
Cinds 3D-kamerateknik används främst i träindustrin för att mäta massavolymer. Nu ger sig företaget in i logistikbranschen. Foto: Cind.
Jysk inleder ett samarbete med startup-bolaget och Saab-avknoppningen Cind, som utvecklat 3D-kamerateknik som automatiskt mäter volymen på timmerlass och gods. Tekniken har stor potential för att förbättra fyllnadsgraden och effektivisera transporter.
Ur Intelligent Logistik nummer 4 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!
På Jysks lager i Nässjö råder just nu full aktivitet: sedan april har volymerna fördubblats med 3 000 pallar ut per dag mot normala 1 200 – 1 500.
– Det brukar vara mycket att göra så här års men inte så här: vi har ökat volymerna med 30 procent mot samma period mot förra året, målet var att öka 10 procent. Det är helt galet och vi ser ingen avmattning heller, säger Annika Löfgren, logistikchef på Jysk i Nässjö.
Främst är det sortimentet av utemöbler som säljer som smör just nu.
– Vi vet inte vad ökningen beror på, men vädret bidrar nog mycket och att kunderna har börjat förstå att vi har fått väldigt bra kvalitet på våra produkter mot tidigare.
Jysk höglager i Nässjö försörjer Jysks ca 200 butiker och e-handelskunder i Sverige och Finland med varor. Marknaden i Danmark och Norge försörjs från centrallagret i Danmark.
Ökar fyllnadsgraden med 3D-mätning
Jysk inledde nyligen ett samarbete med Jönköpingsbaserade start-up-bolaget Cind, som utvecklar 3D-kamerateknik som kan mäta volymer på gods.
– Vi packar pallarna manuellt, med tanke på att alla våra kollin ser olika ut så är det en utmaning att få pallarna helt fulla. Vi är väldigt duktiga på att packa pallar, men det är mycket man missar med blotta ögat.
3D-systemet ska göra att Jysk ska kunna mäta hur många kubikmeter varje färdigpackad pall innehåller. Tanken är att volymen ska kunna mätas på några sekunder, direkt på lastbäraren.
– Då kan vi sätta en gräns för om en pall innehåller för lite volym och behöver packas om, innan den går till utskeppning, förklarar Annika Löfgren.
Förhoppningen är att öka fyllnadsgraden och effektivisera transporterna rejält.
– Vi är först ut att testa den här tekniken på gods. Blir det här projektet lyckat så är det en oerhört spännande teknik inom godslogistik.

Cinds vd Marcus Schelin och Jysks Logistikchef Annika Löfgren vill öka Jysks fyllnadsgrad och förbättra godsvolymen på pallarna med hjälp av 3D-kamerateknik. Foto: Cind.
Saab-teknik i grunden
Cind startade hösten 2015 i Jönköping som en avknoppning inom Saab Ventures. Tekniken, som fötts ur kamerateknik för att mäta målobjekt för missiler, använder avancerade 3D-kameror och kan mäta godsvolymen oavsett storlek, form och material. Hittills har Cind främst sålt tekniken för att mäta massaved i skogsindustrin.
– När vi startade bolaget så valde vi mellan skogsindustrin och logistikbranschen, men skogsindustrin kändes väldigt redo för den här tekniken, det var lätt att få till affärer, berättar Cinds vd Marcus Schelin.
Idag har Cind sålt totalt 17 installationer till terminaler, massabruk och sågverk i skogsindustrin. Jysk-samarbetet är företagets första steg in i logistikbranschen.
– Tekniken behöver anpassas något till logistikbranschens förutsättningar, det är ofta mindre volymer som ska mätas och har lite andra prestandakrav, det är t ex ofta mer bråttom än i skogsindustrin.
– Vi får se vart samarbetet med Jysk leder, men vi hoppas att de ska vilja använda tekniken på sina centrallager i Danmark och Polen också.
Bra tajming
Marcus Schelin ser stor potential för tekniken både hos fraktköpare och transportörer.
– Tekniken är billigare och mer flexibel än laserteknik och användbar för alla som transporterar saker med oregelbundna dimensioner.
För transportörerna blir det ett sätt att optimera transportflöden och volymvikter eller kontrollera om de dimensioner en kund uppgett stämmer.
– Transportköpare och fraktbolag blir alltmer intresserade av att mäta sina godsvolymer, det känns som om vi har väldigt bra timing. Vi planerar ett pilotprojekt med en transportör under hösten för att ha en färdig produkt i slutet av 2018.
Högautomatiserad logistik
Jysks centrallager i Nässjö är ett ca 70 000 kvm stort höglager, som byggts i tre omgångar sedan år 2000. Över 90 procent av volymerna hanteras i automationsanläggningen – ett kranlager med anslutande bansystem.
– Kranlagret levererar de volymer vi behöver idag, men just nu är bansystemet en flaskhals, vårt logistikteam tittar ständigt på hur flödena kan förbättras.
E-handeln hanteras med en egenbyggd WMS-lösning i SAP och butikslogistiken sköts med SSI Schäfers WMS Wamas.
– E-handeln kräver nya leveranslösningar, vi har bl a börjat med gratis frakt vid uthämtning i butik så system och flöden måste synkas med varandra, det är en utmaning.
Utmanande tillväxt
E-handeln växer snabbt och utgör nu totalt 10 – 15 procent av försäljningen. För några år sedan var Jysks interna mål att e-handeln skulle utgöra 4 procent, så ökningen sker mycket snabbare än väntat. Den snabba tillväxten är en utmaning att hantera rent logistiskt.
– Lagret och vår logistik är byggd för att plocka till butik, när man plockar för e-handel så bryter man lådor och plockar inte hela kollin, vilket ställer till med problem.
Samtidigt utgör e-handeln en viktig källa till information.
– Nätförsäljningen ligger ofta lite före butiksförsäljningen. Om någon produkt börjar sälja bra på nätet så ser vi ofta samma trend i butikerna någon vecka senare. Det gör att vi kan planera vad vi skickar ut till butik mycket mer effektivt, säger Annika Löfgren.
Vårens stora volymökningar har gjort att Jysk nu anställer omkring 50 personer till.
– Vi jobbar dygnet runt nu för att klara volymerna. Den här perioden brukar vi vara max 170 personer på lagret, nu är vi över 200 personer. Vi har haft speed-dejting för att få fatt i personal, det är jättesvårt att hitta tillräckligt med folk. Men det är en positiv utmaning!
Av Hilda Hultén
Ur Intelligent Logistik nummer 4 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!
Om Cind
Cind grundades 2015 i Jönköping som en avknoppning från försvarskoncernen Saab och har idag ca åtta anställda. Bolaget utvecklar avancerad 3D-kamerateknik för att mäta volymer av virke och gods. Tekniken har sitt ursprung i bildbehandlingsteknik från Saab och utvecklades för att snabbt kunna mäta och läsa av objekt framför missiler. År 2017 kom Cind med på tidningen Ny Tekniks 33-lista över lovande start-up-företag och i maj 2018 hade bolaget sålt 17 system. Bland kunderna finns jättar som SCA, Stora Enso och Södra och systemet som kallas Timspect läser automatiskt av timmerstockars volym vid mätstationer, ett arbete som hittills gjorts manuellt.
Kontraktet med Jysk är bolagets första kontrakt i logistikbranschen.