Quantcast
Channel: Intelligent Logistik
Viewing all 1378 articles
Browse latest View live

Logistiken prioriterad inom e-handeln

$
0
0

– Fokus har gått från det som händer inför ett köp till det som händer efter, nämligen leveransen, det menar Anders Holm, vd PostNord Sverige, i  årets E-handelsbarometer som Postnord tagit fram tillsammans med  Svensk digital handel och HUI Research.

Logistik ligger nu som en prioriterad fråga hos många företag.

E- handelns barnsjukdomar, som krånglig logistik, dåliga betalsystem och svårnavigerade nätbutiker, håller på att försvinna. I dag överlever inte butiker där det är svårt att handla. Allt handlar om att förenkla köpupplevelsen.

Mobilen är idag det viktigaste redskapet. På ett par år har andelen webbutiker som är en mobilanpassade ökat från en av tre till nästan nio av tio. Tre av fyra e-handelsföretag erbjuder försäljning i flera kanaler.

– Alla bitar finns på plats, men det måste bli enklare med logistiken och roligare att handla. Då kommer vi att se en snabbare förskjutning mot nätet, menar Arne B Andersson på Postnord, som arbetat med e-handel i tjugo år. Enligt honom är logistiken fortfarande central för kundupplevelsen.

– Vi i logistikbranschen måste hänga med så att inte köpupplevelsen blir negativ. Och detaljhandlare som sitter fast i gamla IT-system måste våga ta investeringarna för att få till omnikanaler, säger han.

 E-handeln börjar ta en betydande andel av tillväxten för hela detaljhandeln,  särskilt inom svåra segment där varorna är otympliga eller känsliga, som möbler och livsmedel.

Omsättningen ökade med 16 procent från 50 miljarder kronor 2015 till 58 miljarder 2016 och väntas öka ytterligare med 17 procent  till 68 miljarder under 2017, enligt Postnords analys.

Av Lena Sonne


Scania och Ericsson vill effektivisera logistiken

$
0
0

Ericsson har, tillsammans med Scania, tagit fram en teknisk plattform som kopplar ihop åkerier, chaufförer och kunder för att effektivisera transportsektorn.

Samarbetet presenteras vid den pågående telekommässan i Barcelona.

– Den tunga transportindustrin står inför en genomgripande förändring mot hållbara transportsystem. Digitalisering och uppkoppling spelar en avgörande roll i denna omställning, säger Scanias vd Henrik Henriksson, i ett pressmeddelande.

Ericsson och Scania ska genom gemensamma forskningsinsatser öka takten i införandet av uppkopplade tunga fordon och en infrastruktur för detta. Det tillkännagav företagen vid Mobile World Congress i Barcelona den 27 februari. Ericsson och Scania är övertygade om att framstegen inom kommunikationsteknik och det framtida införandet av 5G-nätverk kommer att lägga grunden för förbättringar inom transport av människor och gods.

– Vi har sedan en tid diskuterat införandet av kommunikation mellan fordon och mellan fordon och infrastruktur, och nu händer det verkligen, meddelar Håkan Schildt, chef för strategi och affärsutveckling på Scania affärsenhet Connected Services and Solutions.

– Vi ser nu större möjligheter att skapa tillförlitliga kommunikationer genom mobilnätverken.

Utvecklingen inom LTE och 5G-standardisering har öppnat möjligheter för kommunikation mellan fordon genom mobilnätverk, samtidigt som riskerna för osäkerhet kring fördröjning minimeras.

Scania har även gått i spetsen för nya koncept inom konvojkörning, med lastbilskombinationer som kör med korta avstånd i led, så kallad platooning. Det minskar luftmotstånd och därmed även bränsleförbrukning. Lagstiftningen tillåter för närvarande lastbilarna att köra med ett säkert avstånd med hjälp av fordonens normala funktioner som radar och farthållare. Ett minskat avstånd mellan fordonen – som ytterligare skulle minska bränsleförbrukningen – kräver kommunikation mellan fordonen och sammankopplade styrsystem. Ericssons och Scanias forskning har nu visat att tillförlitliga kommunikationer kan uppnås särskilt med hjälp av 5G-system.

I ett bredare perspektiv, möjliggör kommunikation mellan fordon och infrastruktur för konvojkörning och för att planera och skapa konvojer, efter rutt och tidsschema. Lastbilar kan därigenom optimalt ansluta till och lämna konvojer.

