hulten
Nu startar Aditro bygget av sin andra fastighet i Nykvarn, som blir 25 000 kvm stor. Fastigheten ska vara klar i september och är uthyrd till Swedeltaco.
Den första fastigheten på nära 40.000kvm, stod klar i september i år och är nu fullbelagd. Det nya huset ska byggas bredvid första fastigheten och är på över 25.000 kvm. Logistikcentret ska stå färdigt i september 2017, och därefter flyttar Swedeltaco som första kund in i de nya lokalerna.
Dachser bygger ut. Foto: Dachser.
Dachser skapar just nu ny kapacitet för sitt vägtransportnätverk på flera tyska anläggningar. I norr byggs anläggningarna i Bremen och Hamburg ut.
Byggnation pågår också i Alsdorf nära Aachen och Dissen nära Bielefeld. Totalt investerar Dachser cirka 60 miljoner euro på fyra platser och skapar nästan ytterligare 35 000 kvadratmeter lager- och kontorsyta.
Dachser investerade nästan 20 miljoner i cross-docking terminalen söder om Weser och skapade 8 800 kvadratmeter lageryta och 102 portar för logistikcentret i Bremen. Ytterligare 2 500 kvadratmeter är reserverade för kontor.
En ny cross-docking terminal byggs också på Dachser Food Logistics filial i Hamburg. Dessutom byggs ytterligare 1 200 kvadratmeter kontorsyta. Arbetet, som motsvarar en investering på cirka 15 miljoner euro, är planerat att vara klart i augusti.
Dachser bygger ut sin anläggning i Alsdorf på en separat plats som ligger inom gränstriangeln mellan Tyskland, Belgien och Nederländerna. Den nya temperaturreglerade cross-docking terminalen för Food logistics och kontraktlogistiklagret tillför 6 800 kvadratmeter, varav 2 500 kommer att reserveras för ett livsmedelslager.
Dachser bygger också ytterligare anläggningar för Food Logistics i Dissen i Niedersachsen. De nuvarande byggnations- och renoveringsaktiviteterna kostar cirka 8,5 miljoner euro.
Fler tåg till Karlshamn. Foto: Karlshamns Hamn AB.
Eon och Green Cargo har tecknat ett flerårigt avtal som omfattar två systemtåg i veckan året runt. Transporterna sker med direkttåg mellan Karlshamn och SSAB:s produktionsanläggning i Borlänge. Den första leveransen gick 6 mars från Karlshamn till Domnarvet SSAB i Borlänge.
– Detta är den största propanaffären vi någonsin gjort. Det visar att vårt affärsupplägg är rätt och att kunderna uppskattar vår logistiklösning med de stora lagren i Karlshamn och ett tätt samarbete med såväl kunden som Green Cargo, säger Christopher Thelin, logistik- och anläggningschef, Eon gas Sverige i ett pressmeddelande.
Priset för att frakta en container med varor från Europa till Kina har gått upp 64 procent mellan juni 2016 och juni 2017, det skriver SvD Näringsliv och refererar till det norska analysföretaget Xeneta.
Bristen på fraktkapacitet gäller alla linjer. Detta trots att det fortfarande anses finnas en stor överkapacitet hos containerrederierna. Prisfluktuationerna är stora. Sommaren 2016 rasade priset för en container från Kina till Europa till som lägst under 2000 kronor, från att historiskt ha legat närmare 10 000 kronor per container i pris.
Kinas konjunkturnedgång, den utvidgade Panamakanalen och nya fartyg som satts in, är enligt Xeneta orsaken till prispressen, som också medför att alla stora containerrederier gick med förlust 2016. Konkursen i Hanjin berodde också på denna priskollaps.
Xeneta har gjort en stor insats att öka pristransparensen för fraktpriser, som tidigare hemlighölls av rederierna. I deras databas finns nu cirka 23 miljoner fraktkontrakt inlagda.
I april 2017 blir dagens fyra rederiallianser tre. Det bidrar till en osäkerhet som drivit upp fraktpriserna. Men bedömningen från Xeneta är att priserna snart kommer att gå nedåt igen, när de stora nybeställda containerfartygen sätts in i trafik senare i år.
Just nu uppges det däremot vara svårt att få plats för sina varor på conatinerfartyg till till exempel Kina under försommaren.
Ett nytt, moderniserat lager- och e-handelsavtal har träffats mellan Svensk Handel och Handelsanställdas förbund. Det nya avtalet ger företagen i handeln möjlighet att förlägga arbetstid mellan kl 05-24.