– Med tanke på de enorma vinsterna är vi övertygade om att kommunikation mellan fordon kommer att införas av transportföretag med alla olika inriktningar, meddelar Claes Herlitz, chef för Automotive på Ericsson. Det svarar direkt mot de utmaningar som ökade passagerar- och godsvolymer innebär, och förbättrade kommunikationer kan bidra till ökad effektivitet i logistik och därigenom minskad miljöpåverkan.

 

Vägslitageskatten stoppas

$
0
0

Kilometerskatten eller vägslitageskatten slopas. Ett års utredningsarbete kastas därmed i papperskorgen.  

Finansminister Magdalena Andersson (S) och miljöminister Karolina Skog (MP) anser båda att utredningen inte i tillräckligt hög grad har analyserat möjligheterna till en geografisk differentiering av vägslitageskatten.

Flera debattörer har påpekat att en odifferentierad skatt riskerar att slå hårt mot landsbygd som saknar järnvägs- och sjöförbindelser.

Regeringen ska nu ta fram ett reviderat förslag. Det arbetet kommer att ske i regeringskansliet – ingen ny utredning ska tillsättas. Ambitionen är att ta fram ett nytt förslag under mandatperioden.

Kritiken från bland annat Sveriges Åkeriföretag har gällt att kilometerskatt inte innebär någon miljöförbättring, då alternativa transportsätt oftast saknas, inte minst i stadsmiljö och avlägsen glesbygd. Att få en differentierad vägslitageskatt enbart på vägsträckor där miljövänliga alternativ finns har tydligen inte gått att få fram.  Branschen har också framfört att avgifter ska vara konkurrensneutrala och innefatta alla fordon, även utländska, för att skapa lika villkor i näringen. Dessutom bör avgifterna harmoniseras inom EU.

– Bedömningen är att med det förslag som kommer riskerar svenska åkares konkurrenskraft att försämras, och det är inte acceptabelt, säger finansminister Magdalena Andersson till TT.

Av Lena Sonne

Cervera förlänger logistikkontraktet

$
0
0

Aditro Logistics AB har fått förlängt förtroende gällande driften av Cerveras logistik.

Cervera, med 72 fysiska butiker från Luleå i norr till Malmö i söder samt en webbutik, har efter en upphandlingsprocess med högt ställda krav på utveckling valt att förlänga samarbetet med Aditro Logistics i ytterligare 5 år.

– Det är alltid glädjande att få förlängt förtroende från sina kunder. Cervera har varit hos oss sedan 2008 och vi har därmed vuxit tillsammans. Det är imponerande att se Cerveras tillväxttakt som bolag och fantastiskt roligt att vara en del av utvecklingen inom till exempel deras e-handel, säger Johannes Gussander, tillträdande vd Aditro Logistics, i ett pressmeddelande.

Boliden förlänger avtal med Green Cargo

$
0
0
Boliden förlänger sitt avtal med Green Cargo. Foto: Jonatan Rydberg.

Boliden förlänger sitt avtal med Green Cargo. Foto: Jonatan Rydberg.

Boliden har valt att förlänga sitt avtal med Green Cargo. Det innebär att Aitikpendeln och Kopparpendeln kommer att fortsätta rulla i Green Cargos regi.

– Boliden ser oss som en pålitlig partner och därför har de nu förlängt avtalet, säger Hans Olof Klaus, säljare på Green Cargo Stål och Kemi, i ett pressmeddelande.

Avtalet som Boliden har förlängt omfattar två systemtåg, Aitikpendeln och Kopparpendeln. Aitikpendeln transporterar kopparkoncentrat från Aitikgruvan i Gällivare till Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Den färdiga katodkopparn fraktas med Kopparpendeln från Rönnskär till Helsingborg där den skeppas ut till olika slutkunder.

Pendlarna går sju dagar i veckan hela året inklusive storhelger.

– Vi är naturligtvis jätteglada att vi fått till en förlängning av avtalet med Boliden. För oss är det ett kvitto på att det vi gör är bra. En hög leveranssäkerhet och vår kvalitetsinriktade kundteam har lagt grunden för en nöjd kund, säger Hans Olof Klaus.

Boom för e-handeln i Ryssland

$
0
0

E-handel.se citerar den ryska sajten East-West Digital News, som skriver att den ryska e-handeln växte med 20 procent 2016 och överstiger 230 miljarder kronor. Det är betydligt snabbare ökning än i Sverige, även om e-handeln per capita fortfarande är betydligt mindre än i Sverige. 

Enligt det ryska postverket är det framförallt mindre paket som ökar och den kategorin har fått en rejäl skjuts av kinesiska företag – främst Alibabas ryska marknadsplats Aliexpress.ru. Svenska e-handlare har inte alls hängt med i expansionen, trots den geografiska närheten.

East-West Digital News beskrivs den ryska marknaden som krävande, men också full av möjligheter för e-handlare.

Den ekonomiska krisen i Ryssland, som beror på USA:s och EU:s blockader och sjunkande oljepris har lett till att fastighetspriserna gått ner. Det gynnar starka företag som förnyar och moderniserar lager runt om i Ryssland.

Den ökade e-handeln har också drivit på utvecklingen av den ryska logistikbranschen. Leveranskvaliteten i världens till ytan största land sägs ha förbättrats avsevärt de senaste åren. Större logistikbolag köper också upp  konkurrenter, för att enklare kunna leverera varor i hela Ryssland.

Santa Maria öppnar europeiskt centrallager i Kungsbacka

$
0
0
Jaana Tuominen klippte tillsammans med Johan Sundelin av det röda bandet och invigde Santa Marias nya centrallager i Kungsbacka. Foto: Santa Maria

Jaana Tuominen klippte tillsammans med Johan Sundelin av det röda bandet och invigde Santa Marias nya centrallager i Kungsbacka. Foto: Santa Maria

På tisdagen invigde Santa Maria, som ägs av finska Paulig Group, sitt nya distributionscenter i Kungsbacka söder om Göteborg. Lagret har kostat 350 miljoner kronor och ska förse hela Europa med kryddor. 

Santa Marias 33000 kvm stora lagerlokal på Kraftvägen i Kungsbacka invigdes av koncernchef Jaana Tuominen tillsammans med Johan Sundelin, chef för koncernens World Foods & Flavouring-division.

Bland gästerna fanns grannar, kunder, leverantörer, kommunrepresentanter och press. Men i centrum för hyllningarna stod 60 av Santa Marias medarbetare, som har lagret som arbetsplats och som har slitit hårt för att få till stånd en lyckad inflytt:

– Det här har varit ett långt och tufft projekt. Vi har renoverat, byggt nytt, flyttat ut från tre gamla lagerlokaler och in här. Samtidigt har medarbetarna haft uppgiften att sköta ”business as usual”. De är väl värda att hyllas idag säger Johan Sundelin i ett pressmeddelande.

Att valet av distributionscentrets placering föll på Kungsbacka är naturligt. Redan innan fanns här tre lager för Santa Marias färdigprodukter. Nu har man samlat allt under ett tak, med plats för 30 000 pallar.

– Kungsbacka ligger geografiskt fördelaktigt placerat för vår verksamhet och vi upplever samarbetet med både kommunen och näringslivsrepresentanter här som mycket gott. Det känns roligt att kunna visa att vi satsar långsiktigt och tryggar arbetstillfällen i kommunen även fortsättningsvis, säger Johan Sundelin.

Om- och tillbyggnaden av Santa Marias nya distributionscenter inleddes i november 2015. Då hade fastigheten stått tom i några år, efter att Elanders flyttat ut. Ett år senare hade projektet resulterat i 12 000 kvm nybyggnation och en renoverad lageryta på cirka 21 000 kvm.

I januari 2017 kunde alla utleveranser till kund göras från det nu officiellt invigda distributionscentret.

Trafikverket tar över en del järnvägsunderhåll

$
0
0

Trafikverket tycker att det är bättre att permanent återta en del av underhållet i egen regi än att göra det i ett par testområden under begränsad tid. På så sätt får man bättre koll på anläggning och undviker osäkerhet på marknaden, det rapporterar SEKO-tidningen.

Det var i somras som  regeringen gav Trafikverket i uppdrag att  utreda åtgärder för att sköta mer järnvägsunderhåll i egen regi. I förra veckan lämnades slutrapporten till regeringen. I regeringsuppdraget stod att man skulle titta på minst två avgränsade områden där man skulle sköta underhållet för att sedan kunna jämföra med upphandlat underhåll.