Anställda i butik, på lager och e-handel har fått nya kollektivavtal. De är treåriga och lönerna ökar under de tre åren med 515, 525 respektive 535 kronor per månad. Lägstalönerna höjs lika mycket. Avtalet innehåller även ett nytt moderniserat lager- och e-handelsavtal.
– Att få till ett nytt Lager- och E-handelsavtal har varit ett av våra viktigaste krav. Det här är ett stort genombrott som kommer att betyda mycket för handelns företag i framtiden. Framförallt skapar det möjlighet för företagen att möta kundernas förändrade krav i det skifte som handeln genomgår, kommenterar Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
Det nya Lager- och E-handelsavtalet ger företagen i handeln möjlighet att förlägga arbetstid mellan kl 05-24 årets alla dagar, med undantag för tre dagar – midsommar, jul och nyår. Det lokala facket garanteras dock inflytande över schemaläggning och bemanning genom särskilda förhandlingsregler.
Handelsanställdas förbund var särskilt nöjda med att även lägstalönerna höjs.
– Vi är glada och stolta! Vi har kommit överens om avtal som följer LO-samordningen och ger en rejäl låglönesatsning, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson, till tidningen Handelsnytt.
Parterna har också kommit överens om förstärkt pensionsavsättning till tjänstepension.
Avfallshanteringsföretaget Carl F tar emot 30- till 40 000 ton avfall från byggindustrin varje år. Bara cirka hälften går idag till materialåtervinning, något som kan komma att förändras med modern teknik.
– Som branschaktör känner vi ett ansvar att öka återvinningsgraden. På sikt hoppas vi att 75 procent av avfallet ska kunna gå till återvinning, säger delägaren Carl Fredrik Jönsson till Dagens industri.
Företaget har investerat i en sorteringsrobot från finska Zenrobotics, som sorterar metall, trä, plast och sten. Robotsorteringen är i drift 18 timmar per dygn och maskinens två armar gör upp till 4.000 plockningar i timmen. Roboten tränas upp och blir bättre och bättre på att skilja på material.
Genom att sortera avfallet minskas mängden avfall som behöver brännas.
– Potentialen är enorm. Det finns hundratusentals ton avfall att sortera som kan gå till materialåtervinning. I stället för att betala för att skicka avfall till förbränning, nollar vi den kostnaden och i bästa fall kan vi få betalt för det. Men det är en långsiktig investering och en miljönytta som vi tror att marknaden tycker är toppen, kommernterar Carl Fredrik Jönsson, till Dagens industri.
Prologis växer både genom förvärvet av Esteas fem logistikfastigheter och genom byggen. I Mars färdigställdes två logistikfastigheter på sammanlagt 37 000 kvm i nya Port of Gothenburg Logistics Park på Hisingen. Foto Prologis
Prologis har tecknat avtal om förvärv av fem logistikfastigheter i några av Sveriges bästa logistiklägen från Estea Logistic Properties 5.
Portföljen på 77 000 kvm, som är uthyrd till 100 procent, omfattar moderna klass A-anläggningar i Stockholm, Eskilstuna, Borås och Jönköping med ytor på 6 900 till 30 000 kvm. Samtliga anläggningar är belägna i strategiska logistiklägen med bra transportförbindelser för att lätt kunna nå den nordiska marknaden. Fastighetsrådgivare för Prologis var JLL och enligt di.se är förvärvet värt 617 miljoner SEK.
– Prologis är ett väletablerat företag inom logistik- och industrifastigheter som levererar på sina löften. Med försäljningen till Prologis kan vi vara säkra på att våra kunder är i goda händer, kommenterar Esteas vd Johan Eriksson.
Förvärvet är inte förvånande, i en intervju med Intelligent Logistik i höstas lovade Prologis nye Nordenchef Bram Verhoeven lovade en mer aggressiv tillväxtsatsning i Sverige framöver, både genom förvärv och organiskt.
– Efterfrågan är stark i Sverige och sedan vår etablering i Sverige 2002 har vi haft en nästan hundraprocentig grad av uthyrning. Den här affären är ett svar både på denna efterfrågan samt bevis på vår övergripande strategi på denna viktiga marknad, säger Bram Verhoeven nu ett pressmeddelande, med anledning av förvärvet.