I slutrapporten lägger Trafikverket nu fram ett alternativt förslag, som innebär att man permanent återta en del av underhållet i stället för att driva det som pilotprojekt.

– Vi ser det som ett tydligare alternativ. Då vet alla vad som gäller och kan anpassa sig efter det. Om man driver pilotprojekt kan det uppstå osäkerhet om vad som kommer hända efter och man kan skrämma bort entreprenörer från marknaden, säger Bo Vikström på Trafikverket som lett utredningsarbetet till SEKO-tidningen.

Slutsatsen är att det är bra med visst underhåll i egen regi, eftersom Trafikverket på så sätt får bättre koll på vad underhållsarbetet innebär och därmed blir en bättre beställare. Här har myndigheten svängt. Tidigare ville verket att allt underhåll skulle upphandlas och privata aktörer. Det handlar om 10-15 procent av allt underhåll som nu ska skötas av Trafikverket.

– Det måste vara tillräckligt stort för att ha effekt, men inte så stort att vi tar för mycket marknadsandelar, säger Bo Vikström till SEKO-tidningen.


Hamnstrejk avblåst – men nya strejkvarsel kan komma

$
0
0

Fredagens planerade strejk i en lång rad hamnar i landet ställs in. Men arbetsgivarna befarar nya strejkvarsel och riktar hård kritik mot Hamnarbetarförbundet, det skriver Dagens industri. 

Det var på fredagen mellan klockan 12 och 15 som hamnfacket hade varslat om omfattande strejker vid 14 hamnar i landet. Bakgrunden till strejkerna, som skulle beröra en lång rad de allra största hamnarna i bland annat Göteborg, Stockholm och Helsingborg, var en internationell sympatiåtgärd med hamnarbetare i Spanien. Men på onsdagen drog Svenska Hamnarbetarförbundet tillbaka varslet.

Anledningen var att förbundets spanska systerfackförbund meddelat att deras varslade strejk i de spanska hamnarna den 10 mars med största sannolikhet kommer att skjutas upp men att det kan bli aktuellt med nya strejkvarsel om det kommer en ny internationell begäran om sympatistrejk de närmaste veckorna.

 

Postnord hårdbantar i Danmark

$
0
0

Postnord kommer att minska antalet medarbetare i Danmark med 3 500 till 4.000 personer fram till 2020 i samband med att bolaget inför en ny produktionsmodell, det skriver företaget i ett pressmeddelande.

”I enlighet med den strategi som Postnord la fast för tre år sedan genomför bolaget en anpassning till digitaliseringen”, heter det.

Omställningen i den danska delen beräknas kosta cirka 3 miljarder kronor. Postnord har en dialog med ägarna, som är den svenska och danska staten, om hur detta ska finansieras. Under tiden väntas det danska bolaget fortsatt gå med förlust.

För att säkerställa Postnords konkurrenskraft på samtliga marknader ska koncernens administrativa kostnader minskas med över 1 miljard svenska kronor under de kommande tre åren, vilket väntas komma att beröra cirka 1.200 tjänster, varav 500 tjänster ingår i omställningen i Danmark.

Huvuddelen av kostnadsminskningen ska vara genomförd senast vid utgången av 2019.

 

Årets logistikutmaningar: Kortare leveranstid och lägre risker

$
0
0

Tre av fyra experter inom logistik, internationell handel och supply chain menar att kortare led- och leveranstider är årets viktigaste utmaning för de internationella företagen. Dessutom måste företagen arbeta aktivt för att minska riskerna med global handel i en ständigt föränderlig värld. Det visar AEB i sin årliga rapport, Global Trade Management Agenda 2017.   

Dagens konsumenter vill att det ska gå fort från beställning till leverans. Det höjer kraven på bolag inom både kommersiell och industriell sektor, såväl som logistik- och transportföretag. I en undersökning från AEB, en av världens ledande leverantörer av IT-system inom Supply Chain Management, har 330 experter inom logistik och internationell handel tillfrågats om de viktigaste områdena för de globala företagen under 2017. Mer än två tredjedelar (73 procent) pekar på förkortade led- och leveranstider.

Riskbedömning oförändrad trots Brexit
En annan fråga som klassas som extra viktig är lägre risker i supply chain. 65 procent av de tillfrågade menar att lägre risker är en väldigt viktig utmaning att ta tag i under 2017. Brexit var en faktor som många trodde skulle påverka resonemanget kring riskminimering. Men trots att majoriteten av undersökningsdeltagarna besvarade frågorna när utträdet redan var ett faktum skiljer sig inte svaren märkbart från tidigare års undersökningar.

– Jag är förvånad över att företagen inte ser Brexit som en större risk. Brexit påverkar de flesta av de frågor som man uppfattar som viktiga negativt. Exempelvis kommer leveranstiderna, som ju beskrivs som kritiska, bli längre på grund av tulldeklareringskraven. Alla företag som är exponerade mot England kommer att påverkas negativt på flera sätt och det kommer att påverka varifrån man importerar och vart man exporterar varor, säger Ted Roth, vd för AEB Sweden, i ett pressmeddelande.

 

Bockasjö rekryterar ”logistikfarbrorn”

$
0
0
Allan Lavén höll ett uppskattat anförande vid Logistikläget 2017 i Göteborg i maj 2016. Foto: Lena Sonne

Allan Lavén höll ett uppskattat anförande vid Logistikläget 2017 i Göteborg i maj 2016. Foto: Lena Sonne

Allan Lavéns pensionering blev inte långvarig. I höstas slutade han som Nordenchef på Prologis – nu har han rekryterats av Bockasjö som ny vice vd i bolaget med start 1 september.

Branschprofilen Allan Lavén har kallats Sveriges logistikfarbror och trivts med det. I maj höll han ett uppskattat anförande vid Intelligent logistiks konferens Logistikläget 2016 i Göteborg, om det internationella intresset för den svenska logistikfastighetsmarknaden.

I höstas pensionerade han sig, men uppenbarligen har han inte trivts med pensioneringen. Den 1 september i år, exakt ett år efter att han vinkat farväl av kollegorna på Prologis tar han sig an uppgiften som vice vd i Bockasjökoncernen, BSGR Projektutveckling AB.

– Vi är väldigt glada över att Allan Lavén valt att komma till oss. Vi har följt honom under flera år och han kommer bli ett starkt tillskott till Bockasjöteamet genom hans branschkompetens, kunnande och personlighet. Genom denna rekrytering är vi väl rustade för vår framtida expansion, kommenterar Bockasjös vd Joakim Hedin.

På Prologis var Allan Lavén Nordenchef med ansvar för en fastighetsportfölj på 12 logistikbyggnader med sammanlagt 400 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Dessförinnan har han haft ledande befattningar på bland annat DHL och Schenker.

– Jag har följt Bockasjö under lång tid och är imponerad av bolagets snabba utveckling mot att bli en ledande fastighetskoncern med inriktning mot logistikfastigheter. Det ska bli jättespännande att få vara med och utveckla verksamhet vidare och fortsatta expansionen, kommenterar Allan Lavén.

Av Hilda Hultén

Ny ”Logistikkalkylator” räknar på byggtransporterna

$
0
0
Logistikkalkylatorn. Foto: Bygglogistik.

Logistikkalkylatorn. Foto: Bygglogistik.

Med en ny ”logistikkalkylator” vill företaget Bygglogistik dra trafik till sin nya webb.  Kalkylatorn ger en bild av hur många transporter ett byggprojekt kommer att kräva.

Tanken att beställare genom att i förväg kalkylera behovet och planera in materialleveranserna kan minska antalet transporter – och därmed spara både pengar och miljö.

– Med hjälp av rätt planering kan man minska de totala transporterna med upp till 15 procent. Resultatet blir lägre byggkostnader och mindre miljöpåverkan, förklarar Urban Wallin, VD för Bygglogistik, i ett pressmeddelande.

Kalkylatorn är baserad på Bygglogistiks samlade expertkunskap från tre decennier i branschen, skriver företaget i ett pressmeddelande.

 

 

Exertis Captech bygger nytt lager i Mölndal

$
0
0
bild111

Exertis Captech bygger nytt lager i Mölndal. Foto: Exertis Captech.

Exertis Captech bygger nytt högautomatiserat lager i Mölndal. Tekniken levereras av Knapp. 