I mars i år färdigställde Prologis även två slitternya, BREEAM-certifierade logistikfastigheter i dfen nya logistikparken intill Göteborgs Hamn på Hisingen. De två fastigheterna är sammanlagt 37 000 kvm och den ena är uthyrd till Logent, som där ska hantera emballage för Volvo Cars bilproduktions räkning.
Vid senaste årsskiftet ägde Prologis ungefär 369 000 kvm logistik- och distributionsytor i Sverige, vilket gjorde företaget till Sveriges tionde största logistikfastighetsbolag. Det nya förvärvet och tillskotten på Hisingen gör att Prologis klättrar en placering i den listan, till plats nio, framför Söderport Fastigheter som har 395 000 kvm logistikytor. Listan toppas av Catena och Castellum med 1 450 000 respektive 1 400 000 kvm logistikytor.
Prologis, världens största logistikfastighetsägare, köper fler logistikfastigheter i Stockholm, Borås, Eskilstuna och Jönköping av Estea för 617 miljoner kronor.
Av Hilda Hultén
På sidan 11 i Intelligent Logistik nummer 1 2017 kan du se hela listan över Sveriges 10 största logistikfastighetsaktörer. På sidan 7 i samma nummer kan du även se samlad statistik över 2017 års logistikbyggen.
Amazon Web Services, AWS, öppnar tre nya datacentra i Mellansverige. Dessa ska serva nordiska företag med molntjänster, enligt Dagens industri.
De tre datacentra kommer att ligga i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås, tre städer som valts för att de ligger nära Storstockholms starka start-up-kluster, men tillräckligt långt ifrån varandra för att inte konkurrera om datakraft på nätet.
Andy Jassy, vd för AWS, hyllar samtidigt Stockholm och Sverige som start-up-miljö för nya digitala teknikföretag.
Byggena ska starta redan nu i vår och de tre anläggningarna ska står färdiga 2018. De beräknas tillsammans behöva nyanställa 1500 till 3000 personer.
För att möta tillväxten inom logistik bygger MTA Bygg och Anläggning en ny terminal för Postnords räkning i Växjö. Terminalen ska hantera paket, pall och styckegods och byggstarten är planerad till augusti 2017.
– Postnord växer inom logistik, och för att skapa förutsättningar för att hantera de nya volymerna på ett effektivt sätt investerar vi i vår infrastruktur, säger Anders Holm, chef Postnord Sverige.
Terminalen blir cirka 17 000 kvadratmeter, och kommer att kunna sortera upp till 10 500 paket i timmen. Byggnaden kommer också att fungera som distributionshubb, vilket innebär att brevbärare och chaufförer kommer att ha sin arbetsplats i den nya anläggningen. Totalt räknar PostNord med att uppåt 400 personer kommer att arbeta i terminalen.
Plasmateknik kan användas för att minska bränsleförbrukning hos lastbilar, det visar ny forskning från KTH.
För åkerinäringen handlar allt om vad varje transport kostar och nu har forskare på institutionerna för mekanik, farkost och flyg vid KTH hittat en ny lösning. Deras forskningsprojekt visar att plasmateknik på lastbilens framsida kan minska luftmotståndet med uppemot 20 procent.
– Det finns ett väldigt stort intresse för att minska lastbilarnas luftmotstånd, men tidigare har man varit väldigt fokuserad på att minska den vak som bildas bakom lastbilen. Att istället göra något på framsidan är lite av en ny idé, säger Henrik Alfredsson, professor i strömningsfysik på KTH till Ny Teknik.
Plasmatekniken skulle teoretiskt kunna spara in 60 miljoner liter årligen eller cirka 1 miljard kronor per år. Enligt Scania är tekniken mycket intressant för framtida lastbilsgenerationer.
– Med hjälp av plasmaaktuatorer joniseras syremolekyler. Det sker via en hög växelspänning mellan två elektroder. Elektronerna slås då ut, och gasmolekyler rör på sig och ger en ”elektrisk vind” på 3-4 sekundmeter närmast ytan, säger Julie Vernet, forskarstuderande vid Mekanikinstitutionen på KTH – som nyligen disputerade i projektet.
Rätt placerad kan ”vinden” göra att luften strömmar fritt längs lastbilen och minska luftmotståndet. Henrik Alfredsson förklarar att tekniken inte har särskilt stor inverkan på vind framifrån, men systemet gör att luften på läsidan inte som nu bromsar ekipaget.