Exertis Captech, en av Nordens största och snabbast växande distributörer av teknologi och konfigurationstjänster, bygger ett nytt automatiserat lager i Mölndal på 19.000 kvm.  Lagret har automatiserats med en helhetslösning från Knapp, med Pick-it-easy arbetsstationer där de som arbetar på lagret direkt kan föra över varorna i de kartonger som ska användas för transport. I slutet på processen förseglas kartongerna automatiskt.

– Med de nya lokalerna får vi möjlighet att växa och utöka vår kapacitet och det till en lägre transaktionskostnad än tidigare, säger Exertis Captechs vd Daniel Johansson,  i ett pressmeddelande.

UPS toppar global varumärkeslista

$
0
0

UPS toppar listan på världens starkaste logistikvarumärken, som annars domineras av bolag från stormakter som USA, Japan och Tyskand. Inga svenska logistikbolag platsar. 

Det är företaget Brand Finance som varje år värderar varumärkena hos tusentals av världens största företag. Bolagens varumärken bedöms utifrån faktorer som  marknadsföring, rykte, hur väl kända de är, kundlojalitet,  med mera. Logistikdelen av listan toppas i år, liksom förra året av UPS, vars varumärke värderas till 22 miljarder dollar. Två av världens mest värdefulla logistikvarumärken är danskägda DSV och Maersk. Hela listan hittar du här. 


Apotea vinner PostNords logistikpris

$
0
0
Glada vinnare vid prisutdelningen: Johannes Träskman, logistikchef och Pär Svärdsson, vd på Apotea.  Foto Hilda Hultén

Glada vinnare vid prisutdelningen: Johannes Träskman, logistikchef och Pär Svärdson, vd på Apotea.
Foto Hilda Hultén

Det blev nätapoteket Apotea som kammade hem PostNord Logistics Award 2016 som delades ut den 16 mars. ”När man är väldigt intresserad av logistik är det såklart jättekul att få ett sådant pris” säger Apoteas vd Pär Svärdson.

För andra året i rad var nätapoteket Apotea nominerade till logistikpriset PostNord Logistics Award, och i år blev det vinst.

– Vi har faktiskt vunnit det här priset förut, det var 2005 med Adlibris. Men det är minst lika kul den här gången, säger Pär Svärdson, som grundat både Apotea och Adlibris.

Apotea grundades 2011 och levererar apoteksprodukter till kunder i hela norden från centrallagret i Morgongåva norr om Uppsala. Bolaget bygger just nu ett nytt, 38 000 kvm stort lager intill det gamla, för att rusta för fortsatt expansion.

– Det kommer att rymma en hel del Alvedonförpackningar. Bygget går jättebra, vi ska flytta in senare i år.

Kommer ni att kunna fylla ett så stort lager?

– Om man inte bygger större så kan man inte växa. Apoteksmarknaden är en väldigt stor marknad och vi är en liten aktör, så det finns potential att bli större. Sen är det säkert andra som vill växa, men jag tror att vi kan klara det. Initialt tar vi med oss Babyland.se i flytten, så att vi utnyttjar mer av ytan från början.

I höstas levererade Apotea omkring 70 000 paket i veckan från lagret i Morgongåva.Nu är man uppe i över 20 000 paket om dagen. Foto Apotea

I höstas levererade Apotea omkring 70 000 paket i veckan från lagret i Morgongåva. Nu är man uppe i över 20 000 paket om dagen. Foto Apotea

Bolaget växer så det knakar. Första halvåret 2016 sålde Apotea för 450 miljoner kronor, mot 266 miljoner under samma period 2015. I höstas låg produktionen på 70 000 paket i veckan och nu är den uppe på drygt 20 000 paket om dagen.

– Rekordet är 23 000 paket på en dag. Det nya lagret är dimensionerat för att klara 100 000 paket om dagen.

 

Populärare än Ikea

Förra våren fick Apotea utmärkelsen e-Retailer of the Year för tredje året i rad “I en klass för sig” stod det bland annat i juryns motivering.

Enligt branschtidningen Markets rapport ”Handelns hetaste kedjor och butiker 2016” är Apotea Sveriges populäraste butiksvarumärke i detaljhandeln. 2015 kom Apotea på andra plats, men i fjol  passerade man tidigare ettan Ikea. Adlibris är trea i Markets undersökning.

Du utmålas lite som en rockstjärna i e-handelssammanhang. Varför tror du att Adlibris och Apotea blivit så framgångsrika?

– För det första har vi väldigt bra medarbetare. Sedan är vi oerhört intresserade av detaljer, vi bryr oss verkligen om att leverera bra.

 

Fokus på leveransen

Hemligheten är enligt Pär Svärdsson att Apotea testar sina egna leveranser och ser till att de fungerar smidigt.

– Jag tror att många av våra kollegor i branschen fokuserar på att sälja varor, medan vi fokuserar på att leverera. Många skulle göra klokt i att fokusera mer på leveransen.

Hur långt efter ligger de fysiska kedjorna, t ex Apoteket med sin e-handel?

– Det är som att fråga hur långt efter H&M ligger. Går du till ett utlämningsställe och tittar vilka paket som ligger där så saknas paketen de fysiska kedjorna, de hänger inte med. De säger att de ska bli bäst på e-handel men koncentrerar sig bara på hur de ska utveckla sina butiker. Då blir man inte bäst.

– Vi oroar oss betydligt mer för att det ska komma någon duktig ny nätaktör än för de fysiska kedjorna.

Enligt Pär Svärdsson har dock de flesta e-handlare en bit kvar när det gäller leveranserna.

– Men nagelfar man köpfunktionen och kassan, så verkar de flesta inte ha tänkt så mycket på att det verkligen ska bli en bra leverans. En pryl jag köpte i en nätbutik häromdagen gav tre alternativ; tre olika leveransdagar mellan 09.00 -15.00. Hur många svenskar är hemma då?

– Då har man inte tänkt så mycket på leveranserna. Det kanske inte krävs så mycket för att bli rockstjärna om de andra inte lärt sig spela än.

 

Oväntat lagerläge

Att välja Morgongåva logistikläge för ett e-handelslager kanske inte är det självklara valet för alla. Men Pär Svärdsons relation till orten går långt tillbaka. Även Adlibris har sitt centrallager i Morgongåva.

– När vi först valde att placera Adlibris lager här, var det för att en av de stora bokgrossisterna låg vägg i vägg, vilket naturligtvis var en stor fördel.

När bokgrossisten sedan flyttade hade de börjat tycka om orten, berättar han.

– De stora fördelarna är att Morgongåva ligger på andra sidan Uppsala och inte hör till Stockholms arbetsmarknad. Det är en liten ort i en avfolkningsregion och därför har vi väldigt bra arbetskraft. Men ändå ligger vi oerhört nära Stockholmsmarknaden med bara 7-8 mil till de stora pakethubarna norr om stan.

– Nu finns mer än tio e-handelsföretag här, det går lastbilstransporter för att hantera paket konstant och vi får väldigt bra service från transportörerna.

– Dessutom är Heby kommun mån om oss som företagare, arbetstillfällen är viktiga på ett sätt som inte förekommer i Stockholm.

Text Hilda Hultén

 

Hör Pär Svärdson på LOGISTIKLÄGET 2017!

Pär Svärdson är en av huvudtalarna på Intelligent Logistiks heldagskonferens Logistikläget 2017 som hålls den 19 maj på Finlandshuset i Stockholm.

NCC bygger ut lager åt Arla i Linköping

$
0
0

NCC bygger ut kyllager och emballagelager åt Arla Foods i Linköping.

Utbyggnaden ska ge plats åt ett växande sortiment specialprodukter som tillverkas vid mejeriet. Ordern är värd cirka 45 MSEK.

– Vi har de senaste åren utökat vårt sortiment av laktosfria produkter och specialprodukter som Crème Fraiche, Yoggi och Arla Ko-produkter. Det gör att vi nu behöver större lagerkapacitet för både färdiga produkter och emballage, säger Jörgen Grauss, mejerichef vid Arla Foods i Linköping.

Kyllagret byggs ut med 575 kvadratmeter och emballagelagrets yta ökar med 1 550 kvadratmeter. NCC ska också bygga en mätkammare för mejeriets neutraliseringsanläggning där vatten och kemikalier från rengöring av processutrustningen neutraliseras innan det går vidare ut i kommunens avloppsnät. Ett komplicerat arbete med pålning och ledningsdragning inne på det trånga mejeriområdet.