Logistic Contractor har tecknat ett avtal om att utveckla och bygga en ny logistikanläggning på 12 000 kvm åt Dagab, som ingår i Axfood-koncernen.
Anläggningen byggs strax söder om centrala Jönköping, i direkt anslutning till E4. Produktionsarbetet inleds omgående och i januari 2018 ska anläggningen vara klar för inflyttning. Ett tioårigt hyresavtal för lokalen är tecknat mellan Dagab och Logistic Contractor.
Peter Carlsson, tidigare vd vid Tesla, är vd för Northvolt som planerar den gigantiska batterifabriken. Foto: Lena Sonne
Ett 40-tal svenska kommuner tävlar om en investering på omkring 40 miljarder kronor i form av en batterifabrik.
Batteritillverkaren Northvolt har skickat ut en förfrågan till 20 kommuner. Men när svarstiden väl hade gått ut hade man fått svar från omkring 40. Just nu går Northvolt igenom intressenterna.
– Vi har en önskelista på kritiska parametrar. Vi har sagt att vi behöver 200 hektar mark. Energiförsörjningen är viktigt. Man behöver också logistikmöjligheter i form av hamn, järnväg och annan transportinfrastruktur. Vi ska nu sätta oss ned och sålla ned det till fem kommuner där vi gör djuplodande analyser, säger Peter Carlsson till Di.
Peter Carlsson var tidigare logistikchef på Tesla, som just byggt en gigantisk batterifabrik i öknen utanför Reno, i västra USA. Energiförsörjningen i form av förnybar el kommer vara en nyckelfaktor i valet av etablering. Vattenfall är en av medfinansiärerna liksom Energimyndigheten.
Fabriken kommer vid färdigställandet ha en kapacitet på fyra block om åtta gigawattimmar, och den nuvarande tidsplanen är att fabriken ska stå helt färdig 2023, men planen är att börja tillverka litiumjon-batterier redan om tre år 2020.
Flertalet batterileverantörer ligger i Kina, Japan och Sydkorea och att det finns problem att transportera växande volymer av tunga batterier till Europa.
Inom några veckor väntas NorthVolt bestämma sig för vilken kommun som får satsningen, som lockar med kanske 2500 nya jobb.
Det är Peab anläggning AB som kommer att projektera och bygga den nya kombiterminalen i Sundsvall. Kontraktet sträcker sig fram till år 2021 då den nya kombiterminalen i logistikparken planeras i anslutning till Sundsvalls hamn.
Kontraktet omfattar planering och byggande av en kombiterminal, logistikytor och infrastrukturlösningar. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.
Avtalet med PEAB är en totalentreprenad i samverkan. Sundsvall Logistikpark AB och Peab ska nu göra ett gemensamt arbete med projektering av terminalen och byggnation kan påbörjas först när alla tillstånd och beslut är fattade.
Med den nya kombiterminalen kan mer gods flyttas över från väg till järnväg för att få bort tung trafik från vägarna. Kombiterminalen ger möjligheter för näringslivet att nyttja effektiva och miljövänliga transporter till och från Sundsvall.
Terminalen är en del av en större satsning som kommunen gör tillsammans med SCA och Trafikverket för ett hållbart transportnav med koppling mellan tåg, fartyg och lastbil i Sundsvallsregionen.
När kombiterminalen flyttas ut i anslutning till hamnen frigörs ytor i centrala Sundsvall, till förmån för ett nytt resecentrum. Målsättningen är att flytten till den nya logistikparken ska kunna ske under år 2021.
Danskägda NKT Cables, som tidigare ingick i ABB HV Cables, har köpt ett nytt, avancerat kabelläggningsfartyg för sjökabel.
– Det banbrytande kabelläggningsfartyget kommer att komplettera vårt projekterbjudande och stödja vår position som en globalt ledande leverantör av kabellösningar. Nu kan vi erbjuda våra kunder helhetslösningar som ger dem ökad flexibilitet och lägre risk vid projektgenomförandet, säger Michael Hedegaard Lyng, vd för NKT Cables, i ett pressmeddelande.
Fartyget är ett av världens mest avancerade inom kabelläggning. Företaget vill med satsningen stärka sin ställning inom havsbaserad högspänningskabel. En fjärrstyrd miniubåt med kameror och sonar tar bort behovet av dykare vid kabelläggning.
Den 4 maj döps fartyget vid NKT Cables fabrik i Karlskrona, innan den ger sig ut på sitt första uppdrag