– Vi har sedan många år ett bra samarbete i partnering med Arla Foods och byggde ut kyllagret i Linköping 2015. Att bygga i direkt anslutning till mejeriets pågående verksamhet är stor en utmaning och vi kommer att ha stort fokus på planering och logistik, säger Andreas Saltin, affärschef NCC Building.

Arbetena har inletts och de nya lagerytorna ska stå klara i december 2017.

Green Cargo satsar på intermodala transporter till Göteborgs hamn

$
0
0
Foto: Green Cargo.

Green Cargo vill utöka den intermodala kapaciteten. Foto: Green Cargo.

Green Cargo genomför en långsiktig satsning på intermodala transporter – en lösning för de stora volymer av containrar med gods som ankommer till Göteborgs hamn.

I Göteborg lastas containrarna över till tåg för att transporteras vidare till Eskilstuna som Green Cargo använder som en hubb. Denna lösning gör det möjligt för rederier att fortsätta transportera sina gods med järnväg till och från Göteborgshamn.

– Vår hubblösning gör att vi kan erbjuda effektiva och punktliga transporter mellan hela Mälardalen och Göteborg, säger Green Cargos Försäljnings- och kundservicedirektör, Richard Kirchner.

– Strejken i Göteborgs hamn har inte hindrat oss att utöka vårt intermodala erbjudande. Vi kommer snarare att utöka antalet tåg från april.

Lösningen med Eskilstuna som hubb har varit i drift sedan årsskiftet. Från Göteborgs hamn rullar åtta tåg per vecka till Eskilstuna. I Eskilstuna fördelas godset för vidare transporter, tre till fyra gånger i veckan till Gävle, Stockholm, Södertälje respektive Norrköping. På slutdestinationerna vänder transporterna och går tillbaka till Göteborg via Eskilstunahubben.

 

 

Muthärvan kring Bombardier växer

$
0
0

Den misstänkta muthärvan som rör svenska Bombardier Transportation ser ut att växa. Enligt SVT:s Uppdrag granskning och TT kan nästan en miljard ha gått till mutor.

Den 10 mars häktades en av cheferna i Bombardier, misstänkt för mutbrott, efter att SVT och TT granskat det svenska teknikföretaget Bombardier järnvägsaffärer med Azerbajdzjan. Då angavs att en halv miljard kronor kunde ha försvunnit i mutor. Pengarna skulle ha försvunnit  via ett brevlådeföretag vid namn Multiserv, i samband med att bolaget vann en stor upphandling om signalsystem för järnväg i Azerbajdzjan och troddes ha hamnat i fickorna hos ett antal ryska affärsmän.

Nu verkar det som att summorna kan vara ännu större, uppgifterna pekar mot att ytterligare ett företag, med namnet Transsignal,  använts för att slussa stora summor i mutor.

– Jag kan konstatera att det är väldigt stora belopp – över en miljard kronor som kan misstänkas ha gått till privata personers fickor, säger kammaråklagare Thomas Forsberg  till Sveriges radio. 

Det kanadensiska moderbolaget Bombardier, till vilket svenska Bombardier Transportation är dotterbolag, har tidigare sagt att man samarbetar med svenska myndigheter men inte närmare vill kommentera utredningen.

Västsvenskt maritimt kluster föredöme

$
0
0

Det kluster kring maritima näringar och god förvaltning av vattenresurser som finns i Västsverige borde vara pådrivande för att uppnå hållbara hav, det skriver Jakob Granit, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, i GP. 

Haven står för stora utmaningar i form av överfiske, föroreningar, nedskräpningar och klimatförändringar och för att det ska förändras krävs bland annat lokala samarbeten inom förvaltningen av vattenresurser, det skriver Jakob Granit i en debattartikel i GP, och framhåller det västsvenska maritima klustret som föredöme.

När klustret etablerades 2011 identifierades life science, transporter och fordon, kemisk industri, stadsbyggnad och maritim förvaltning som särskilt viktiga för regional tillväxt och hållbar förvaltning.

I juni arrangerar Sverige och Fiji en FN-konferens om hållbara hav och på konferensen kommer Sverige, liksom övriga länder, ge förslag till frivilliga åtaganden för att förbättra världshaven. På listan borde innovationer från det västsvenska maritima klustret finnas med, anser Jakob Granit.

Viewing all 1378 articles
Browse latest View live